News Flash:

Cea mai mare catastrofa maritima din istorie, provocata de un roman

6 Ianuarie 2014
3036 Vizualizari | 0 Comentarii
Alexander Marinesko a intrat in istorie ca fiind omul care a provocat cel mai mare dezastru maritim din istorie. Povestea catastrofei este relatata chiar de supravietuitori, pe site-ul wilhelmgustloff.com.
Fugind din calea furiei  brutalei Armate Rosii, peste 10.000 de refugiati germani, precum si membri ai personalului naval si soldati raniti s-au urcat la bordul navei Wilhelm Gustloff, a carui capacitate era insa de cel mult 1.880 de pasageri. In dupa-amiaza zilei de 30 ianuarie 1945, vasul a parasit portul Gotenhafen (Gdynia), cu destinatia Kiel, Germania. La ora 20:25, submarinul sovietic S-13, comandat de romanul Alexandru Marinescu, a ridicat periscopul, a vazut lumina navei, care se afla in dreptul orasului Leba, si a dat semnalul de atac. La 21:16, submarinul a lansat patru torpile. Potrivit istoricilor, fiecare dintre acestea avea inscrisa pe ea o dedicatie: prima - "Pentru Patrie", a doua - "Pentru Stalin", a treia - "Pentru poporul sovietic", iar a patra - "Pentru Leningrad". Desi cea de-a doua torpila s-a blocat in lansator, celelalte au lovit in plin: in partea din fata a vasului, la mijloc si in camera motoarelor.
Pasagerii nu au avut la dispozitie decat 50 de minute pentru a se salva. Din totalul de 10.582 de oameni, doar 1.239 au reusit sa supravietuiasca. Restul de 9.343, majoritatea femei si copii, au murit calcati in picioare, inecati sau inghetati in apele Balticii ori blocati in interiorul navei.
"Eram in cabina mea cand ne-a lovit prima torpila, la ora 21:16. S-a creat panica, atunci cand 10.000 de oameni au incercat sa urce scarile pentru a ajunge intr-un loc in care incapeau numai 2.000 de persoane. Au fost zdrobiti oameni, am vazut cum copiii si mamele care incercau sa-i salveze erau calcati in picioare. Apa avea doua grade, astfel ca oricine ajungea in mare murea de hipotermie. Eu am fost salvat la timp de o barca. Pentru alte 9.000 de persoane, ajutorul a venit prea tarziu", a povestit Heinz Schon, unul dintre supravietuitorii tragediei, pe site-ul wilhelmgustloff.com, citat de ziare.com.
Cine a fost Alexandru Marinescu
Aleksandr Marinesko s-a nascut pe 15 ianuarie 1913, la Odesa, in familia unui fost marinar militar roman Ion Marinescu (stabilit in Ucraina la 1893), casatorit cu Tatiana Koval (ucraineanca), originara din satul Lohviti, regiunea Poltava. Dupa absolvirea a 6 clase a mers in ucenicie la marina. Avand rezultate bune si fiind sarguincios a fost repartizat la o scoala maritima pentru copii, dupa absolvirea careia a mers pe diverse vase ale flotei de pe Marea Neagra in calitate de marinar de categoria 1. In 1930 a intrat in Colegiul marin din Odesa pe care l-a absolvit in 1933. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alexander marinesko dezastru maritim istorie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1573 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013796 (s)