News Flash:

Cele mai puternice dinastii ale lumii - Dinastia Plantagenet (I)

12 Mai 2013
2971 Vizualizari | 0 Comentarii
Este greu de estimat uriasele averi de care a dispus familia regala Plantagenet, care a condus Anglia timp de 331 ani (1154-1485), prin cei 14 membri ai familiei care au devenit regi.
Este o mare cinste pentru acesti regi faptul ca nu cheltuiau fondurile regale in scopuri personale sau pentru dezvoltarea unor afaceri prospere. Ei socoteau ca, din fondurile coroanei, sunt datori sa asigure propasirea tarii. 
Asa se face ca si-au permis sa investeasca in constructii, incurajand arhitectura gotica, ale carei monumente in genul Westminster Abbey sau York Minster incanta si astazi ochii turistilor din intreaga lume.
Tot casei de Plantagenet i se datoreaza si intemeierea Universitatii din Cambridge sau a celei din Oxford. Familia Plantagenet a dominat, prin averea si prin puterea sa, politica unei bune parti a Europei.
Ultimul rege Plantagenet a fost Richard al III-lea, a carui faima a razbit in posteritate nu atat datorita puterii politice si materiale, cat datorita impactului adus de piesa lui Shakespeare. 
Nemaiavand acces la puterea politica, urmasii au simtit cum le scade si puterea fianciara, dar firul familiei a continuat pana in zilele noastre. 
Actualul sef al fostei case Plantagenet, devenita intre timp Somerset, este David Somerset, clasificat in 2008 de catre Sunday Tomes pe locul 581 al bogatasilor, cu o avere de 135 milioane de lire sterline. Nu este cel din urma membru al familiei, fiind casatorit si avand patru copii: Enry Fitzroy, Anne Mary, Edward Alexander si John Ropert.
Ei vor prelua ceea ce a mai ramas din imperiul Plantagenet, ajuns astazi familia Somerset, prospera, dar departe de a mai reprezenta un imperiu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

familia regala plantagenet anglia regi fondurile regale coroanei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1776 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019523 (s)