News Flash:

Cele mai cunoscute dinastii ale Chinei

17 Septembrie 2013
1526 Vizualizari | 0 Comentarii
Cele cinci dinastii ,,infloritoare’’ au la baza ideea ca dinastiile precedente au sfarsit in haos si noua domnie este in plina ascensiune. Punctul lor comun: unificarea statului, stabilitatea mediului politic, puterea tarii, prosperitatea economica si culturala. Sa citam cateva dintre cele mai reprezentative.
Lieou Pang, una dintre capeteniile taranilor rasculati a fondat dinastia Han pe care analele o denumesc Han de Vest si a fixat capitala la Tchang-an, scrie romanian.cri.cn.
In vremea acestei dinastii, tara a fost una dintre cele mai puternice din lume. Ea avea o populatie,oficial numarata, de 60 de milioane si un teritoriu care masura 4500 km.llatime si 5500 km lungime. In urma dezvoltarii agriculturii, a mestesugurilor,mai ales bazate pe prelucrarea fierului, tara a cunoscut un deosebit avant. Matasea si satinul au ajuns pana in Persia, India si Imperiul Roman. De aici i s-a atribuit Chinei frumosul nume de ,,Tara Matasii’’.
Dupa prabusirea Imperiului Han, Chinja s-a divizat intr-un mare numar de statulete. In 581, generalul Yang Jian (541-604), a intemeiat dinastia Sui (581-617) si a unificat China. In 618, un alt general, Li Yuan (566-635) s-a alaturat unei rascoale populare, rasturnat puterea existenta si a infiintat dinastiaTang care va dainui pana in 907.
Aceasta perioada corespunde cu epoca de aur a Chinei care a cunoscut atunci stabilitatea: agricultura si mestesugurile s-au dezvoltat rapid si populatia a sporit considerabil. A fost perioada de aur si pentru poezie. Pe vremea aceea, orice persoana instruita putea scrie poezie sau proza. Cei mai faimosi poeti au fost atunci Li Bai si Du Fu ,ale caror poeme sunt populare si astazi. In acea epoca orasele se extind cu placute cartiere de locuinte. In veacul al VII-lea, Chang'an,  capitala, este unul dintre cele mai mari si mai cosmopolite orase din lume.  Negustorii venea aici de pretuztindeni A fost pus la punct un sistem bancar care permitea comerciantilor sa-si depuna banii sau sa se imprumute. Anumite obiceiuri straine au ajuns la moda. .
Odata cu venirea la putere a dinastiei Ming (,,stralucit’’in limba chineza), tara a cunoscut de asemenea o perioada de stabilitate. In aceasta epoca China s-a inchis in ea insasi ,triind din traditiile sale medicale, militare, culturale si artistice.
In 1421, imparatul Yongle a mutat capitala spre nord la Beijing care, de atunci a fost resedinta celor mai multe domnii.
S-a construit un imens Palat Imperial in secolul al XV-lea, care a fost numit ,,Cetatea Interzisa’’,deoarece accesul populatiei aici era oprit.
In zorii veacului al XVII-lea la putere au ajuns  imparatii manciurieni care, dupa ce au rasturnat dinastia Ming au adoptat traditiile chinezesti si au fondat dinastia Qing. La fel de buni soldati ca si mongolii, manciurienii au extins dominatia imperiului Qing.
Timp de mai bine de 200 de ani dinastia Qing a condus liber dar apoi, in secolul al XIX-lea a trebuit sa accepte expansiunea comerciala a puterilor occidentale. Relatiile cu Europa nu s-au desfasurat fara convulsii. Negustorii choinezi schimbau matasurile, ceramica si ceaiul contra opiumului venit din vest. Revoltat la vederea degradarii populatiei de pe urma acestui drog, Lin Zexu, un conducator politic, a procedat la arderea unui transport intreg de opiu. Puterile europene au ripostat trimitand vase de lupta si declansand,,Razboiul opiumului’’.
Sfarsitul epocii Qing a fost marcat de revolte populare atat de mari incat guvernul nu mai putea controla det o mica parte a tarii. In 1900, ,,Boxerii’’,soldati chinezi patrioti, au infruntat armatele europene dar, din pricina lipsei de armament moderm, revolta lor a esuat. La putina vreme dupa infrangerea ,,Boxerilor’’dinastia Qing s-a prabusit, punand capat unei epoci imperiale ce a durat 2000 de ani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dinastii infloritoare dinastia han dinastia sui dinastiatang c
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1758 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019505 (s)