News Flash:

Cele zece porunci ale samuraiului

25 Septembrie 2013
2869 Vizualizari | 0 Comentarii
Samurai (侍? ori, mult mai rar, 士) este un termen care a fost folosit in Japonia pentru a desemna indivizi apartinind nobilimii militare. Cuvintul samurai este derivat din verbul japonez saburau (de unde a derivat si numele masculin "Saburo") insemnind a servi. Samuraiul era literar servitorul unui nobil.
Au existat si femei samurai. Chiar si ele se ucideau daca erau indemnate de sot sau de capetenia locala. Spre deosebire de barbati ele isi taiau beregata.
Samuraiul de orice rang il putea ucide fara sa dea socotela pe orice persoana inferioara lui ca grad social (taranii, negustorii), dupa bunul lui plac, indiferent daca era barbat, femeie sau copil, indiferent de motiv sau chiar pentru a-si incerca taisul sabiei. Se crede ca sabia samuraiului era cea mai agera din lume, chiar mai agera decat celebra Sabie de Damasc.
In Japonia doar samuraiului ii era ingaduit sa poarte arme. Oricine ataca un samurai era considerat a fi un razvratit si era executat pe loc. De asemenea oricine vedea un atac de nesupunere si nu informa autoritatile de indata era omorat, iar pedeapsa sa cadea si asupra familiei sale.
1 - Viata samuraiului trebuie sa fie dominata de gandul mortii.
2 - Valoarea suprema o constituie moartea pentru propriul stapan.
3 - Samuraiul traieste fiecare zi ca si cum ar fi ultima.
4 – Cand samuraiul este in dubiu, daca sa mearga sau nu, daca sa manance sau nu, daca sa traiasca sau nu, el trebuie sa aleaga sa moara.
5 - Daca samuraiul cerceteaza inima unui prieten, el se imbolnaveste.
6 - Inainte de a merge la o intalnire importanta, samuraiul trebuie sa isi puna putina saliva pe lobul urechii, sa inspire profund pe nas si dupa ce rastoarne toate obiectele ce-i stau in cale, iese din casa.
7 - Unde il poarta inima, acolo ii este Patria.  
8 - Dragostea cea mai profunda este iubirea ascunsa. Doar dragostea care ramane ascunsa pana la moarte innobileaza.
9 - Nu este important sa castige. Samuraiul trebuie sa fie la inaltimea situatiei, acesta este singurul lucru care conteaza.
10 - Orice lucru trebuie sa aiba un sfarsit. Cand simte ca se apropie sfarsitul, el trebuie sa il accepte cu curaj.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

samurai japonia servitorul nobil
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1671 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011835 (s)