News Flash:

Ce se intampla atunci cand ii intrebi pe romani despre Regele Mihai. Rezultatul surprinzator al unui studiu

27 Aprilie 2016
569 Vizualizari | 0 Comentarii
Regele Mihai
In 2016 se implinesc 150 de ani de la fondarea Casei Regale a Romaniei, eveniment care coincide cu promulgarea Constitutiei de la 1866 si instaurarea statului roman modern.

Studiul realizat de IRES ofera o imagine detaliata asupra perceptiei romanilor cu privire la Casa Regala, asupra reprezentarilor pe care aceasta institutie le are in societate, cunostintele romanilor despre regalitate fiind direct proportionale cu varsta, studiile si mediul(urban) al respondentilor.

In 2016 se implinesc 150 de ani de la fondarea Casei Regale a Romaniei, eveniment care coincide cu promulgarea Constitutiei de la 1866 si instaurarea statului roman modern, fiind un prilej de reflectie asupra semnificatiei Casei Regale pentru romani, dar si asupra rolului pe care romanii cred ca aceasta institutie trebuie sa il joace in societatea romaneasca actuala.

Datele fac parte din studiul "Casa Regala a Romaniei la 150 de ani - Perceptii si reprezentari", realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES in 23-24 martie 2016, pe un esantion total de 1.073 de subiecti cu varsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populatia adulta din Romania, marja de eroare ±3%. Studiul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Astfel, potrivit acestui studiu, notorietatea Casei Regale a Romaniei este crescuta, 93% dintre cei intervievati declarand ca au auzit despre aceasta institutie, in special barbatii, persoanele cu varsta intre 36 si 50 de ani, a celor cu studii superioare, din mediul urban si a celor din alte regiuni decat Moldova.

Mai putin de un sfert (23%) dintre cei care au auzit de Casa Regala a Romaniei cunosc activitatea acestei institutii. Procentul celor care au declarat ca sunt la curent cu aceasta activitate este direct proportionala cu varsta respondentilor si cu nivelul lor de educatie

Vezi si Casa regala la Savarsin. Cum a fost fotografiat REGELE MIHAI


Cu activitatea Principesei Margareta si a Principelui Radu sunt familiarizati o treime dintre cei care au auzit de Casa Regala a Romaniei. Proportia celor care cunosc activitatea principilor este in crestere odata cu varsta respondentilor; procentul acestora este mai ridicat in cazul femeilor, al celor care traiesc in mediul urban si al respondentilor cu studii superioare.

Parerile celor care au declarat ca sunt la curent cu activitatea principilor sunt "bune" sau "foarte bune" in proportie de 90%, doar 6% dintre acestia declarand ca parerea lor este „proasta” sau "foarte proasta" cu privire la aceasta activitate.

Respondentii din Transilvania si Banat raspund intr-un procent crescut fata de celelalte regiuni ca nu sunt la curent cu activitatea Principesei Margareta si a Principelui Radu.

77% dintre respondentii care au auzit de Casa Regala a Romaniei sunt de parere ca in viitor relatiile acesteia cu societatea romaneasca ar trebui sa se consolideze.

Vezi si Iata cum a reactionat Principele Nicolae dupa ce Regele Mihai i-a retras titlul


Dintre cei care au auzit de Casa Regala a Romaniei, 12% considera ca rolul acestei institutii ar fi acela de a se implica in societatea romaneasca; alti 10% dintre respondenti mentioneaza ca rolul Casei Regale ar fi sa preia puterea/ conducerea tarii; de asemenea, 8% dintre cei intervievati cred ca implicarea in viata politica/ luarea deciziilor ar fi rolul Casei Regale. Pe de alta parte, o treime dintre persoanele chestionate nu au raspuns la aceasta intrebare, iar Casa Regala nu are niciun rol in societatea romaneasca in opinia a 2% dintre cei care au participat la studiu.

Rugati sa acorde note care sa indice opinia lor privind insemnatatea rolului pe care l-au avut regii in istoria Romaniei, respondentii au acordat note care semnifica insemnatate crescuta (apropiere de un rol "crucial") in primul rand Regelui Mihai I (medie de 8,36) si regelui Carol I (media fiind de 8,16).

Vezi si Regele Mihai isi sarbatoreste ziua de nastere si onomastica

Totodata prestigiul pe care il aduce Regele Mihai I romanilor a fost evaluata cu o medie de 8,55 (din 10), Demnitatea adusa romanilor de Regele Mihai I a fost evaluata, pe aceeasi scala, cu o medie de 8,67, in timp ce speranta in viitor pe care o aduce Casa Regala, per ansamblu a fost slab evaluata. In cazul acestui aspect (speranta in viitor), mediile evaluarilor pentru membrii Casei Regale sunt mai apropiate decat in celelalte situatii; astfel, media pentru Regele Mihai I este de 7,85.

Aproape doua treimi dintre intervievatii care au auzit de Casa Regala a Romaniei declara ca stiu cine succede Regelui Mihai I in reprezentarea institutiei, potrivit Mediafax.ro.

Proportia cea mai scazuta de participanti la studiu care declara ca stiu cine este aceasta persoana se regaseste in cazul tinerilor (18-35 de ani), iar procentul cel mai ridicat – in cazul celor care au mai mult de 65 de ani, in randul persoanele cu studii superioare, al celor din mediul urban si care locuiesc in zona de Sud a Romaniei.

