News Flash:

Ce trebuie sa stiti despre NAZISM

30 Octombrie 2013
5827 Vizualizari | 0 Comentarii
In perioda interbelica, ca urmare a ascensiunii fortelor antidemocratice favorizate de gravele probleme economice si sociale, generate de crizele economice din 1918-1924 si 1929-1933, se naste totalitarismul. Astfel  apar regimurile totalitare de stanga si de dreapta, care desi prezentau anumite trasaturi comune aveau ideologii diferite.
Printre acestea se evidentiaza regimul nazist, doctrina fondata de Adolf Hitler in anul 1933, in Germania , prin preluarea pe cale violenta a puterii politice. Ascensiunea nazismului in Germania a fost posibila in contextul veritabilului dictat impus de Marile Puteri Germaniei, prin Tratatul de la Versailles din 1919, tratat care lovea in demnitatea Germaniei si a scaderii drastice a nivelului de trai in timpul marii crize economie din 1929-1933.
Ideologia nazista a fost fundamentata pe ideile expuse de Adolf Hitler in lucrarea « Mein Kampf ». In plan politic considera sistemul democratiei parlamentare ca fiind unicul responsabil al tragediei nationale a Germaniei. Solutia propusa de Hitler ea cea a unei dictaturi a unui singur partid condus de un lider providential care sa supuna natiunea in numele binelui general, acesta urmarea crearea unui imperiu (Reich) care sa-i cuprinda pe toti germanii si chiar si pe celelalte natiuni de origine germanica, justificandu-si expansiunea prin nevoia de « spatiu vital » ( Lebensraum) care  sa fie asigurat rasei ariene superioare.
In plan national acest regim promova un nationalism exacerbat bazat pe rasism si antisemitism. Originile acestui nationalism se regasesc in teoria raselor conform careia se stabilea un « clasament » al raselor, arienii reprezentand rasa superioara a omenirii care trebuie protejata de alterarea sangelui.
Din punct de vedere rasial evreii erau considerati de Hitler ca fiind o rasa impusa al carei mod de viata, in diaspora, este unul parazitar, care poate avea drept consecinta alterarea rasei ariene. Evreii erau gasiti vinovati de toate relele societatii germane interbelice astfel ca nazismul sustinea eliminarea prin extreminare. Antisemitismul a jucat in cadrul ideologiei naziste o componenta esentiala a programului de guvernare.
Fiul unui tata autoritar si opresiv, Adolf Hitler se naste intr-un mic orasel austriac Braunau am Inn, in 20 aprilie 1889. A trait pana pe 30 aprilie 1945, aproape 56 de ani. Diferenta intre primii 30 de ani de viata ai sai si urmatorii 26 pare sa fie inexplicabila. Pentru 30 de ani acesta a fost un om al pierzaniei, iar apoi peste noapte a devenit o celebritate locala si eventual omul in jurul caruia intreaga lume a politicii se invartea. Biografia lui Adolf Hitler este unica intre celelalte biografii ale altor lideri mondiali. Dar ca o fiinta umana acesta a fost intotdeauna un esec, sau cel putin ciudat de incomplet. ” In viata lui lipsea tot ce in mod normal trebuia  sa existe, caldura si demnitate pentru o viata umana, educatie, profesie, iubire si prietenie, casatorie si paternitate. In afara de politica viata lui a fost goala,lipsita de greutate si plina de defecte.” ( Sebastian Haffner, L’historire d’un allemand, p.4). Isi iubise mama dar isi ura tatal, ura justificata de maltratamente psiho-fizice subite din partea acestuia. Sunt istorici care cred ca ura lui Hitler pentru rudele tatalui sau, care erau evrei, poate fi originea a tot ceea ce a urmat.
A fost un om secretos, cu greutate o figura atat de proeminenta din istorie a incercat atat de tare sa isi acopere urmele. In cartea sa « Mein Kampf » acesta si-a descris parintii ca modele traditionale ale Germaniei.  
Cu siguranta a avut anumite haruri, dar a avut dificultati in a-si controla temperamentul. Era considerat dificil si incapatanat, intotdeauna vroia sa aibe dreptate si scapa usor printre degetele profesorilor, de aceea a gasit cu adevarat dificil sa isi acomodeze caracterul la limitele scolii. Cerea subordonare neconditionata din partea colegilor sai de clasa.
 « Mein Kampf » este cartea scrisa de Hitler, publicata in doua volume, primul aparand in 1925, iar al doilea in 1926. Aceasta a fost scrisa in perioada in care liderul nazist era prizonier la Landsberg in Germania. Lucrarea este considerata o opera autobiografica dar si o platforma program a nazismului. Ea cuprinde ideologia nazista cat si unele solutii la problema evreiasca.
