News Flash:

Cele mai celebre romance (VIII)

20 August 2013
1501 Vizualizari | 0 Comentarii
Maria Rosetti (n. 1819 - d. 1893)
Prima femeie ziarist din Romania era "oachesa, nu chiar frumoasa, dar cu nurii unei meridionale, expresiva, pasionata, artista. (…) Scria bine cu insufletire romantica, scotea frumosul din orice lucru intreprindea si il imprastia in jurul ei. Cu putine obiecte randuia o camera de-ti era drag, croia o rochie cantand, parca se juca: credeai ca a prapadit stofa, dar iesea ceva gratios si ii punea o mica garnitura care o deosebea de toate celelalte", aflam din corespondenta familiei Bratianu.
Maria Rosetti a fost modelul picturii "Romania revolutionara", a lui C.D. Rosenthal. O muza nu doar pentru revolutionari in sine sau pentru lumea artistica, ci si pentru poporul pe care l-a adoptat cu sufletul. Cand revolutionarii de la 1848 erau urmariti pentru a fi arestati, Maria le-a fost alaturi, indrumandu-i pe Dunare, cu fiica ei de cateva luni in brate, pe care o botezase Liberté Rosetti. "Mama Rose", cum era denumita de Sabina Cantacuzino, sau "Gitana", cum era strigata de Ion C. Bratianu si Alexandru Golescu, a fost nu doar redactor de succes, ci si editoarea publicatei "Mama si copilul", revista literara saptamanala in care apareau articole si traduceri despre educarea copiilor. In cadrul acestei publicatii Maria Rosetti coresponda cu micii cititorii si le oferea sfaturi.
Maria a militat toata viata pentru ideea de maternitate si a organizat diverse evenimente de caritate pentru combaterea foametei. La moartea ei, un necrolog mare a fost publicat in ziarul "Vointa Nationala", care a proclamat-o una dintre cele mai remarcabile romance din generatia ei. Maria Rosetti a devenit si personaj de carte, in romanul "Un om intre oameni", al lui Camil Petrescu.

Vezi si 
Cele mai celebre romance (VII)
Cele mai celebre romance (VI)
Cele mai celebre romance (IV)
Cele mai celebre romance(III)
Cele mai celebre romance(II)
Cele mai celebre romance (I)    
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

maria rosetti romania familiei bratianu camil petrescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1635 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013197 (s)