News Flash:

Cei mai mari pictori romani - Camil Ressu

30 Mai 2013
4179 Vizualizari | 0 Comentarii
cosasi odihnindu se
Camil Ressu nascut pe 28 ianuarie 1880 la Galati a fost un pictor roman, care, prin intreaga sa activitate artistica, pedagogica si sociala, a fost una din personalitatile marcante ale artei romanesti. Camil Ressu a fost membru titular al Academiei Romane.
Camil Ressu se trage dintr-o familie de aromani (macedoromani) din regiunea Epirului, stabilita in Romania pe la inceputul secolului al XIX-lea. Tatal sau, Constantin Ressu, jurist de profesie, cu studii de drept la Bruxelles, facea pictura in clipele libere. In 1887, Camil Ressu este inscris la scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti, avandu-l ca profesor pe G. D. Mirea; isi continua studiile la Iasi cu pictorul Gheorghe Popovici. In 1902 termina studiile la scoala de Belle-Arte din Iasi, obtinand medalia de argint si pleaca in acelasi an sa se perfectioneze in strainatate. Se opreste doua luni la München vizitand muzeele din localitate, dupa care pleaca la Paris si se inscrie la Academia Julian, in atelierul lui Jean Paul Laurens, unde ii are colegi pe Jean Al. Steriade, Nicolae Darascu si Ion Theodorescu-Sion.
In 1908 revine in tara si, preocupat de problemele sociale, colaboreaza cu desene satirice la publicatiile Furnica, Facla si Adevarul. In acelasi an se inscrie in Partidul Social-Democrat din Romania. Participa pentru prima data in 1910 la expozitia "Tinerimii Artistice" cu peisaje si compozitii pe teme rustice. 
In 1912 expune la Salonul Oficial tabloul Inmormantare la tara, iar in anul urmator, la "Tinerimea Artistica", portretul de grup Terasa Oteteleteanu, cu "Sapte figuri ale boemei literare, muzicale si pictoricesti". In 1914 deschide prima expozitie personala la Bucuresti.
In 1917, impreuna cu pictorii Nicolae Darascu, Stefan Dimitrescu, Iosif Iser, Marius Bunescu si cu sculptorii Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Ion Jalea si Oscar Han infiinteaza asociatia "Arta Romana", la Iasi. 
Vara se retrage la tara si picteaza tarani la munca campului, vederi din sate, grupuri de muncitori dar si naturi moarte, nuduri, portrete ale diverselor pesonalitati ale timpului si autoportrete. Participa activ la infiintarea "Sindicatului Artistilor plastici din Romania" in 1921, fiind ales presedinte, functie din care demisioneaza dupa doi ani. In urma unei sederi mai lungi in satul Ilovat (judetul Mehedinti), realizeaza compozitia Cosasi odihnindu-se, una dintre lucrarile sale cele mai reprezentative, in care Camil Ressu isi dezvaluie vigoarea sa plastica.
Camil Ressu a fost profesor si rector al Academiei de Belle-Arte din Bucuresti pana in anul 1941, intre elevii sai numarandu-se Abodi Nagy Béla. Din 1950 a fost presedinte de onoare al "Uniunii Artistilor Plastici", reluandu-si si activitatea de profesor la Institutul de Arte "Nicolae Grigorescu". In 1955 i se acorda titlul de Artist al Poporului iar un an mai tarziu este numit membru al Academiei Romane.
Cu o formatie solida, in care predominau studiile dupa corpul uman, dupa peisaj si dupa obiectele din imediata apropiere, Camil Ressu a reusit ca, prin combinarea capacitatilor formative ale desenului si culorii, sa realizeze o creatie care pastreaza valorile traditiei, in conditiile unui efort de innoire a limbajului plastic.
O serie de personalitati culturale au avut ocazia sa asiste la prelegerile profesorului universitar Camil Ressu, printre care Geta Bratescu si Virgil Preda.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

camil ressu galati pictor roman artei academiei romane epirului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1808 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016977 (s)