News Flash:

Cei mai mari pictori romani - Ion Andreescu

4 Iunie 2013
3064 Vizualizari | 0 Comentarii
Ion Andreescu nascut la 15 februarie 1850, Bucuresti a fost un pictor, pedagog si academician roman.
Din 1869 urmeaza "Scoala de arte frumoase" condusa de Theodor Aman, devenind, in 1872, profesor la catedra de desen liniar si caligrafie a Seminarului episcopal din Buzau. In 1873 se transfera la gimnaziul comunal "Tudor Vladimirescu", apoi, in 1875, la scoala de meserii din aceeasi localitate. 
La sfarsitul anului 1878 pleaca la Paris, unde frecventeaza cursurile "Academiei libere Julian"; verile picteaza la Barbizon (unde se intalneste cu Nicolae Grigorescu) si in alte asezari rurale. 
O biografie ingrata, scurta, desfasurata sub semnul unei conditii modeste si a bolii, caracterizata mai degraba prin absenta evenimentelor, printr-o descoperire tarzie a necesitatii exprimarii artistice, a vocatiei, in sensul profund al cuvantului, dubleaza o opera nu numai importanta ca extensie, dar definitiva, matura, constituita fara ezitari si tribulatii.
Profesor de desen intr-un oras provincial, linistit pana dincolo de banalitate, Andreescu se dedica picturii cu o fervoare pe care nimic din atitudinea sa anterioara nu parea s-o anunte. 
Pictura apare la tanarul solitar, inclinat spre meditatie, ca iruperea unei nevoi de comunicare, de exprimare, consumata superior si fara veleitatile publicitatii. 
Caracterul de introspectie, tensiunea de autoexprimare vor fi atributele intregii sale arte, remarcabil de unitare, dealtfel, ca sentiment, atitudine si calitate. Contactul cu arta romaneasca a timpului nu i-a lipsit, dar importanta unei confruntari cu problematica limbajului, tot mai ferm aduse in prim-plan de arta europeana a epocii, nu trebuie neglijata. Desi de la inceput lucrarile pictorului roman au decizia si consistenta operei autentice, in ultimii ani ai sederii il gasim in Franta, clarificat, stapin pe mijloace, construind spatiile cu subtilitatea cromatica pe care o da doar desavarsita dezinvoltura tehnica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ion andreescu 15 februarie pictor pedagog academician roman buzau
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1426 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012583 (s)