News Flash:

Cele mai celebre romance (V)

16 August 2013
1333 Vizualizari | 0 Comentarii
Sofia Ionescu-Ogrezeanu (n. 25 aprilie 1920 - d. 21 martie 2008)
A fost primul medic neurochirurg din Romania si totodata prima femeie care a efectuat o operatie pe creier.
A urmat Liceul de Fete Falticeni si Scoala Centrala de Fete "Marica Brancoveanu" din Bucuresti, apoi Facultatea de Medicina Umana din Bucuresti. Din 15 octombrie 1943 a efectuat un stagiu de internat in Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din Bucuresti. A intrat in prima echipǎ neurchirurgicalǎ, consideratǎ echipa de aur, alaturi de Prof. Dr. Dimitrie Bagdasar, intemeietorul neurochirurgiei romanesti, si de doctorii Constantin Arseni si Ionel Ionescu, care in 1945 i-a devenit sot. Sofia Ionescu a spus intr-un interviu ca este prima femeie neurochirurg, nu din lume, ci din Sud-estul Europei.
Dupa ce a operat un copil care cazuse victima bombardamentelor asupra Bucurestiului, in 1944, cariera Sofiei a atins un punct de cotitura. "Aceasta operatie mi-a decis viata pentru 47 de ani inainte, cat am stat in neurochirurgie, si mi-a adus-o la 180 de grade fata de ceea ce imi propusesem eu, o viata linistita de medic internist in orasul meu natal, Falticeni", a declarat Sofia.
In 1945 si-a sustinut doctoratul in medicina si chirurgie si tot atunci s-a casatorit cu doctorul Ionel Ionescu, cu care a avut doi copii. In 1954 a fost incadrata medic primar la Clinica Spitalului "Dr. Gh. Marinescu", iar in 1976 a obtinut gradul de medic primar neurochirurg II. Sofia Ionescu a avut contributii remarcabile in domeniul neurochirurgiei, fiind recunoscuta in special pentru operatiile pe maduva spinarii si creier, si a semnat numeroase lucrari stiintifice, aparute in "Acta chirurgica Belgica", "Journal de chirurgie", "Neurologia", "Psihiatria", "Neurologia", "Neurochirurgia", "Revue Roumaine d' Endocrinologie".
Numarul articolelor si comunicarilor ei prezentate in tara si in strainatate se ridica la aproape 120. Pentru meritele deosebite dovedite inca din anii studentiei, Sofia Ionescu a fost rasplatita de-a lungul anilor cu premii si diplome importante, totul culminand cu acordarea celei mai inalte distinctii din Romania, Steaua Republicii, in grad de cavaler, acordata in martie 2008.
Vezi si 
Cele mai celebre romance (IV)
Cele mai celebre romance(III)
Cele mai celebre romance(II)
Cele mai celebre romance (I)  
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sofia ionescu-ogrezeanu medic neurochirurg romania bucuresti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1629 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013838 (s)