News Flash:

Ce s-a ales de patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist

3 Aprilie 2016
911 Vizualizari | 0 Comentarii
patrimoniu
Zeci de case de tineret, terenuri, cluburi si baze sportive, in toata tara. Uniunea Tineretului Comunist a lasat o mostenire uriasa tineretului...democrat. Doar ca in cei 26 de ani, care au trecut dupa Revolutie, a mai ramas o mica parte destinata activitatilor sportive si culturale.

Patru milioane de membri avea Uniunea Tineretului Comunist in anii '80. Copiii erau recrutati imediat dupa implinirea varstei de 14 ani, iar activitatea lor insemna, de multe ori, munca patriotica pentru diverse intreprinderi. In acest fel si cu ajutorul cotizatiilor, UTC a reusit sa adune 26 de case ale tineretului, 36 de cluburi si 15 baze sportive si de agrement, conform unui raport facut imediat dupa Revolutie. Atunci, o mare parte din patrimoniu a trecut in proprietatea unor fundatii, constituite ad-hoc in fiecare judet, iar restul in proprietatea statului. Dupa 26 de ani, au mai ramas doar jumatate din imobile si terenuri. Unele au disparut din proprietatea fundatiilor imediat dupa Revolutie.

„In 90, atunci cand au trecut in proprietatea fundatiilor, nu au existat restrictii, cum sa fie folosite. O parte din ele au fost instrainate, vandute, inchiriate. Exista o situatie absolut deosebita. La Sibiu, fundatia a donat o casa a tineretului unui ONG”, spune Mihai Dragos, presedintele Consiliul Tineretului din Romania.

Cu alte cuvinte, legea nu era clara, iar unii au profitat de situatie. De exemplu, tinerii din Cluj nu au mai avut ce mosteni.

„Am vazut ca fundatia inainte de 89 avea un patrimoniu destul de mare, e vorba de o cladire in care acum functioneaza un hotel si alte spatii locative, acest patrimoniu s-a pierdut undeva prin 1992 cand a trecut in posesia Consiliului Judetean”, spune Tudor Ogner, vicepresedintele Federatiei Share.

Vezi si Cat ar costa chiria pe luna pentru a sta in Palatul Primaverii

De-a lungul timpului, astfel de situatii s-au repetat.

„Avem judete unde casele au iesit din proprietatea fundatiilor prin executare silita, declansata de catre Finantele Publice. Au procedat la executare si datorita interesului de a pune mana pe cladiri. Avem in judetul Gorj aceasta situatie, si la Maramures unde cladirea este intr-un statut incert pentru ca e in litigiu”, afirmaIulian Dascalu, presedintele Fundatiei Nationale pentru Tineret.

Vezi si Proprietarii Castelului Bran, pasibili de amenda. Iata motivul

Situatia a devenit mai clara in 2002.

„S-a dat o noua lege care reorganiza fundatiile si spunea ca patrimoniul nu poate fi vandut sau instrainat, din 2002 nu au mai existat situatii de vanzare efectiva a patrimoniului pentru ca nu ar fi fost legal”, adauga Mihai Dragos, presedintele Consiliul Tineretului din Romania.

Totusi, putine mai organizeaza acum activitati pentru tineret. Capitala, de exemplu, a mostenit cinci cluburi. Trei sunt ocupate de privati.

„Aici era unul din cluburile pentru tineret din Bucuresti. Acum este o sala de lux pentru evenimente, iar in spatele cladirii, pe fostul teren al Uniunii Tineretului Comunist, s-au construit blocuri de locuinte si birouri”, relateaza Stefana Todica, reporter Digi24.

Inchirierea spatiilor a fost singura modalitate de supravietuire, sustin reprezentantii Fundatiei pentru Tineret a Municipiului Bucuresti. Iar odata cu ridicarea blocurile, au intrat in proprietatea fundatiei 10 apartamente, 1000 de mp de birouri si locuri de parcare aferente lor.

„Pentru a constitui fonduri, pe aceste terenuri care erau nefolosite si pur si simplu foarte mari in raport cu cladirile de langa s-a considerat oportun de a le bune la dispozitia unor dezvoltatori pentru a face blocuri. Statul nu a dat niciun ban pentru a sprijini activitatile fundatiilor pentru tineret, care in fapt inseamna organizatii de tineret si tineri”, spune Iulian Dascalu.

De cateva luni au inceput lucrari de renovare la Clubul Ecran si doua milioane de lei au fost deja investite in Clubul Tehnic. Acolo, de un an, fac antrenament zeci de copii si tineri cu Sindromul Down.

„Am reusit sa obtinem o prelungire cu 36 de luni, adica inca trei ani, in mod gratuit”, spune Alexandru Zelco, vicepresedintele Asociatiei Down.

„Au probleme de sanatate, iar sportul ma ajuta sa cresc sanatos, au probleme cu coloana, de orientare in spatiu. Este extraordinar ce se intampla”, afirma Mihaela Prunaru, logoped .

Si tinerii din Timisoara au reusit sa se descurce singuri financiar. Jumatate din spatiile mostenite au fost inchiriate. Au accesat si programe internationale.

“Trimitem tineri in Europa in diverse exchange-uri, anul trecut am trimis peste 120, fara sa aiba niciun cost din partea lor. Astfel am ajuns sa primim acreditarea din partea Consiliului Europei, o acreditare care-i obtinuta de numai alte 6 centre de tineret din toata Europa”, declaraMihai Vilcea, presedintele Fundatiei pentru Tineret Timis.

Totusi, prea putini tineri primesc acest ajutor. Reprezentantii fundatiile tot mai spera la un sprijin din partea statului.

“Prin Constitutie ei au obligatia sa sustina activ de tineret. Noi prin propunerea legislativa chiar am intrat serios in chestiunea asta financiara si fiscala. Trebuie ca acei bani care erau miliarde la nivelui 89. Trebuie sa reapara in sectorul de tineret”, adaugaIulian Dascalu.

O lege care sa reglementeze activitatile si patrimoniul fundatiilor pentru tineret este in Parlament din 2007.

“Cred ca e foarte important sa se ia o decizie si sa se transeze in parlament. Trece sau pica. Este foarte important sa stim unde stam”, declara Andrei Popescu, secretar de stat MTS.

Ce s-a pierdut, greu mai poate fi recuperat. Dar tinerii isi doresc sa nu mai dispara si alte cladiri, iar cele ramase sa fie administrate de ei. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

terenuri cluburi baze sportive revolutie patrimoniu ad-hoc imobile ong
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1637 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012960 (s)