News Flash:

Cetatea Liteni din Cluj

11 Octombrie 2013
1737 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea Liteni Cluj
Cetatea Liteni  este o cetate medievala construita la 3 km sud-vest de satul Liteni din judetul Cluj pe o stanca deasupra Vaii Iara.
Ruinele cetatii (unele din cele mai pitoresti ruine medievale din Ardeal) se afla la cca 30 km sud-vest de municipiul Cluj-Napoca si la cca 30 km nord-vest de municipiul Turda, pe drumul dintre Luna de Sus si Buru, in apropierea cetatii aflandu-se si statiunea Muntele Baisorii.
 
Atestata documentar din anul 1324 sub numele „Castrum Leta”, cetatea a avut un trecut foarte zbuciumat. In anul 1405 imparatul Zsigmond Luxemburgi (Sigismund de Luxemburg, 1368-1437) a daruit cetatea orasului Cluj, mai tarziu a impartit mosiile cetatii in trei parti: lui Jakcs Janos, lui Vana (un judecator) si lui Laszlo (voievod de Beius). Dupa moartea imparatului Sigismund de Luxemburg cetatea a trecut mai intai in proprietatea lui Losonczi Dezsö, iar mai tarziu (dupa anul 1441) in proprietatea lui Herepei Márk. In anul 1456, Ioan de Hunedoara (Janos Hunyadi) a daruit cetatea unei verisoare a lui Pongracz Janos (Csolnokosi Klara). Dupa ce familia acesteia s-a stins, cetatea a trecut succesiv in mainile mai multor proprietari (Perenyi Orsolya, Corvin Janos, Balassa Ferenc, Artanhazi Bornemissza Boldizsar s.a.).

A fost grav avariata ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetatii la 12 februarie 1562, in urma unui asediu. In 1569 ruinele si padurile aferente din vecinatate au fost daruite lui Geczy Janos care a facut cetatea din nou locuibila, descendentii lui locuind aici timp de un secol (pana aproximativ in a doua jumatate a secolului al XVII-lea). Numeroase legende se leaga de numele Geczy (numele "Cetatea Geczy" vine din aceasta perioada). Nu exista date precise asupra datei si cauzelor abandonarii definitive a cetatii, dar este probabil ca aceasta s-a petrecut in timpul luptelor Curutilor condusi de Francisc Rákóczi al II-lea la inceputul secolului al XVIII-lea.
Pe Harta Iosefina a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 094), cetatea apare sub numele de „Altes Schloß” (“Vechiul Castel”).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

liteni.1jpg_
cetatea liteni cetate medievala liteni cluj vaii iara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1759 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011593 (s)