News Flash:

Cetatea lui Mircea cel Batran ar putea fi refacuta printr-un joc de lasere

31 Mai 2015
840 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea lui Mircea cel Batran din orasul fortificat de la Dunare, Giurgiu, care a facut fata atator razboaie si cuceriri, ar putea fi refacuta printr-un joc de lasere in cadrul unui proiect transfrontalier romano-bulgar, finantat din fonduri europene. In urma realizarii proiectului, cetatea ar putea fi inclusa intr-un traseu turistic care va face legatura monumentelor istorice din Giurgiu cu capitala, dar si cu orasul vecin de peste Dunare, Ruse din Bulgaria.

"Proiectul si finalizarea amenajarii Cetatii din insula — Cetatea Giurgiului este de o importanta majora pentru municipalitate pentru ca acel punct este gandit ca baza de plecare a tuturor proiectelor turistice in municipiu, ca trasee turistice, ca zona turistica. Deci Cetatea este punctul cel mai important pentru depunerea proiectelor privind turismul in municipiul Giurgiu. Este nevoie de a pune in valoare ceea ce mai exista din cetate pentru ca stim ca, in 1829, prin Tratatul de la Adrianopol, s-a luat decizia sa se darame total acea cetate, dar in urma sapaturilor au mai reiesit anumite vestigii, de aceea zona pe care o vedem acum nu mai are un statut de cetate, ci doar de un loc unde a fost cetatea", a precizat pentru AGERPRES primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

El a precizat ca prin proiectul al carui finantare ar putea fi asigurata prin programul transfrontalier Romania-Bulgaria cetatea ar putea fi pusa in valoare.

"Deci nu va fi reconstruita cetatea in sine, zidurile cetatii, pentru ca nimeni nu mai stie cum a fost si e greu sa faci acest lucru si nici nu ar avea vreo utilitate daca am face o constructie supraterana, de aceea am avut o prima discutie cu arhitecti de la Universitatea de Arhitectura 'Ion Mincu' ca ar fi binevenit daca finantarea proiectului ne va permite o exemplificare a cetatii printr-un joc de lasere", a afirmat primarul.

El spune ca proiectul se va realiza in comun cu bulgarii, cu orasul Ruse, iar traseul turistic ar urma sa aiba si o componenta ecumenica, traseu urmand sa cuprinda Bisericile Sfantul Nicolae si Buna Vestire, Catedrala Episcopala cu hramul Adormirea Maicii Domnului si Biserica Sfantul Gheorghe, dar si sa puna in valoare zona istorica strada Garii-strada Stefan cel Mare.

Costurile proiectului se ridica, a mentionat Nicolae Barbu, la aproximativ doua milioane de euro.

Primarul municipiului Giurgiu spune ca acest proiect va fi depus pana in luna septembrie acest an si crede ca in vara anului viitor se va semna contractul de finantare pentru ca in urmatorii trei ani de zile sa fie implementat.

Potrivit istoricilor, prima mentiune sigura a cetatii Giurgiu este in documentul Codex Latinus Parisinus de la inceputul secolului al XV-lea, cand aceasta apare sub forma de Zorio, insemnand 'loc pustiu'. Aceasta a sugerat specialistilor ca cetatea fusese distrusa in timpul campaniei otomane din 1394 impotriva lui Mircea cel Batran.

In 1420 a fost cucerita de Imperiul Otoman care detinea astfel controlul traficului pe Dunare.

Prin existenta Cetatii lui Mircea cel Batran, orasul fortificat de la Dunare a fost de multe ori atacat pentru importanta strategica la Dunare, Giurgiu fiind un cap de pod in drumul spre capitala tarii. Mihai Viteazu a reusit, prin marea victorie de la Giurgiu, din 1595, sa pastreze pentru cativa ani cetatea, dar dupa numai doi ani, turcii au revenit, au refacut si au marit cetatea, astfel incat, dupa alti doi an de la recucerire, in 1599, puteau incapea aici aproximativ zece mii de oameni fata de trei sute cat era capacitatea acesteia la jumatatea secolului al XV-lea.

Mihnea al III-lea este ultimul voievod roman care incearca recucerirea cetatii in septembrie 1659, dar, dupa o luna de asediu, afla de infrangerea aliatilor sai si se retrage in interiorul tarii. Cetatea lui Mircea cel Batran isi pastreaza importanta la aproape patru sute de ani de cand a fost construita, astfel incat, in timpul luptelor ruso-otomane, (1768-1774) are rolul de bastion de aparare.

Cetatea a fost cucerita de rusi dar prin intelegere a revenit tot turcilor, care au fortificat orasul, iar in cetate au depozitat munitii.

In toate razboaiele ruso-austro-otomane, cetatea a fost asediata. Giurgiu a fost retrocedat Tarii Romanesti in 1829, dar turcii, inainte de retragere, au distrus complet zidurile si fortificatiile.

La mai bine de sase sute de ani de la ridicarea Cetatii, in apropiere functioneaza Zona Libera, iar din aceasta primavara cateva sute de giurgiuveni au primit repartitii in noi blocuri ANL construite in zona. In jurul cetatii urmeaza sa se amenajeze o zona pentru petrecerea timpului liber, cu alei pietonale, terase de flori, parcari, zona de agrement pentru ambarcatiuni usoare si restaurante cu specific pescaresc.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dunare giurgiu razboaie cuceriri proiect ruse bulgaria nicolae barbu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1641 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012921 (s)