News Flash:

Ce nu stiai despre romi! Adevarul mai putin cunoscut de romani

29 Februarie 2016
1556 Vizualizari | 0 Comentarii
tigani
Termenul „tigan” este unul greco-bizantin atsigani – de neatins (din verbul athiggainein – a nu atinge), dat unei secte crestine din secolul al VIII-lea din Frigia, ai carei adepti considerau o intinare contactul cu anumite obiecte sau numai vederea lor. Printr-o rastunare de sens este atribuit tiganilor, scrie historia.

Romii, originari din India, au ajuns in tarile romanesti in urma cu sase sute de ani. Vreme de cinci secole au fost robi ai boierilor, domnilor sau manastirilor. Romanii i-au acceptat pentru ca reprezentau forta de munca ieftina si cunoasteau meserii.

Nu se cunoaste cu certitudine momentul exact al venirii lor in tarile romane, insa dupa atestarile documentare se stie ca tiganii convietuiau alaturi de romani inca din secolul al XIV-lea.

Majoritatea istoricilor care s-au aplecat asupra studierii originii tiganilor au cazut de acord ca locul lor de origine a fost India. Originari din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului, tiganii faceau parte din casta Ksatriya a rajpuitilor. Clanul a luat calea tinuturilor arabe si turce si mai apoi europene, dupa 1190.

Tiganii au migrat in Iran si in Asia mediteraneana. Potrivit istoricilor, in secolul al IX-lea au ajuns in Imperiul Bizantin in secolul IX. Pana in secolul al XIV-lea, tiganii patrunsesera deja in sud-estul si centrul Europei.

Vezi si Istoria tiganilor, de la calai la lautari

”Revarsarea asupra Europei s-a facut cu incetul, folosindu-se mai multe cai, drumuri de penetratie, opriri, etape. Unele dintre aceste etape s-au prefacut cu timpul in adevarate patrii, ca de exemplu Grecia, Bulgaria, Romania”, se arata in monografia etnica ”tiganii din Romania”, realizata de Ion Chelcea in 1944.

Istoricul Alexandru I. Gonta a considerat ca tiganii au sosit in Campia Romana odata cu pecenegii si cumanii, prin secolele al XI-lea – al XII-lea. In tarile romane, tiganii apar mentionati in documente in secolul al XIV-lea in toate regiunile. In tara Romaneasca, prima atestare documentara referitoare la tigani ii prezinta drept robi, alaturi de tatari.
In Moldova, prezenta tiganilor este atestata pentru prima data in anul 1414, in timpul domniei lui Alexandru cel Bun. in Ardeal, documentele ramase din vremea regelui Sigismund, in anul 1423, vorbesc despre prezenta tiganilor in zona. in toate tarile romanesti, tiganii traiau in preajma curtilor boieresti, a manastirilor sau la marginea targurilor, avand statutul de robi. Dupa criteriul stabilitatii, istoricii vremii i-au impartit pe tigani in nomazi si sedentari. Dupa locul in care isi duceau viata si-si casigau existenta, in secolul al XIV-lea, tiganii erau ”domnesti”, ”manastiresti” si ”boieresti”. Dupa meseriile practicate, erau zlatari, rudari sau caldarari.

Despre tiganii din Transilvania, istoricul J. Lebprecht scria ca se impart in doua categorii: ”aceia cu domiciliul stabil, care se ocupa in parte cu agricultura, parte cu mestesuguri si mai ales cu fieraria, iar o parte isi scot traiul din lautarie, progreseaza bine si duc o viata linistita, apoi sunt tiganii de satra, care nu sunt stabili si cutreiera toata tara”.

