News Flash:

Material realizat de Ioan Rosca

Ce idei legionare sunt interzise si de ce?

21 August 2015
874 Vizualizari | 0 Comentarii
radu gyr
M-am referit pina acum la efectul legii 217/2015 asupra incercarilor de condamnare a autorilor genocidului comunist si a celor care au impiedicat pedepsirea vinovatilor dupa 1989- protejind mostenitorii criminalilor care s-au imbogatit din prada.
 
Conex, am vorbit de efectul asupra incercarilor de recunoastere si reparare (macar morala) a daunelor cauzate victimelor (sau eroilor infruntarii ocupantului sovietic). De faptul ca pedepsirea "antisemitilor", "nazistilor","fascistilor", "legionarilor" s-a facut deja, prin genocid juridic, si deci, ni se impune azi sa criminalizam pe cei care isi declara simpatia pentru niste romani vinovati (in majoritate zdrobitoare…) doar de patriotism activ/jertfelnic. Am semnalat ca legea incalca flagrant Constitutia, nu numai la nivelul  individual al libertatii de opinie, exprimare si asociere, dar si la acela colectiv al independentei Romaniei democratice- conditie incompatibila cu dictarea legilor dinafara cetatii.

Pentru a nu periclita numitorul comun al revoltei fata de incalcarea drepturilor cetatenesti si interesului national, am lasat deoparte pina acum latura politica a problemei, potential generatoare de polemici. Dar ca sa nu creada adeptii prezentului fara adincime ca aceasta dezbatere nu-i priveste,  trebuie abordata si aceasta latura, fara timiditati impuse de corectitudinea politica pe cale de a depasi in eficienta terorea practicata de regimul comunist. Este important sa cercetam care idei, atitudini si fapte ar putea fi reprimate in numele acestei legi, prin etichetarea lor ca "fasciste" sau "legionare"- ca sa intuim un foarte posibil scop secund al legii, pe linga acela de a impune agenda condamnarii holocaustului in dauna aceleia a pedepsirii genocidului comunist.

Aparenta obsesiilor fata de trecut camufleaza agenda care ne vizeaza frontal prezentul si viitorul. Pericolul real pentru alianta rapitorilor tarii noastre este sa adoptam atitudini neconvenabile fata de cotropitorii externi, combinati cu uzurpatorii interni ai statului roman.  

Sesizind riscul ca nationalismul sa determine rezistenta fata de procesul colonizarii devastatoare a Romaniei, inginerii costiintelor masei incearca sa ne intimideze, delegitimind/paralizind etosul national, instinctul comunitar, reflexul anticorpic. Umbra legionarilor e doar o tinta aparenta- adevaratul scop este combaterea acelor idei care ar putea deranja ocupatia actuala a Romaniei, in numele faptului ca sint similare cu conceptii care au dus la tragedii- in interbelic.      
 
Ca sa revelam aceasta manevra a legiuitorilor, sa pornim de la extrase din textul legii: 

 "[]Art.2. []prezenta ordonanta de urgenta reglementeaza interzicerea organizatiilor, simbolurilor si faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob [] Art.3 a) prin organizatie cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob se intelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care isi desfasoara activitatea temporar sau permanent, in scopul promovarii ideilor, conceptiilor sau doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura si violenta pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase si inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violenta pentru schimbarea ordinii constitutionale sau a institutiilor democratice, nationalismul extremist.[] Art.5 [] si fapta de a promova, in public, idei, conceptii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, in sensul art. 2 lit. a), se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi.[]Art.6 [] (3) Savarsirea faptelor prevazute la alin. (1) si (2) prin intermediul unui sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani."

