News Flash:

Ce trebuie sa stiti despre INCHIZITIE

27 Septembrie 2013
2960 Vizualizari | 0 Comentarii
Inchizitia a fost tribunalul ecleziastic care avea in sarcina reprimarea ereziei.
Inchizitia medievala a aparut intre secolele al XII-lea si al XIII-lea pentru a combate raspandirea ereziei catare si valdenze, deci a oricarei forme de heterodoxie doctrinara sau morala.
In timpul Evului Mediu, in tribunalul diocezei, langa episcop statea inchizitorul, cu puteri justitiare precise, stabilite direct de catre Pontif.
Sanctiunile dictate de inchizitor erau puse in practica de catre puterea civila, „bratul secular” al Bisericii.
In 1478, o bula pontificala autoriza in Spania, instituirea unui Consiliu pentru combaterea ereziei, scrie historia.ro.
Mecanisemele inchizitiei spaniole au fost create de Isabela I de Castilia si Ferdinand de Aragon, in 1480, constituindu-se un organism independent de coroana, care utiliza procedee secrete si tortura justitiara, concentrandu-se asupra asa-numitilor marranos si moriscos – evrei convertiti si musulmani din teritoriile recucerite.
Daca aceste categorii, marranos si moriscos, erau recunoscute ca fiind vinovate, persoanele erau condamnate la inchisoare sau expulzare, iar bunurile lor erau confiscate.
Ulterior, inchizitia spaniola a persecutat protestantii si toate formele de convertire religioasa intre catolici.
Autoritatea inchizitiei spaniole s-a extins in timpul inchizitorilor generali Torquemada (1483-1498) si Jimenez (1507-1517) in toate teritoriile spaniole, fiind cuprinse si coloniile din America si statele europene supuse Madridului. 
Pana la abolirea ei, in 1834, inchizitia spaniola a devenit tot mai mult un instrument de eliminare a oricarui tip de deviere politica, sociala si culturala.
Asemanatoare celei spaniole, inchizitia romana, a fost instituita impotriva protestantilor de catre Papa Paul al III-lea, in 1542, fiind incredintata lui G.P. Carafa (viitorul Paul al IV-lea).
Reorganizata de Sixtus al V-lea, in 1588, inchizitia romana a devenit un important instrument al Contrareformei, eliminand protestantismul din Italia si condamnand gandirea filosofica si stiintifica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

inchizitia inchizitia medievala evului mediu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1646 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013699 (s)