News Flash:

Cercetarile lui Ion Ionascu cu privire la identitatea lui Zilot Romanul

24 Februarie 2015
1139 Vizualizari | 0 Comentarii
Zilot Romanul (pseudonimul lui Stefan Ioan Fanuta) (n. ~ 27 decembrie 1787, Bucuresti - d. 12 noiembrie 1853, Bucuresti) a fost un istoric, jurist, poet si cronicar roman. A scris istorii in versuri si in proza ale Tarii Romanesti din timpul lui Constantin Hangerli (1796) pana la Rascoala lui Tudor din 1821.

Prima parte, intitulata „Domnia lui Constandin Voda Hangerliul” a terminat-o in 1800, la o „copilareasca varsta”. Alte lucrari mai de seama ale sale au fost o cronica in versuri despre „Anul 1848” si un poem alegoric numit „Daslusire”.

Vezi si Ce fel de elev a fost Mircea Eliade


In 1938, cercetatorul de arhive Ion Ionascu s-a ocupat cu studiul documentelor legate de mitropolitul Grigorie Dascalul, exilat la inceputul secolului al XIX-lea din Tara Romaneasca (intai la Chisinau dupa care i s-a permis sa stea la Buzau).

Vezi si Cum a fugit Eminescu de la scoala pentru o femeie

Astfel a aflat ca mitropolitul tinea corespondenta regulata cu fratii Batcoveni, aflati in tara. Preocuparea de capatai a mitropolitului era adunarea manuscriselor istorice si a cronicilor, pentru a le publica. La 20 decembrie 1832, pitarul Ionita Batcoveanul ii trimitea alaturi de o scrisoare de raspuns „niste izvoade facute de dumnealui medelnicer Stefan, care macar ca sunt si cu stihuri si cu unele cuvinte drepte, dar atingatoare, si poate sa fie neprimite cugetului preasfintiei voastre, eu insa le trimisei spre oaresicare idee sau poate dintr-insele sa se faca oaresicare adunare de istorie.”.

Ionascu a concluzionat „in chip neindoios” ca „acel medelnicer Stefan, scriitor de proza si versuri, este aceeasi persoana cu anonimul cronicar Zilot Romanul”. Cautand prin catagrafiile anilor 1829, 1830 si 1831, Ionascu gaseste doi medelniceri cu acest nume dar nu reuseste sa traga o concluzie hotaratoare asupra familiei lui Zilot Romanul. Oricum, dupa cum se va vedea, din 1827 medelnicerul Stefan devenise serdar; in plus a fost omis in catagrafiile din 1829 si 1831.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

zilot romanul istoric jurist poet cronicar roman constantin hangerli
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1664 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019158 (s)