Atentie maxima la fragmentul: "schimbarea ordinii constitutionale sau a institutiilor democratice, nationalismul extremist". E un fel de lapsus, care tradeaza plenar intentiile liberticide. Nu e vorba deci numai de combaterea xenofobiei si urii etnice- obiectiv umanitar care ar fi de inteles (desi nu cu forcepsul trebuie aparat). Ci de cumintirea plebei din colonie, ca si cum lanturile normelor existente nu ajungeau.  Daca ne vom opune mafiotilor sau ocupantilor care ne subjuga, satelizeaza, distrug sau umilesc, vom dovedi eventual nationalism extrem, prin trimitere la atitudinile similare ale legionarilor (manifestate intr-un context istoric putin inteles de cei ce nu l-au studiat). Analogia cu prezentul putind fi considerata cum vrea de catre fiecare, inclusiv de judecatorii care vor decide cine trebuie inchis pentru un anume tip de fapte si idei.
 
Sa ne amintim deci citeva dintre ideile celor care sint astazi declarati in bloc criminali, impreuna cu toate ideile lor, pentru ca e foarte posibil ca de-abia unele dintre aceste idei sa fie tinta vie a promotorilor din umbra a legii:

1. Ideea ca resursele tarii (pamintul in primul rind) nu trebuie sa cada in mina strainilor si ca nationalitatile conlocuitoare (indeosebi cele venite de curind si neasimilate) nu trebuie sa domine viata sociala, economica, culturala, politica. Aceasta fiind motivatia principala a antisemitismului din epoca, legionarii declansind un fel de razboi civil pentru aceasta cauza. Si l-au pierdut, cu mari pierderi pentru toate partile beligerante. Nu stiu cit mai conteaza daca le dam sau nu (in vreo masura) dreptate- pentru ce au gindit sau facut atunci.  Intrebarea actualizanta este: cui foloseste azi ca ideologia  nationalista sa fie pusa azi la silpul infamiei (orice putind sustine ca a devenit "extremista"), ca "antisemitismul" sa fie condamnat la Bucuresti in timp ce  "antiromanismul" nu este (si nici pomeneala ca sa fie incriminat la Tel Aviv) ?

2. Ideea ca patura politica a timpului era fatal corupta, ca lucra pentru interese proprii sau straine si nu pentru cei pe care pretindea ca ii reprezinta, deci ca democratia era o farsa. Sa presupunem ca legionarii s-ar fi inselat in evaluarea situatiei din interbelic, ca politicienii romani cu care s-au razboit atunci au fost niste patrioti, pe care legionarii nu i-au inteles,  incit le-au deranjat funest ctitorirea Romaniei Mari. Inseamna asta ca, pentru ca a fost legionara, e vesnic gresita (azi, de exemplu?) ideea ca democratia/reprezentarea devine usor farsa, ca trebuie incriminata teza ca politicienii captureaza/uzurpa statul pentru a controla eficace populatia prinsa in capcana- in interesul paturii exploatatoare/profitoare?

3. Ideea ca romanii trebuie sa fie sudati intr-un stat organic, sa defineasca un corp national coerent, sub polarizarea unui interes comun dominant, pentru a putea rezista disolutiei si cotropirii. Putem respinge aceasta viziune ca gregara sau totalitara- mai ales daca sintem adeptii libertatii, alteritatii, nonconformismului (cum sint eu, de exemplu). Dar interzicerea unei astfel de viziuni "integriste" nu poate decit conveni celor care ar dori disparitia organismului romanesc in magma "europeana" sau mondiala. Culmea fiind ca denuntam "fascismul" intr-o epoca in care dominatia absoluta a statelor asupra populatiilor victima a devenit norma de civilizatie.

4. Ideea ca romanul adevarat este obligatoriu crestin si statul trebuie sa sustina activ o credinta de referinta poate deranja pe aceia care vor sa fie tratati camaradereste de concetateni, indiferent de orientarea lor religioasa. Dar cine poate judeca - in contextul unei epoci ramase in urma- aspiratia la omogenitate metafizica a unui neam supus atitor vicisitudini morale si unei presiuni "progresiste" distrugatoare de identitate? Denuntarea "fundamentalismului crestin" de catre cei care sustin "exceptionalismul evreiesc" fiind incongruenta si dubioasa.  Cine are interesul sa stirneasca antisemitism cenzurind cultul martirilor in bisericile in care romanii isi cauta azi sensul/refugiul?

