News Flash:

Ce s-a intamplat astazi, 8 decembrie, in istorie

8 Decembrie 2014
915 Vizualizari | 1 Comentarii
1609: La Biblioteca Ambrosiana din Milano, se deschide sala de lectura, a doua din Europa acelei vremi.
1765: Americanul Eli Whitney a inventat daracul pentru bumbac, care a revolutionat dezvoltarea industriei de prelucrare a acestei materii prime.
1813: La Viena, Ludwig van Beethoven conduce premiera Simfoniei a 7-a.
1832: A aparut la Bucuresti, sub conducerea lui Ion Heliade Radulescu, primul numar din „Buletin, gazeta administrativa", primul periodic romanesc oficial, actualul „Monitor Oficial" al Romaniei.
1846: Inaugurarea localului Bibliotecii Romane din Paris, care va deveni si sediul „Societatii studentilor romani".
1854: Papa Pius al IX-lea a decretat dogma fundamentala despre Neprihanita Zamislire referitor la Fecioara Maria.
1869: Primul Conciliu al Vaticanului proclama dogma infailibilitatii papei si inspiratia divina incontestabila a Sfintei Scripturi.
1904: Romania semneaza, la Haga, alaturi de alte 24 de state, "Conventia internationala asupra regimului vaselor Crucii Rosii pe timp de razboi".
1905: Papa Pius al X-lea introduce primirea primei Sfinte Impartasanii la copiii de rit romano-catolic de pretutindeni, ajunsi la varsta intelegerii (la 7 ani).
1907: Regela Gustaf al V-lea al Suediei accede la tronul Suediei.
1920: Atentatul cu bomba din Senatul Romaniei.
1921: Inaugurarea Operei Romane din Bucuresti cu spectacolul „Lohengrin", de Richard Wagner, traducerea lui St.O.Iosif, dirijor George Enescu, in regia lui Adalbert Markowsky.
1925: Infiintarea "Institutului de Statistica Generala".
1928: Este transmisa la Radio Romania prima conferinta adresata femeilor.
1941: Al Doilea Razboi Mondial: Canada si Noua Zeelanda declara razboi Romaniei.
1941: SUA declara razboi Japoniei.
1941: S-a infiintat lagarul de exterminare Chełmno, in Polonia ocupata de nazisti.
1941: Wiktor Alter si Henryk Erlich, politicieni polonezi socialisti cu origini evreiesti sunt arestati si acuzati de spionaj de catre URSS. In ciuda protestelor Aliatilor, vor fi ulterior executati.
1945: Mark Ethridge, editor la „Luisvill Courier–Journal" si profesorul C.E. Block intocmesc la sugestia Secretarului de stat american Byrnes, un raport referitor la situatia politica din Romania si Bulgaria. Rapoartele, nepublicate in SUA, confirma ca la Bucuresti, guvernul era dominat de comunisti, contrar mentiunilor intelegerii de la Ialta.
1955: Crearea drapelului european (un cerc format din 12 stele de aur pe un fond albastru), simbol al uniunii popoarelor Europei. Incepand din mai 1986, drapelul european, al Consiliului Europei, este totodata si emblema oficiala a Uniunii Europene.
1974: Grecia opteaza, prin referendum, pentru republica si abolirea monarhiei, care fusese instituita in 1832; la 16 iunie 1975 va fi votata o noua constitutie.
1976: Formatia „The Eagles" lanseaza unul din cele mai bine vandute albume, Hotel California.
1991: A fost aprobata prin referendum national noua Constitutie a Romaniei, adoptata de Adunarea Constituanta la 21 noiembrie 1991; elaborarea, dezbaterea si adoptarea Constitutiei au durat un an si jumatate.
1991: Primele alegeri Prezidentiale in Republica Moldova. Presedinte al Republicii este ales Mircea Snegur.
1991: Liderii Belarusului, Rusiei si Ucrainei au semnat acordurile de la Belaveja, prin care au acceptat dizolvarea Uniunii Sovietice si constituirea Comunitatii Statelor Independente.
1995: Premierul rus, Viktor Cernomardin si seful guvernului cecen, Doku Zavgaev, semneaza un acord ce consfinteste apartenenta Ceceniei la Rusia. Cecenia primeste o relativa autonomie in domeniul relatiilor economice si culturale.
2004: Douasprezece tari din America de Sud au semnat o declaratie prin care anuntau infiintarea Uniunii Natiunilor Sud-Americane, o structura interguvernamentala gandita dupa modelul Uniunii Europene.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

biblioteca ambrosiana milano eli whitney bucuresti conciliu romania
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2778 (s) | 34 queries | Mysql time :0.096929 (s)