News Flash:

Ce mancau romanii in anii ’30

26 August 2015
2196 Vizualizari | 0 Comentarii
In perioada interbelica, romanii consumau trei mese pe zi, insa destul de sarace pentru organism. In familiile cu o situatie materiala precara, carnea se consuma in special de sarbatori, pe cand familiile instarite isi permiteau sa manance carne saptamanal.

“Statisticile arata ca un oradean a consumat in medie 19 kilograme de carne in 1930, adica aproximativ 1,6 kilograme lunar. Progresul economic din anii ’30 a dus la cresterea consumului. In 1939 acelasi oradean consuma in medie 47,7 kg, adica aproape 4 kilograme de carne lunar. Dupa 2010, consumul de carne pe cap de locuitor a trecut de 60 de kilograme”, potrivit oradeamea.ro.

Se manca in principal carne porc, apoi carne de pasare, vita si foarte putin peste. Tot in anul 1939, oradeanul consuma jumatate de paine pe zi, preferand painea neagra celei albe.

“In ceea ce priveste alimentele nesanatoase, consumul de zahar era de 22,5 kg pe an si cel de cafea 1 kg pe an. Nu se stie cam de cate ori ieseau oradenii in oras, insa cifrele oficiale inregistrau in 1939 consumul de bere la 7,5 litri/persoana, adica cam doua halbe de bere lunar, locuitorii orasului preferand vinul”, scrie János Fleisz, in cartea „Metamorfoza unui oras: Oradea 1859-1940″.

Vezi si Ce spunea Nikola Tesla despre sanatatea si dieta

Restaurantele obisnuite ofereau 10-12 feluri de mancare, bauturi diverse, cafea. Preturile erau rezonabile. In 1938, o portie de supa costa 16-20 de lei, o friptura de porc 18-20 de lei, o salata de rosii 8-10 lei, un litru de vin de masa 16-20 de lei iar o cafea mare 8 lei.

Vezi si Iata ce mancau vechii egipteni

Cu o alimentatie destul de saraca, dietele nu erau la mare moda, asa cum se intampla acum. In anul 1923, ziarul oradean Nagyvarad publica urmatoarea reteta de „dieta interbelica”:

„Luni – Supa de ciuperci. Varza cu rosii.

Marti – Supa de chimen. Mancare de mazare

Miercuri – Gulas

Joi – Supa de carne. Taietei cu varza

Vineri – Supa de gulii. Coltunasi cu marmelada.

Sambata – Supa de fasole. Sarmale.

Duminica – Supa de legume. Papricas de pui”.

E greu de crezut ca, in ziua de azi, doamnele sau domnisioarele ar apela la o astfel de dieta pentru a scapa de surplusul de kilograme. Este o dieta pe care nutritionistii o considera cu totul nepotrivita zilelor in care traim, date fiind activitatile de acum, dar si varietatea de produse.

Studiind 60 de sate romanesti reprezentative, sociologul Dimitrie Gusti aprecia ca, desi in marea majoritate a cazurilor, alimentatia era multumitoare din punctul de vedere al cantitatii alimentelor brute, mancatul era viciat prin consumul excesiv de porumb si prin cel redus de alimente de provenienta animala si de alimente proaspete. In timp ce taranii din Vechiul Regat si Basarabia mancau foarte rar carne, mai mult cu prilejul sarbatorilor si dupa Craciun, cand taiau porcul, cei din Transilvania consumau mai ales carne de porc, inclusiv in timpul verii, pita si slana fiind alimentele de baza.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

perioada interbelica mese organism sarbatori carne carne porc pasare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2067 (s) | 23 queries | Mysql time :0.062257 (s)