5. Ideea ca marile cauze trebuie platite cu sacrificii, ca puterea trebuie infruntata barbateste, ca eliberarea cere lupta, atunci cind actiunea antisistem se loveste de aparatul juridico-represiv. Oricine poate deplinge/condamna ca inoportuna/nociva ridicarea legionarilor impotriva puternicilor vremii lor. Dar daca insasi ideea de razboi contra uzurpatorilor statului, de miscare de eliberare, este pusa la stilpul infamiei- atunci asa zisul reglaj al conturilor cu istoria are alt scop: criminalizarea revoltei fata de mafiile care acapareaza statul. Acesta este evident rostul pentru care in aceasta lege este penalizata "recurgerea la violenta pentru schimbarea ordinii constitutionale sau a institutiilor democratice"- o atitudine pe care legionarii ar fi compromis-o in veci.

6. Ideea ca Romania trebuie sa se alature imperiilor in ascensiune, aparent cistigatoare, aparent purtatoare a unor valori similare celor considerate benefice pentru noi. S-a dovedit deja cit a fost ea de perdanta- fata de Germania lui Hitler sau URSS-ul lui Stalin. A incrimina azi acest tip de pozitie vasala ar insemna sa nu ne mai guduram josnic pe linga imperiul american - noul nostru stapin vremelnic. Cine vrea sa prelungim capitularea din 1944, asumind in continuare fara cricnire propaganda invingatorilor nostri (pina la pragul de a nu-i deranja, reprosindu-le genocidul comunist) si agenda lor imperialista, trebuie sa o lase mai moale cu aplecarea nazista sau fascista a legionarilor, zdrobiti de un Antonescu-aliat cu Hitler si apoi de un PMR/PCR- aliat cu Stalin.

7. Ideea muncii voluntare/patriotice, desi grav compromisa de regimul comunist, nu poate nici ea fi incriminata- ca principial nociva. Poate ca e mai demn sa muncesti un timp gratis decit sa fii taxat sau inflat continuu. Pledoaria pentru disciplina excesiva ne poate irita, dar  nu putem nega eficacitatea ei in gestiunea unor proiecte. Ca sa nu mai vorbim de ideea cultivarii muncii si cinstei- drept criterii de promovare in societate, pe care as vrea sa vad cine o va declara vinovata. Si mai sint multe "idei legionare", cum ar fi denuntarea individualismului, mercantilismului, speculei- care sint manifest adecvate actualitatii- deci ar fi greu de justificat onorabil interzicerea lor.

8. In fine, "deasupra deasuprelor", sa incriminam pozitia consecventa a legionarilor fata de comunism, platita atit de scump? Nici pe acest subiect nu putem spune ca au avut dreptate ? Sa dam satisfactie urmasilor celor care i-au macelarit pe legionari, pentru ca au opus rezistenta instalarii comunismului? Pentru ce, pentru cine? Interesele pe care le putem presupune in spatele unei astfel de rasturnari a adevarului- ne dau fiori.
 
Papusarii lumii de azi incearca sa ne dicteze trecutul ca sa nu scapam catre un alt viitor. Cei care recomanda supusilor sa adere la ideologia stapinilor pot fi presupusi agenti ai acestora.
As dori sa ni se explice care sint ideile legionare ce trebuie eradicate, incit sa nu poata fi actualizate -  pentru ca sint socialmente nocive (si nu pentru ca ar deveni arme contra sistemului  care ne degradeaza patologic).
 
Explicitarea conceptiilor, ideilor si faptelor incriminabile- ca legionare- este strict necesara nu  numai pentru predictibilitatea juridica ci si pentru predictibilitate politica. Trebuie sa stim ce fel de conceptii, idei si fapte doresc de la noi cei care au puterea sa ne dicteze legile. Si pentru a ne putea conforma precis si pentru  a ne putea opune precis.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

legii condamnare genocidului comunist pedepsirea vinovatilor prada
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2253 (s) | 34 queries | Mysql time :0.075613 (s)