News Flash:

Ceausescu in timpul procesului de colectivizare

19 Aprilie 2015
1008 Vizualizari | 0 Comentarii
In functia de subsecretar de stat in ministerul Agriculturii a activat direct la cooperativizarea fortata a agriculturii si a ordonat reprimarea sau arestarea taranilor care se impotriveau cooperativizarii. In 1952, devine membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Muncitoresc Roman (PMR), la doar cateva luni dupa eliminarea „factiunii moscovite” (condusa de Ana Pauker) din conducerea partidului. In 1954, Ceausescu devine membru deplin al Biroului Politic al PMR, iar ulterior ajunge sa ocupe pozitia numarul doi in ierarhia PMR.

In toamna anului 1956, aflandu-se la Cluj, Ceausescu a avut un rol important in reprimarea miscarilor de simpatie fata de revolutia ungara.

La 4 decembrie 1957, avand gradul de general-locotenent de armata (fiind seful Directiei Superioare Politice a Armatei si adjunct al Ministrului Fortelor Armate), Ceausescu a condus unitatile militare care au inabusit rascoala taranilor din Vadu Rosca (jud. Vrancea) care se impotriveau colectivizarii fortate. Flancat de doua tancuri, Ceausescu ordona personal deschiderea focului de pe mitralierele aflate in camioanele care insoteau tancurile. 9 tarani sunt ucisi de gloante (Aurel Dimofte, Ionut Cristea, Ion Arcan, Dumitru Craciun, Toader Craciun, Stroie Craciun, Dumitru Marin, Marin Mihai, Dana Radu) si alti 48 sunt raniti. Varujan Vosganian, politician, economist si scriitor de origine armeana, relateaza in cartea sa autobiografica „Cartea soaptelor” intreaga desfasurare a evenimentelor.

Vezi si Perioada ilegalista a lui Nicolae Ceausescu

„Tancurile se oprira si odata cu ele si camioanele, care facura un viraj si se proptira cu spatele la baricada, ridicand prelatele si scotand la iveala, intr-adevar, tevile lungi si perforate ale mitralierelor. Din camioane coborara cativa ofiteri in uniformele Securitatii, iar in fruntea lor acelasi barbat scund, cu caciula militara si scurta bleumarin. Ei se oprira in dreptul tancurilor. Atunci unii dintre oameni iesira in fata baricadei. Barbatul maruntel ridica mana dreapta si ei crezura ca vrea sa le vorbeasca. Clopotele amutira. Oamenii facura un pas inapoi. Langa Nitu Stan, Costica Arbanas cazu in genunchi si-si desfacu la piept, rupand-o, camasa. Langa el, Aurica Dimofte, Stroie Craciun, si, strangand in mana toporul, Ionica Areaua. Apoi ceilalti venira unul cate unul. Cocotata pe cabina masinii rasturnate, Dana lui Radu ramase incremenita, strangandu-si basmaua la piept.

Vezi si Cel mai ascuns SECRET al lui Nicolae Ceausescu


Atunci se intamplara cateva lucruri dintr-odata. Barbatul acela, Ceausescu, isi lasa bratul in jos cu o miscare iute. Clopotul porni sa bata din nou, acoperind suierul gloantelor, dar ramasera focul starnit de tevi si plumbii care umplura aerul. Primul cazu Aurel Dimofte, intai in genunchi, privindu-si nedumerit palmele lipite de pieptul din care tasnea sangele si apoi pravalit, tot cu genunchii indoiti, pe spate, impins de gloantele ce continuau sa i se indese in trup. Dana lui Radu fu secerata cu atata putere, incat tasni in sus, ca o papusa de calti, si ramase cateva clipe in aer, proptita de gloante, inainte de a se prabusi pe capota, cu bratele desfacute. Pe Costica Arbanas, in genunchi, gloantele il ferira ca printr-o minune, dar ramase asa, neclintit, cu gavanele golite, intr-un plans pe care nici macar nu si-l simtea. Nitu Stan se arunca in tarana si se rostogoli spre margine, dar se intoarse sa-l traga pe Stroie Craciun, care gemea intruna: „Stane, nu ma lasa...”, pana cand sangele ii tasni pe gura, sufocandu-l....
Clopotul continua sa bata... Mitralierele rapaira clopotnita, dar clopotul continua sa bata. Tancurile pornira incet, continuand sa rapaie si spulberara baricada ca pe un musuroi, scuturand peste blindajul lor laolalta scanduri si trupuri. Ranitii se tarau din calea lor, ca sa nu-i striveasca senilele. Mitralierele maturau acum doar clopotnita, se dadea o lupta gigantica intre dangatul clopotului si suierul gloantelor in care clopotul, chiar daca turla, cu tencuiala muscata de gloante, sfartecata si inabusita in fumul alb al varuielii, ramasese ca o scurteica zdrentuita, iesea biruitor. Pana cand teava unuia dintre tancuri se ridica incet si slobozi un obuz care tinti chiar in miezul clopotnitei. Ionut Cristea murise cu siguranta mai demult si clopotul luptase singur mai departe. Obuzul ucise si clopotul. Cand dangatul tacu, atunci tacura si gloantele. „Nu se mai termina, isi aminteau unii, credeam ca o sa ne omoare pe toti”. „A tinut doar ca la zece minute, spuneau altii, a fost ca o grindina, ca o rapaiala de vara.” ”

Varujan Vosganian , Cartea soaptelor, 2009, pp. 256-272

18 tarani au fost intemnitati pentru „rebeliune” si „uneltire contra ordinii sociale”, petrecand intre 15-25 de ani de inchisoare la Gherla si Aiud.

Dupa datele PMR-ului, intre 1949-1952 au avut loc peste 80.000 de arestari de tarani, dintre care 30.000 finalizate cu sentinte de inchisoare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ministerul agriculturii ana pauker biroului politic pmr cluj scriitor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2330 (s) | 23 queries | Mysql time :0.074480 (s)