News Flash:

Cetatea romana Dinogetia, o cetate domnita de liniste

5 Aprilie 2016
702 Vizualizari | 0 Comentarii
Dinogetia
Pe un deal stancos, intr-o zona inconjurata in trecut de ape, in mijlocul unor peisaje care iti taie rasuflarea, sta de straja peste timp cetatea romana Dinogetia. Odata ajuns sus, poti admira peste zidurile cetatii in care acum domneste linistea, Muntii Macinului, incinsi de braul de argint al Dunarii.
La 10 km de Galati, dar in judetul Tulcea, aproape de varsarea Siretului in Dunare se inalta pe dealul Bisericuta ruinele unei stravechi fortificatii romane. Vechea cetate cu ziduri groase de trei metri a fost construita strategic in aceasta zona, chiar la granita Imperiului Roman, intre Arrubium si Noviodunum, potrivit digi24.ro.
„Aici este un turn in forma de potcoava. Sunt 14 turnuri de-a lungul incintei, construite la distante cumva egale, din 20 in 20 de metri si permiteau mai multor aparatori sa se grupeze pentru a face fata atacurilor asupra cetatii”, spune Florin Topoleanu, arheolog Institutul de Cercetari Eco Muzeale (ICEM) Tulcea.

Vezi si Cetatea Poenari, constructia bantuita de fantome si misterul incredibil al turnurilor
Acest punct strategic controla tot malul stang al Dunarii, aproape de varsarea Siretului si a Prutului.
„Ceea ce vedeti aici este fara vreo interventie ulterioara, deci fara restaurare sau reparatie, este exact zidaria originala de prin secolul 4 -6 e.n. Cele mai importante edificii din interiorul cetatii, sunt locuinta comandantului cu toate atributele unei locuinte romane tipice si sediul si comandamentul unitatilor militare care erau aici in garnizoana”, adauga Florin Topoleanu, arheolog.

Vezi si Cetatea dacica Ziridava
Fix in mijlocul cetatii a fost ridicata prima biserica din Dobrogea. De la ea i s-a tras si dealului numele - Bisericuta.
„Revenirea autoritatii bizantine la Dinogetia s-a manifestat prin acest monument unic in Romania. Este vorba despre o bisericuta, mai mult capela dupa dimensiuni. Se distinge totusi altarul. Absidat si interiorul in care se intra printr-un prag. Orientarea cu altarul catre est este perfecta pentru normele crestinismului medieval romanesc”, spune Florin Topoleanu.
Petrica Sterea este paznic la cetate de aproape 30 de ani, iar inaintea lui tatal sau a fost cel care a avut in grija monumentul istoric. Isi aminteste cu nostalgie cum veneau turistii in anii 70 cu barcile, inainte ca lacurile din zona sa fie secate pentru agricultura in perioada comunista.
„In perioada anilor 70 - 75 tot ce vedem agricultura era apa. Erau barci, era o placere sa treci cu barca, sa treci cu bacul”, spune Petrica Sterea.
Si acum mai opresc in zona autocare, iar turistii sunt bine primiti de Petrica Sterea, care le povesteste ce stie de o viata despre aceste locuri.
„70 - 80 % cred ca sunt straini.Vin cu ghidul lor, dar mai mult cu ghidul meu, adica spun si eu ce stiu”, adauga Petrica Sterea.
La Dinogetia ajungeti cu masina din Drumul National 22E. In apropiere mai puteti vizita manastirea Dinogetia, cetatile Arrubium si Noviodunum, dar si Muntii Macinului sau mirifica Delta a Dunarii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

deal stancos dinogetia muntii macinului galati tulcea dunare arrubium
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1907 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020664 (s)