News Flash:

Cei mai cunoscuti pictori romani - Cecilia Cutescu-Storck

28 Mai 2013
3972 Vizualizari | 0 Comentarii
Cecilia Cutescu-Storck  a fost o pictorita romana cu o puternica influenta in viata culturala din perioada interbelica.
Cecilia Cutescu se naste la Raul Vadului, in Comuna Caineni. Este adoptata de bunicii materni, de la care ia numele de familie Cutescu. Ramane insa foarte apropiata de parinti, Natalia si Ion Braneanu, si de surorile sale, Fulvia – care moare in adolescenta – si Ortansa – care devine o importanta activista pentru drepturile femeilor in Romania.
Impreuna cu bunicii, Cecilia Cutescu se muta la Bucuresti pentru a frecventa prestigioasa Scoala Centrala de Fete. Pasionata de arta de la o varsta frageda, se ascunde in timpul orelor de scoala pentru a picta.
La terminarea scolii, familia Cutescu cere sfatul pictorului polonez Ajdukiewicz, o personalitate cu renume la vremea ceea, care confirma talentul Ceciliei. 
Artista este trimisa la München in 1897 unde studiaza la Damenakademie cu profesorii Fehr si Schmidt, iar in 1899 se muta la Paris unde frecventeaza Académie Julien sub tutela lui Jean Paul Laurens si Benjamin Constant. In acest timp expune constant in Franta si in Romania. La Paris lucrarile ii sunt acceptate la Salonul de Toamna, iar in 1906 are prima expozitie personala la Galerie Hessèle pe Rue Lafitte. La Bucuresti este co-optata in gruparea Tinerimea artistica, iar lucrarile ei au fost expuse alaturi de cele ale lui Constantin Brancusi.
In timpul sederii la Paris, in 1903, se casatoreste cu violonistul Romulus Kunzer, cu care are un fiu, Romeo, devenit si el pictor important, sub numele de Romeo Storck. 
Casatoria insa nu dureaza mult. In 1906 artista revine in tara definitiv si se stabileste la Bucuresti, iar trei ani mai tarziu se casatoreste cu sculptorul Frederic (Fritz) Storck. Impreuna au doua fiice: Gabriela Storck, devenita arhitect, si Cecilia (Lita) Botez, ceramista.
Dupa intoarcerea in tara, devine tot mai interesata de artele decorative si pictura murala monumentala. In 1916 devine profesoara la catedra de arte decorative a Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, fiind prima femeie profesor la o universitate de arta de stat din Europa. Creeaza numeroase picturi murale in cladiri publice din Bucuresti, dintre care cea mai importanta este marea fresca "Istoria Negotului Romanesc", realizata in 1933 in aula Academiei de Studii Economice. Continua sa expuna in tara (la Tinerimea artistica, in saloanele oficiale si la expozitii de stat) si peste hotare, iar in anii 1924 si 1928 reprezinta Romania la Bienala de la Venetia. In 1937 este aleasa presedinta a Sindicatului de Arte Frumoase.
In 1943 artista publica o carte autobiografica intitulata Fresca unei vieti, iar in 1966 volumul este intregit si revizuit sub titlul O viata dedicata artei. Cecilia Cutescu-Storck se stinge din viata in 1969 la Bucuresti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cecilia cutescu-storck pictorita romana culturala interbelica fulvia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1588 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013330 (s)