71% dintre cei care declara ca sunt la curent cu aceasta informatie o mentioneaza pe Principesa Margareta drept persoana care va reprezenta, in viitor, Casa Regala a Romaniei, iar alti 15% amintesc ca in linia de succesiune ar urma "fiica Regelui", fara insa a specifica la care dintre fiicele Regelui Mihai I fac referire.

Aproximativ sase din zece persoane chestionate care cunosc cine urmeaza sa reprezinte, in viitor, Casa Regala a Romaniei au multa sau foarte multa incredere in aceasta persoana, iar trei din zece au putina sau foarte putina incredere.

Referitor la prezenta Regelui Mihai I in constiinta romanilor, 99% dintre respondenti au auzit de Regele Mihai I.

Intrebati insa cu privire la sentimentele pe care le trezeste Regele Mihai I, mai mult de un sfert dintre respondenti nu au raspuns sau nu au stiut sa ofere un raspuns in acest sens. Dintre cei 49% dintre respondenti care au oferit un raspuns la aceasta intrebare, Regele Mihai I trezeste, in cea mai mare parte, sentimente pozitive - respect (11%), incredere (6%), compasiune, patriotism, nostalgie (cate 3%). Pentru 1% dintre participantii la studiu Regele Mihai I trezeste sentimente negative, iar pentru alti 15% nu trezeste niciun fel de sentimente.

Regele Mihai I este personalitatea pe care mai mult de jumatate dintre respondenti (54%) il asociaza cu titlul de "Rege al Romaniei", in defavoarea Regelui Carol I (22%), a lui Ferdinand I (10%) sau a lui Carol al II-lea (4%).

Proportia celor care fac aceasta asociere creste odata cu varsta si scade odata cu nivelul de educatie.

Despre deteriorarea starii de sanatate a Regelui Mihai I au auzit cea mai mare parte dintre romanii intervievati (92%); proportia celor care cunosc aceasta situatie este mai mare in randul celor cu varsta intre 51 si 65 de ani, a persoanelor cu studii superioare si a respondentilor din regiunile sudice ale tarii.

Comparativ cu persoanele de alte varste, un procent ridicat de participanti la studiu cu varstele cuprinse intre 18 si 35 de ani nu au auzit de starea de sanatate precara a Regelui (22,5%).

Referitor la regalitate, doar 16% dintre respondenti cunosc data in care se sarbatoreste Ziua Regalitatii, in Romania.

Semnificatiile corecte ale datei de 10 mai in istoria Romaniei nu sunt cunoscute de doua treimi dintre persoanele intervievate. Cei care declara ca stiu care sunt semnificatiile acestei zile amintesc in primul rand de incoronarea lui Carol I (12%) si de independenta de stat a Romaniei (6%).

De inceputul domniei lui Carol I mentioneaza in proportii mai ridicate barbatii, persoanele care locuiesc la oras si in sudul tarii; proportiile celor care amintesc aceasta semnificatie a zilei de 10 mai sunt in crestere odata cu varsta si nivelul de educatie.

12% dintre respondentii la acest studiu declara ca sarbatoresc Ziua Regalitatii - in proportii mai ridicate, persoanele cu varsta peste 65 de ani si participantii la studiu care au studii elementare.

Aproape o cincime dintre cei care declara ca sarbatoresc Ziua Regalitatii nu stiu sau nu raspund cum anume celebreaza, iar 22% dintre participanti mentioneaza ca stau acasa sau sarbatoresc in familie; alti 13% dintre respondentii care spun ca sarbatoresc aceasta o fac uitandu-se la TV si/sau informandu-se cu privire la eveniment.
Aproximativ jumatate (51%) dintre persoanele chestionate declara ca sunt la curent cu faptul ca anul 2016 este unul jubiliar, sarbatorindu-se 150 de ani de la fondarea Casei Regale a Romaniei, dar si de la punerea bazelor Statului roman modern.

Referitor la dezbaterea "Monarhie vs. Republica", aproape doua treimi dintre participantii la studiu considera ca Romania ar fi evoluat inspre mai bine daca dupa revolutia din 1989 s-ar fi optat pentru monarhie.

Aproximativ sapte din zece respondenti nu stiu sau nu raspund atunci cand sunt intrebati care este principalul avantaj al republicii; 11% dintre participantii la studiu mentioneaza dreptul la vot si reprezentativitatea alesilor drept cel mai important punct forte al republicii.

Procentul celor care nu raspund la intrebare este mai scazut in cazul intrebarii cu privire la principalul avantaj al monarhiei (aproximativ sase din zece) comparativ cu intrebarea precedenta. Mentiunea respondentilor cu privire la principalul avantaj al monarhiei care a inregistrat cele mai multe procente este cea privind relatiile externe mai bune/ siguranta nationala (8%).

Mai mult de un sfert dintre participantii la studiu, intrebati fiind care este in momentul actual cea mai buna solutie de guvernare pentru Romania, nu stiu sa raspunda la aceasta intrebare. Alti 47% insa indica republica, iar 19% monarhia.

Respondentii care opteaza pentru monarhie se regasesc mai frecvent in randul barbatilor, in randul persoanelor care locuiesc in mediul urban, din sudul tarii, care au intre 36 si 65 de ani, dar si printre cei cu studii superioare.

In eventualitatea organizarii unui referendum privind forma de guvernamant pentru Romania, la care optiunile ar fi monarhia si republica, 62% dintre respondenti declara ca ar alege mentinerea republicii, iar 21% sustin ca ar prefera trecerea la monarhie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

casei regale romaniei promulgarea constitutiei ires casa regala cati
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2285 (s) | 34 queries | Mysql time :0.055855 (s)