News Flash:

Cetatea orasului Ardud

22 Ianuarie 2014
1719 Vizualizari | 0 Comentarii
Localitatea proaspat declarata oras (2003), strabatuta de paraiele Homorod si Sos, se situeaza la 20 km spre sud de resedinta de judet, Satu Mare, pe drumul european E81, pe fasia de contact dintre dealurile Codrului si campie, scriu cei de la ziare.com.
In anul 1369 Ardudul este ridicat la rangul de de oras de campie, iar in anul 1378 este pomenit ca district in comitatul Satu Mare. In anii 1481 nepotul lui Dragos Voda, Bartolomeu ce avea printre alte posesiuni si domeniul Ardudului, construieste o cetate din piatra cu patru turnuri si sunt de aparare in partea de nord-vest a localiatii Ardud.

Vezi si Cetatea Colt - Hunedoara  
In 1730 contele Alexandru Karoly construieste o cetate - castel pe locul vechii cetati, folosind peretii si fundatia celei anterioare, unul dintre turnuri se pastreaza si astazi.
Primii colonisti ajung aici in 1726, dar din cauza neintelegerilor din ce in ce mai vehemente dintre localnici si colonisti, acestia din urma parasesc localitatea cu permisiunea contelui si se stabilesc in Beltiug. Au urmat alte valuri de colonizari, mai reusite, in urma carora a fost randul populatiei maghiare sa se mute in cea mai mare parte in Viile Satu Mare.
Cetatea deteriorata a fost renovata de contele Karolyi in 1730, in documentele istorice el fiind mentionat ca fiind "mana dreapta" a lui Francz Racozi al II-lea conducatorul rascoalei din 1703 - 1711 indreptata impotriva stapanirii habsburgice. Astazi se vad numai ruinele constructiei si un bastion refacut.

Vezi si Cetatea Veche a Romanului  
In capela cetatii si-au legat viata in 1847 poetul Sandor Petofi si Julia Szendrei, fiica intendentului cetatii din Ardud. Altarul capelei a fost salvat inaintea distrugerii cetatii, azi se afla in capela Palatului Episcopal din Satu Mare. Pe malul paraului Homorod, la poalele cetatii a fost ridicat un monument in amintirea poetului.
Dupa Marea Unire din 1918 cetatea s-a distrus si mai mult, locuitorii luand caramizile pentru constructii proprii. In anii comunismului, pentru un timp, turnul a fost folosit ca punct de observatie pentru pompieri. Azi este in grija Primariei supus spre conservare si ocrotire. Din pacate, cetatea este mai mult o ruina, dar urmeaza sa fie restaurata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

oras homorod sos satu mare ardudul dragos voda cetatea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1691 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014078 (s)