News Flash:

Cele mai importante documente scrise ale istoriei noastre au fost recuperate

29 Mai 2015
908 Vizualizari | 0 Comentarii
Doua tabulae din bronz, emise in timpul imparatului Marcus Aurelius, furate din Romania si scoase la vanzare la Londra, au fost recent readuse in tara, urmand a intra in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei care le va prezenta maine

Recuperarea a doua monumente epigrafice reprezentand tabulae din bronz care contin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea), emise in timpul imparatului Marcus Aurelius (161-180 p. Chr.) este una din cele mai importante recuperari de patrimoniu din ultimii ani si a fost realizata in cursul urmaririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia in cauzele privind regimul de protectie a Patrimoniului Cultural National, se arata intr-un comunicat al Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Cele doua tabulae au fost repatriate in urma cooperarii cu o cunoscuta case de licitatii din Londra, care prin intermediul unui birou de avocati a sesizat autoritatile britanice privind circumstantele detinerii lor, in conditiile in care artefactele erau puse in urmarire internationala.

Vezi si Tablitele misterioase din Gura Luncii

Conform actelor de urmarire efectuate, artefactele au fost sustrase in anul 2002, din situl arheologic al orasului antic Troesmis, com. Turcoaia, jud. Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vanzare pe piata internationala de antichitati la pretul de 80.000 de lire sterline.

Potrivit raportului de expertiza, cele doua tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de  26,41 kg (I), respectiv  59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise in limba latina. Artefactele sunt autentice, reprezinta „legea municipala  a unui oras roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Iglita, jud. Tulcea) au fost emise in timpul imparatului Marcus Aurelius (161 – 180 p. Chr.) si "sunt cel mai important document scris apartinand istoriei noastre vechi, provenind de pe teritoriul Romaniei". Asezarea urbana romana de unde provin acestea a fost datata in secolele I a. Chr. – III p. Chr. si este clasata monument istoric.

Tabulaele au fost furate de catre echipe de braconaj arheologic, aflate in curs de urmarire sau judecare, pentru sustragerea si valorificarea ilegala a mai multor tezaure antice, comise in aceeasi perioada.

Vezi si Tablitele de la Rongorongo, o inventie a expeditiei spaniole din 1770?


Tabulaele din bronz romane au fost repatriate din Londra, prin cooperare judiciara internationala cu autoritatile din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

In 13 mai 2015,  autoritatile britanice competente au remis tablele cu inscriptia de la Troesmis ca si mijloace materiale de proba autoritatilor judiciare romane, in vederea continuarii procesului penal. Piesele vor intra in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei, unde se vor efectua investigatii suplimentare.

In perioada 1998 – 2014, grupari alcatuite din 34 inculpati, braconieri ai siturilor arheologice, au sustras, exportat ilegal, valorificat si spalat pe piata internationala a antichitatilor mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach si denari romani), bratari spiralice din aur si alte artefacte. Toate aceste obiecte, cu o valoare culturala si materiala impresionanta, au fost sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia si Piatra Rosie, monumente UNESCO. "Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National, cauzandu-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro. Acestea sunt puse in urmarire nationala si internationala, prin INTERPOL", se mai precizeaza in comunicat.

Pana in prezent, au fost pronuntate hotarari definitive de condamnare pentru 12 inculpati.

Examinarile stiintifice ale bunurilor apartinand Patrimoniului Cultural National al Romaniei, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experti care activeaza in cadrul Muzeului National de Istorie a Romaniei, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Institutul National de Fizica Atomica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, Institutul de Expertize Criminalistice din cadrul IGPR, Cabinetul Numismatic al Academiei Romane, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie (Constanta), Institutul de Cercetari Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Tarii Crisurilor (Oradea) etc. Alte expertize s-au realizat in laboratoare specializate din Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Statele Unite ale Americii. Urmarirea penala  este efectuata de procurori din  cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si ofiteri ai politiei judiciare din cadrul structurii specializate a Politiei Romane.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tabulae bronz marcus aurelius furate romania vanzare londra troesmis
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1682 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013938 (s)