Dimitrie Cantemir: „tiganii sunt imprastiati in toata tara si nu e boier ca sa nu aiba mai multe familii de tigani, supuse lui. De unde si cand a venit acest neam de oameni in Moldova, nici ei nu stiu si nici analele noastre nu o spun. intrebuinteaza o limba care este obisnuita tuturor tiganilor din aceste parti si este amestecata cu multe cuvinte curat grecesti si cu multe chiar persane. Alta meserie, afara de fierarie si aramarie, cu greu au. Natura li-e aceeasi ca si in alte tari, au aceleasi moravuri si suprema lor virtute si diferenta specifica este furtul si lenea”.

 Teoriile care arata de ce au fost primiti pe aceste teritorii

Potrivit istoricilor care au analizat monografia etnica a tiganilor, gradul ridicat de toleranta al romanilor ar fi fost motivul pentru care tiganii si-au gasit un loc prielnic in zona. ”Toleranta poporului roman fata de elementele etnic straine isi gaseste lamurirea intr-o oarecare masura in lipsa de claritate, in ceea ce priveste ideea de patrie, caci pentru ei patria este tara unde se pot aduna si trai oameni, fiecare dupa puterile lor, fara a tine seama de originea etnica”, explica etnograful Ion Chelcea. O alta ipoteza care incearca sa stabileasca de ce au preferat tiganii Romania se refera la ratiuni economice.Se spune ca mana de lucru gratis a robilor tigani ar fi fost motivul pentru care etnia a fost bine tolerata in zona. Tiganii au fost, de asemenea, favorizati, si datorita meseriilor de caldarari sau lingurari pe care le cunoasteau si pe care valahii nu le stapaneau. in ciuda faptului ca i-au tolerat de la prima aparitie, romanii de acum sute de ani au privit etnia tiganilor cu dispret. ”Poporul roman a primit intotdeauna cu dispret acest neam, fata de care nu are decat cuvinte de sarcasm usturator.

El merge asa de departe incat definese pe tigani in afara notiunii de om: «Nici salcia nu-i ca pomul, nici tiganul nu-i ca omul». Moldoveanul il indeparteaza spunand: «tiganu si d-a-nalghi, moldovean tot n-a hi». Alte sentimente la adresa tiganilor ii caracterizeaza: «tiganu sa fie cat de bogat, pana n-a cere, nu-i satul!»”, mai arata in monografia etnica ”tiganii din Romania”, realizata de Ion Chelcea in 1944.
Dispretul romanilor fata de tigani a fost constatat si de calatorii prin tarile romanesti. Despre atitudinea romanilor fata de tigani W. Wilkinson scria: „Cu toate ca tiganii alcatuiesc o parte insemnata a comunitatii, ei sunt priviti cu cel mai mare dispret de catre ceilalti locuitori care, intr-adevar, se poarta cu ei putin mai bine decat cu animalele si epitetul insultator de hot sau oricare altul echivalent ar putea fi tolerat mai usor decat acela de tigan”.

Romii au fost robi in tarile romane aproape 500 de ani. Dezrobirea si emnaciparea lor s-a facut treptat si in urma unor procese ample si de durata. Oameni politici importanti ai secolului trecut au militat pentru abolirea sclaviei. Cel mai mare sustinator al ideei de dezrobire a fost Mihail Kogalniceanu. El a realizat, la doar 20 de ani, primul studiu romanesc despre tigani, in 1837, la cererea Universitatii din Berlin. in Moldova, dezrobirea a fost initiata de domnul Mihail Sturdza, prin doua legi din 31 ianuarie 1844. Au fost eliberati initial tiganii aflati in proprietatea statului si a manastirilor. Dezrobirea tiganilor a fost unul dintre punctele programului Revolutiei de la 1848, insa infrangerea miscarii a insemnat si oprirea procesului de eliberare a tiganilor. In 1855, sub domnia lui Grigore Ghica, au fost eliberati si tiganii asa-zisi particulari, cei care erau robii boierilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tigan greco bizantin atsigani obiecte tiganilor romanii munca ieftina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2147 (s) | 34 queries | Mysql time :0.059070 (s)