News Flash:

Cetatea Coronini de pe malul Dunarii - FOTO

18 Mai 2015
1596 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea Coronini1
Ruinele Cetatii Coronini, sau Sf. Ladislau, ridicata in secolul al XV-lea impotriva navalirilor turcesti, pot fi vazute pe dealul numit Cula din Clisura Dunarii.
Cetatea medievala se afla la capatul estic al localitatii Coronini, in locul numit de localnici Cula. Pintenul de deal se ridica la 40 metri deasupra Dunarii, iar pozitia strategica a cetatii este deosebita, deoarece are doua randuri de fortificatii de piatra. Cercetarile din acest sit arata existenta a cel putin patru perioade de fortificare, care se pot distinge in timp. Primele urme de locuire dateaza aici din epoca bronzului. Din sapaturile arheologice reiese ca in acest loc a functionat o asezare fortificata, avand doua faze de constructie. Unele dintre sapaturi se incadreaza in secolul al II-lea i.Hr., o cetate de pamant dateaza din secolul al V-lea d.Hr., iar fortificatia care se vede si azi a fost construita in secolul al XV-lea, o data cu cetatea Golubat de pe malul sarbesc, scrie agerpres.ro.
Cetatea Coronini de pe malul Dunarii, care a fost inclusa pe Lista Monumentelor Istorice in anul 2004 si care reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona, se identifica cu fortificatia medievala ce purta numele regelui Sfantul Ladislau, fiind mentionata in documente incepand cu anul 1430, sub diverse forme: Zenthlerzlowara, Zenth Lazlovara, Sand Ladislaem, Santus Ladislaus.

Vezi si Cetatea Alba - scurt istoric - FOTO
'Aceasta a jucat un rol strategic de prima importanta in sistemul defensiv de pe Dunare, conceput in vremea regelui Sigismund de Luxemburg. Cercetarea arheologica a confirmat ca fortificatia de la Coronini, alaturi de cea de la Severin, reprezentau elemente defensive majore ale liniei de aparare a Dunarii, la mijlocul secolului al XV-lea. Incinta din veacul al XV-lea a fost amplasata pe varful dealului, racordata fiind la fortificatia mai veche, din secolul al XIII-lea, de la baza platoului de la Cula. Incinta exterioara a reprezentat un zid din piatra, cu o grosime de 2,80 — 3 metri, care are un traseu elipsoidal, ce inconjoara, la baza, platoul de pe dealul Cula', explica cercetatorul dr. Dumitru Teicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Resita
Zidul a fost ridicat din piatra de calcar de cariera, cu fatade de blocuri, ingrijit lucrate. Observatiile stratigrafice au evidentiat o cantitate apreciabila de arsura, ce provenea de la suprastructura din lemn a incintei. Capacitatea de aparare a fost intarita de un sant de aparare pe zona de nord si nord-est a incintei exterioare. De asemenea, potrivit dr. Dumitru Teicu, incinta elipsoidala din zid, de la Coronini, a fost construita la jumatatea secolului al XIII-lea. Aceasta inchidea o suprafata ce masura, pe axe, 190 metri/100 metri. In interiorul acestei suprafete, pe culmea platoului de la Cula, s-a ridicat, in anul 1428, o fortificatie din zid de dimensiuni mai mici, in vremea regelui Sigismund de Luxemburg.

Vezi si Reincep lucrarile de reabilitare la Cetatea Feldioarei
O alta masura de aparare era santul de pe partea nordica, lat de noua metri, dotat cu pod de piatra. In anul 1433, comandantul cetatii era Eberhard Sasul. In timp, cetatea a fost pusa la dispozitia cavalerilor teutoni. 
Asezarea Coronini este atestata in timpul Pasalacului de Timisoara, sub numele de Alibeg. Numele actual al comunei provine de la cel al generalului-conte Johann Baptist Coronini-Cronberg, presedintele administratiei imperiale a voievodatului Serbiei si a Banatului Timisan, intre 1849 — 1859. 
Comuna Coronini este cea mai noua colonie romaneasca din Clisura Dunarii. Istoria arata ca in anul 1859, din porunca grofului Coronini-Cronberg, vechii localnici au parasit vatra veche a satului, Alibeg, si s-au asezat pe malul Dunarii. In 1967, comunistii modifica denumirea comunei si, astfel, dintr-o localitate al carei nume respira aer burghez, Coronini devine Pescari. Catre finalul perioadei comuniste, timp de doi ani, comuna se desfiinteaza si devine sat apartinator de Moldova Noua, pentru ca in anul 1990 sa redevina comuna Pescari. In anul 1995, i se da vechea denumire, aceea de Coronini. 
Populatia comunei Coronini este, in mare parte, de nationalitate romana. Din localitatea Coronini, insa, de pe malul Dunarii, se urca pe munte circa cinci km, pana la Sf. Elena, sat apartinator comunei, unde locuitorii sunt de etnie ceha. Principala cauza a migrarii cehilor catre Banat a constituit-o razboiul cu francezii. Primele familii cehe s-au stabilit in aceste locuri inca din anul 1823. Locul in care s-au asezat a fost botezat Elisabetfely, iar peste doi ani, in 1825, a fost infiintat si satul Sfanta Elena. 
Dincolo de faptul ca aceasta zona a fost binecuvantata cu atatea frumuseti, locul prezinta si reale oportunitati pentru afaceri turistice, din pacate prea putin exploatate pana acum. Cei care au ajuns aici spun ca nu mai exista in Europa un defileu atat de larg. In acest loc, fluviul are latimea de cinci km.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Cetatea_Coronini2
cetatii coronini ladislau navalirilor turcesti cula clisura dunarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1640 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014869 (s)