News Flash:

Celebrul procedeu "Banburismus" inventat de Alan Turing

19 Februarie 2017
518 Vizualizari | 0 Comentarii
Alan Turing
Banburismus a fost un procedeu inventat de Alan Turing la Bletchley Park, Anglia (localitatea unde si-a avut sediul organizatia engleza de criptanaliza), in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A fost utilizat de sectiunea Hut 8 de la Bletchley Park pentru a sparge criptarile efectuate de marina germana cu ajutorul masinii Enigma. Aceasta procedura de criptanaliza utiliza o forma primitiva de retele bayesiene pentru a infera informatii privind setarile masinii Enigma.

Ea a dat nastere conceptiilor lui Turing despre informatie, masurabila in ban—concept similar cu cel al entropiei lui Shannon. Pentru orientare, 1 ban = cca 3,32 biti.

Vezi si Primele calculatoare si Testul Turing

Grupul Hut 8 a aplicat procedeul Banburismus continuu timp de doi ani, oprindu-se in 1943 doar pentru ca ultima generatie de masini Bombe putea verifica cheile in doar doua minute, astfel devenind mai simplu sa se atace cheile cu forta bruta.

Vezi si INEDIT! Alan Turing, matematicianul care a spart codul ENIGMA

Hugh Alexander a fost privit drept cel mai bun dintre banburisti — el si Jack Good considerau acest procedeu mai mult un joc intelectual decat o munca. Ei comentau procedeul: „Not too hard as to be impossible, but difficult enough to be an enjoyable challenge.” („Nu atat de greu incat sa fie imposibil, dar suficient de dificil ca sa fie o provocare placuta”).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

banburismus alan turing
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1790 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025843 (s)