News Flash:

Ce s-a intamplat in Moldova acum 400 de ani din cauza unei eclipse

29 Mai 2015
572 Vizualizari | 0 Comentarii
In urma cu mai bine de 350 de ani, cronicarul Miron Costin a relatat pentru prima oara despre o eclipsa de soare, in urma carora multi romani si-au pierdut vederea.

“S-au intunecat soarele intr-acel anu, la luna lui iunie, cu mare groaze, cat perise soarele cu putin nu toata lumina, tocmai amiazazdi si multi oameni, nestiindu a se feri de o intunecare ca aceia si privind la soare multu, au pierdut vederea in toata viata lor”, scria cronicarul Miron Costin (1633-1691) despre o eclipsa partiala de soare in “Letopisetul Tarii Moldovei de la Aron-Voda incoace”. Reprezentant de seama al culturii Moldovei, cronicarul Miron Costin, logofat al Moldovei, a continuat cronica inceputa de Gr. Ureche, consemnand documente, marturii ale contemporanilor sai, dar mai ales evenimente la care de multe ori a fost el insusi martor. Letopisetul sau cuprinde fapte petrecute intre anii 1594-1675.

Eclipsa de Soare, relatata de Ion Neculce

Urmatoarea relatare a eclipsei a fost facuta de continuatorul sau Ion Neculce (1672-1745), pe rand spatar, hatman si vornic al Moldovei

Vezi si Dimitrie Cantemir despre patriotism

“Atunce s-au facut mare eclipsis, intunecare de soare, cat nu se vide om cu om. Intunecasa lumea in anul 7208 septemvrie, in doaospradzeci dzile (12 septembrie 1699 nrr), intru o dzi de marti”, scria Ion Neculce in “Letopisetul Tarii Moldovei de la Dabija-voda pana la Ioan-voda Mavrocordat”.

Eclipsa de Soare, in relatarea lui Dimitrie Cantemir: “Intr-o dzi eclipsis in soare s-au facut”

Vezi si Marele cronicar Ion Neculce

O alta relatare a eclipsei de soare apare in “Istoria ieroglifica”, scrisa de Dimitrie Cantemir (1673-1723), fost domnitor al Moldovei in doua randuri (martie – aprilie 1693 si 1710 – 1711) si unul dintre cei mai mari carturari.

“Eu, odata pre malul marii, in borta unii stanci lacuind, intr-o dzi eclipsis in soare s-au facut, atat cat ochii a toata jiganiia inchizandu-sa si fietecarea la culcusul sau ca de sara asedzand-sa, singur eu, cu luminosi ochi, toate malurile in sus si in gios cutreieram. Eu, ase noptii nedejduindu-ma si de nepriietin nicicum in grija purtand, spre latul marii cateva mile de la uscat m-am departat. Unde soarele din umbra lunii scapand si totdeauna radzele si pre fata pamantului lovind, noaptea mea scurtatra si dzua altora lungira. Unde neprietinii miei cei vecinici, randunelele, vadzandu-ma, din toate partile a ma bate si in toate locurile a ma trage incepura…”, scria Dimitrie Cantemir despre eclipsa de soare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

miron costin romani tarii moldovei aron-voda i vornic moldovei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2372 (s) | 24 queries | Mysql time :0.069145 (s)