News Flash:

Cei mai mari actori romani - Amza Pellea -VIDEO

7 Iulie 2013
3854 Vizualizari | 0 Comentarii
Inzestrat cu o vocatie cinematografica deosebita, el nu este un simplu interpret, ci un creator de personaje, fie dand viata, credibilitate, forta, individualitate, unor eroi de exceptie in situatii de exceptie, fie compunandu-si un alter ego, intruchipare a olteanului parsiv, istet, ironic, inventiv, dinamic si plin de farmec.
Amza Pellea  a fost unul dintre cei mai importanti actori romani, distingandu-se atat in teatru cat si in film. A fost interpretul lui Nea Marin, binecunoscutul personaj de sorginte populara care i-a relevat atat de bine disponibilitatile pentru comedie.
S-a nascut la Bailesti intr-o familie cu cinci copii, tatal sau s-a numit tot Amza Pellea si a fost directorul cooperativei "Munca Noastra" din Bailesti in anul 1933. A absolvit cursurile Colegiului National Carol I din Craiova. Un reprezentant al Promotiei de aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotati ai scenei romanesti. A fost profesor la IATC.
Pe scena craioveana realizeaza, in perioada stagiaturii de trei ani (1957-1959), nu mai putin de 14 roluri, intre care Jack Worthing (Ce inseamna sa fii onest, de Oscar Wilde), Vedernikov (Ani de pribegie, de Aleksei Arbuzov), Vladica Ilarion (Tudor din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu), Comandantul vasului (Tragedia optimista a lui Vsevolod Visnevski), Bepe (Galcevile din Chioggia, de Carlo Goldoni), Horatio (Hamlet de Shakespeare), Colonelul Dobre (Ecaterina Teodoroiu de Nicolae Tautu), Otto Katz (Soldatul Svejk de Jarolav Hasek), Esteban (Fantana turmelor de Lope de Vega).
Pe scena Teatrului de Comedie creaza alte personaje, printre care Brettschneider (Svejk in al doilea razboi mondial de Brecht - 1962), Pietro (Umbra de E. Svart - 1963), Manole (Somnoroasa aventura, de Teodor Mazilu - 1964), Subcomisarul (Capul de ratoi de G. Ciprian - 1966), Platonov (Un Hamlet de provincie de Cehov - 1967), Voievodul Basarab (Croitorii cei mari din Valahia de Al. T. Popescu - 1969), Noah (Arca bunei sperante de I.D. Sarbu - 1970), Hrisanide (Interesul general, de Aurel Baranga - 1972), Hickok (Buffalo Bill si indienii, de A. Kopit - 1973), "inginerul" din Nic Nic.
Pe scena Teatrului National din Bucuresti da viata lui Petre Dinoiu (Comoara din deal, de Corneliu Marcu - 1977) si lui Vlad Tepes (A treia teapa, de Marin Sorescu - 1979).
Ultimul rol creat la teatru il readuce pe scena Teatrului de Comedie, realizand - in regia lui Gheorghe Harag - personajul batranului mosier Muromski in Procesul de Suhovo-Kobilin - 1983.
Amza Pellea a interpretat atat personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia, de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Rascoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cat si personaje contemporane (Ailincii din Secunda 58, de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventura de T .Mazilu), dar si personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fantana turmelor, de Calderon, Horatiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie, de Cehov).
Ramas probabil in constiinta publicului prin rolul domnitorului din Mihai Viteazul si prin Nea Marin, reuseste in Atunci i-am condamnat pe toti la moarte sa atinga ambele personaje. Umilul, si cateodata veselul Ipu recapata, in finalul filmului, figura darza si tragica a soldatului taran din primul razboi.
A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manolache Preda) din filmul Osanda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Mafeti, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa.
22 martie 1973 - 24 septembrie 1974 - director al Teatrului National din Craiova.
A fost casatorit timp de 25 de ani din 1958 pana la moartea sa in 1983 cu Domnica Mihaela din familia Policrat din Craiova. Este tatal actritei Oana Pellea.
A decedat in data de 12 decembrie 1983 la Bucuresti la varsta de doar 52 de ani. Este inmormantat la cimitirul Bellu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cinematografica amza pellea actori romani nea marin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1649 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017599 (s)