Hitler a devenit cancelar intr-un moment de recul pentru NSDAP( Partidul National-Socialist Muncitoresc German), insa mai favorabil deja pentru economie. Ziua de 30 ianuarie nu marca sfarsitul unui mars triumfal politico-electroal al national- socialistilor si nu era nici rezultatul gravei crize economice care, incepand din 1929 cuprinsese si Germania. Hitler nu a fost o intamplare, dar nici o necesitate imperioasa. Hitler a fost dorit. Coalitia fortelor si intereselor care l-au adus la putere nu era mai putin complexa si ambivalenta decat miscarea national-socialista insasi. Incotro avea sa duca aceasta stare de fapte ramanea o intrebare deschisa, in ciuda faptului ca multe evolutii erau previzibile. Hindenburg, presedintele obosit de batranete al Reich-ului, s-a aflat in fata mai multor figuri familiare atunci cand, in dimineata zile dei 30 ianuarie, i-a cerut celui de-al saptelea cancelar al sau sa depuna juramant. In afara de Hitler, NSDAP era reprezentat in noul cabinet de numai doi membri.
In 1932  Partidul Nazist castiga alegerile in Reichstag, iar in 1933 presedintele german Hidenburg il numeste premier pe Hitler care la cateva luni este investit cu puteri dictatoriale, fapt ce punea capat regimul democtratic al Republicii de la Weimar. In 1934 dupa moartea presedintelui, Hitler devine conducator unic cu titlul de Fuhrer.
Incapacitatea interna a partidelor burgheze de a se impotrivi fortei de atractie e politicii national-socialiste, devenise atat de evidenta prin consimtirea lor unanima la legea care acorda guvernului puteri depline, incat consecintele nu puteau fi evitate. Toate formatiunile, incepand de la Partidul German de Centru pana la Partidul National German, au fost parasite de o multime de sustinatori, pe de o parte din deceptie, pe de alta parte de teama represaliilor, aadesea insa si pentru a se inscrie in NSDAP. Presiunea crescanda din partea « miscarii » a intensificat acets proces de dizolvare care a cuprins intre timp si singurul partid ce se mai declara « de opozitie » – SPD.(
Exercitarea puterii lui Hitler s-a manifestat printr-o succesiune de practici politice  ce au consolidat dictatura nazista. Un puternic impact l-a avut asa numita « Noapte a cutitelor lungi » din 1934 in care au fost ucisi liderii SA,o organizatie paramilitara nazista.  Adolf Hitler   a actionat impotriva SA si impotriva liderului sau, Ernst Rohm, deoarece vedea in independenta SA si in apetitul membrilor acesteia pentru violente de strada o amenintare directa asupra puterii sale. De asemenea, Hitler a dorit sa previna o eventuala miscare a liderilor Reichswer-ului, armata germana, care se temea si dispretuia in egala masura SA, spre a il inlatura de la putere, mai ales de cand Röhm si-a facut clara ambitia de a absorbi Reichswehr-ul punandu-se pe el insusi la conducerea sa. In fine, Hitler s-a folosit de aceasta epurare pentru a actiona impotriva criticilor conservatorilorla adresa regimului sau, venite mai ales din partea celor loiali vicecancelarului Franz von Papen, precum si pentru a-si regla conturile cu dusmanii mai vechi.
Intre 1934 -1935  dictatorul initiaza controlul asupra intregii societati prin intermediul politiei politice „Gestapo” si  inregimentarea germanilor in organizatii fasciste, ca de exemplu „Tineretul Hitlerist” sau „Frontul Muncii”. Gestapo avea sarcina de a ancheta pe oricine ar pune in pericol siguranta statului nazist. De asemenea in fiecare lagar de concentrare sau exterminare exista o sectie a Gestapo-ului, numita oficial Politische Abteilung (sectia politica). Activand ca o institutie inchizitoriala, a provocat moartea a mii de oameni. Dupa razboi a fost declarata organizatie criminala de catre tribunalele militare aliate.
Pe langa politia politica Gestapo, sistemul represiv a fost bazat si pe S.S. ce desemna politia militarizata a partidului creata din  garda personala a lui Hitler. Initial au fost o sectiune a S.A. insa din momentul preluarii conducerii lor de catre Heinrich Himmler au devenit elita miscarii naziste, membrii lor fiind selectionati dupa criterii rasiale stricte.
Insa se mai pune intrebarea despre capacitatea de sistem a nazismului si modernitatea “statului Fuhrerului”: multe elemente “conforme spiritului vremii” ale guvernarii sale nu apareau atunci doar drept efecte secundare neintentionate sau chiar disfunctionale ale unei politici in esenta reactionare, atavice, ci si drept semen precursoarea ale incercarii de a duce la indeplinire proiectul modernitatii in varianta specifica a unei ordini nationale. Rasismul era valoarea absoluta in aceasta lume moarta, tehnocratica. Barbaria purta haina modernitatii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

perioda interbelica nazist adolf hitler germania nazismul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1728 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018933 (s)