News Flash:

Cele sapte minuni ale orasului Iasi

2 Februarie 2015
1550 Vizualizari | 0 Comentarii
Mitropolia Moldovei si Bucovinei
Cate nu s-au spus si cate nu s-au scris despre orasul Iasi. Ca a fost si este in continuare considerat capitala a Moldovei este un lucru cert. Ca este un mare centru universitar, dar si un oras cultural prin numeroasele sale cladiri care pur si simplu respira aerul istoriei este, de asemenea, un fapt ce nu poate fi contestat. Ca de numele sau se leaga activitatea, dar si viata unor mari scriitori este, de asemenea, un adevar iar lista poate continua, caci orice amanunt, orice strada sau cladire din Iassiorum are in spate o poveste cu iz istoric. Si daca despre istorie este vorba, nu se poate nici macar imagina o prezentare a orasului Iasi fara a aminti de manastirile acestui oras, aceste sfinte lacasuri care il individualizeaza si il deosebesc fata de toate celelalte. Foarte multa lume cunoaste municipiul Iasi ca fiind "orasul celor sapte coline", la fel ca si anticul oras Roma din Italia, fapt ce naste un sentiment de mandrie in inima iesenilor. Comparatia insa are valoare doar pana la un punct, pentru ca exista ceva care il face sa fie deasupra capitalei amintite. In acest sens, Iasi s-ar putea numi, fara a mai avea vreun termen de comparatie, orasul celor sapte manastiri. Multi dintre locuitorii acestei urbe poate nici nu stiu care sunt acele sapte iar altii pot spune ca sunt mai multe. Totusi, printre cladirile noi, in orasul Iasi isi au locul lor aparte sapte manastiri: Mitropolia, care functioneaza ca o manastire, Sfanta Teodora, Trei Ierarhi, Golia, Cetatuia, Galata si Sfintii Atanasie din Copou. Sunt sapte lacasuri distincte, cu sapte povesti specifice pentru fiecare dintre ele. Fiecare are propria sa istorie, una mai interesanta decat cealalta.

Vezi si Iasul in IMAGINI. ATUNCI si ACUM - FOTO


Manastire la Mitropolie

Fara a stabili o ordine, Mitropolia este cea care deschide prezentarea celor sapte. Motivatii pentru alegerea acesteia ca "deschizatoare" a prezentarii celor sapte minunatii ale Iasului s-ar putea gasi destule, insa e mai bine ca istoria si oamenii sa le oranduiasca intr-o ordine. Bazele edificiului s-au pus in urma decretului din 1826 dat de catre domnitorul Ioan Sturdza, dar ridicarea propriu-zisa a fost posibila prin efortul mitropolitul Veniamin Costachi, care s-a ostenit ca acest lucru sa fie posibil. Locul care s-a ales pentru construirea acesteia a fost cum nu se putea mai potrivit: in secolul XIV, pe acelasi loc a fost biserica Alba, iar ceva mai tarziu, in secolul XVII, a fost construita tot acolo biserica Stratenia, cuvant care provine din limba slavona si se traduce prin "Intampinarea Domnului". Astazi, Mitropolia are trei hramuri: Sfanta Cuvioasa Parascheva, Intampinarea Domnului si Sfantul Mucenic Gheorghe, fiecare avand o insemnatate aparte. Un lucru poate mai putin cunoscut este acela ca Mitropolia functioneaza in regim de manastire.

Vezi si Iasul vechi, orasul bisericilor si al universitatilor


Bijuterii arhitectonice

Nu departe de Catedrala Mitropolitana se afla Manastirea Trei Ierarhi, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, sfintita pe 6 mai 1639, o adevarata bijuterie arhitectonica. Sculptura exteriorului este cea care atrage atentia, aceasta dainuind in ciuda jafurilor, navalitorilor si a numeroaselor cutremure pe care le-a avut de infruntat de-a lungul timpului. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost asezate pentru prima data aici, la Trei Irerahi, in anul 1641, cu ziua de praznuire de 14 octombrie. Aici au stat vreme de cateva sute de ani, mai exact pana in anul 1889, data la care au fost mutate la Mitropolie. In ianuarie 1990, dupa 40 de ani de interdictie, a fost reluat programul liturgic. Manastirea Golia, ctitorie a logofatului Ioan Golia, de la 1564, a fost refacuta de domnitorul Vasile Lupu. Fatada manastirii este decorata in stilul Renasterii tarzii, ceea ce ii da o nota aparte in arhitectura moldoveneasca a secolului al XVII-lea. Turnul Goliei, inalt de 30 de metri, ofera o larga panorama asupra orasului si imprejurimilor. Si aceasta a fost redeschisa in 1992, in prezent avand o obste de zece monahi. In cadrul manastirii functioneaza postul de radio religios "Trinitas", o tipografie cu acelasi nume, condusa chiar de staretul arhimandrit Vitalie Danciu dar si un atelier de sculptura, coordonat de monahii acesteia.

Inchisoarea Galata

Ceva mai departe, pe una dintre cele sapte coline, se ridica falnica si manastirea Galata, ctitorita de Petru Schiopu intre anii 1582 - 1584. A fost la inceput resedinta domneasca si manastire de calugari, apoi, dupa 1863, a devenit inchisoare militara, fiind redeschisa in 1996. In lacasul unde vietuiesc 18 maicute, Utrenia se oficiaza in fiecare seara la miezul noptii, iar cand nu sunt cufundate in rugaciune, maicutele isi petrec timpul in ateliere de vesminte liturgice, broderie bisericeasca si de pictura. Tot o manastire de maici, ctitorie a aceluiasi Vasile Lupu, este si Sfintii Atanasie si Chiril din Copou, care a fost redeschisa in anul 2001, pana atunci fiind o biserica de enorie. Si aici, sub indrumarea staretei Maria Magdalena Vrancean, cele 15 calugarite se intrec in arta picturii. La fel ca la manastirea Galata, Utrenia se face aici la ora 00:00. Ultima, dar nu si cea de pe urma, este manastirea Cetatuia, una dintre cele mai reusite opere de arta din Moldova. A fost ctitorit de Duca Voda intre anii 1668 - 1672. Demn de mentionat este faptul ca in acest loc a functionat, de la sfarsitul secolului al XVII-lea, o vestita tiparnita greceasca, unde au fost tiparite carti pentru tot spatiul grecesc. Este formata dintr-un ansamblu arhitectonic complex cu o serie de case domnesti fortificate, chilii, biserica si o sala gotica, ce adaposteste un muzeu de arta feudala, precum si un zid de aparare inalt de sapte metri si gros de 1,5 metri. Cu asemenea sapte minunatii, orasul Iasi se ridica peste multe dintre capitalele lumii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Mitropolia-Moldovei-si-Bucovinei2
orasul iasi capitala moldovei oras cultural mitropolia manastire golia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1605 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020254 (s)