News Flash:

Ce s-a intamplat astazi, 23 martie, in istorie

23 Martie 2015
703 Vizualizari | 0 Comentarii
752: Stefan al II-lea devine papa. A murit trei zile mai tarziu, inainte sa fie consacrat si nu se afla pe lista oficiala de papi a Vaticanului.
1801: Tarul Pavel I al Rusiei este lovit cu o sabie, apoi strangulat, si in cele din urma calcat in picioare in dormitorul sau de la Castelul Sf. Mihail. Va urma la tron fiul sau cel mare, Alexandru I al Rusiei.
1821: Revolutia de la 1821: Se ajunge la un acord cu boierii ramasi in Bucuresti (juramintul reciproc de credinta). In virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaste vremelnica stapanire a tarii, alcatuita din boierii patrioti acceptand sa conduca tara impreuna cu ei. Boierii declara ca pornirea slugerului Tudor nu este rea. Are loc legitimarea actiunilor lui Tudor de catre clasa politica.
1821: Razboiul de Independenta al Greciei: Batalia si caderea orasului Kalamata.
1847: Un incendiu urias distruge 20% din orasul Bucuresti.
1898: Se adopta Legea invatamantului secundar si superior, elaborata de Spiru Haret si C. Dimitrescu-Iasi, care instituie invatamantul secundar de opt clase, in doua cicluri (inferior si superior) si in sectii (moderna, reala si clasica), gimnazii si scoli normale si organizeaza mai temeinic invatamantul superior.
1917: Proclamatia regelui Ferdinand I, prin care se promite pamant si vot universal.
1919: Benito Mussolini fondeaza, la Milano, „Fasci di Combattimento" (partidul fascist italian).
1921: Crearea Reichswehr-ului, armata Republicii de la Weimar.
1933: Reichstagul adopta o lege prin care se acorda guvernului lui Hitler imputerniciri speciale.
1939: Semnarea Acordului economic romano-german, Tratatul asupra promovarii raporturilor economice dintre Regatul Romaniei si Reichul German, care deschidea calea subordonarii economiei romanesti intereselor politicii hitleriste.
1942: Al Doilea Razboi Mondial: In Oceanul Indian, fortele japoneze captureaza Insulele Andaman.
1945: Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietatile mai mari de 50 ha, fiind improprietarite peste 900.000 de familii de tarani.
1956: Pakistanul devine prima republica islamica din lume. Ziua nationala.
1968: In incercarea de a calma nelinistile statelor membre ale Tratatului de la Varsovia, Alexander Dubček, la intalnirea de la Dresda, a dat asigurari secretarului general al PCUS, Leonid Brejnev, presedintelui Consiliului de Ministri al URSS, Alexei Kosighin, altor lideri ai tarilor membre, ca miscarea Primavara de la Praga nu va modifica pozitia Cehoslovaciei in blocul estic.
1983: Propunerea presedintelui american Ronald Reagan de a realiza un sistem de aparare antiracheta cu baza in spatiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Initiativa de Aparare Strategica, supranumita si razboiul stelelor.
1998: Pelicula „Titanic" a adunat nu mai putin de 11 trofee Oscar, egaland filmul „Ben-Hur", care stabilise recordul pentru cele mai multe premii castigate.
1999: Javier Solana, secretar general al NATO, da ordinul de lansare a operatiunilor aeriene in Republica Federala a Iugoslaviei. Presedintele american Bill Clinton a declarat: superputerea mondiala trebuie sa se indrepte impotriva purificarilor etnice.
2001: Pictorului Ion Irimescu i-a fost decernat Premiul pentru Excelenta in Cultura Romana.
2001: Statia orbitala MIR, cantarind 140 de tone, s-a dezintegrat in atmosfera, deasupra Pacificului de sud, incheind cei 15 ani de orbitare in jurul Pamantului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

boierii incendiu bucuresti spiru haret c dimitrescu- ferdinand i urss
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2471 (s) | 34 queries | Mysql time :0.091650 (s)