News Flash:

Cetatea Rupea va putea fi vizitata de pe 15 iunie

23 Mai 2013
1244 Vizualizari | 0 Comentarii
Potrivit primarului localitatii Rupea, din Brasov, Flavius Dumitrescu, cetatea va fi inscrisa in circuitul turistic dupa ce timp de doi ani a fost reabilitata cu fonduri europene si cofinantare locala, suma totala investita fiind de aproximativ 25 de milioane de lei.
"Cetatea este inchisa de zeci de ani. Era o ruina. Acum doi ani au inceput lucrarile de reabilitare dupa ce am primit fonduri europene. Primaria Rupea si Consiliul Judetean Brasov au contribuit impreuna cu circa 6 milioane lei, iar restul de pana la 25 de milioane lei sunt fonduri europene", a declarat corespondentului MEDIAFAX, primarul localitatii Rupea.
Lucrarile au constat in reabilitarea completa a cetatii, construirea cailor de acces si a instalatiilor de apa, electricitate si a iluminatului public si ambiental.
De asemenea, au fost amenajate o parcare cu 100 de locuri pentru autoturisme si zece pentru autocare si un centru de informare turistica.
Promovarea cetatii va incepe inainte de finalizarea lucrarilor, in 1 iunie, cu o serbare campeneasca intitulata "Rupea-m gura targului", cand vor avea loc si o expozitie de animale si pasari, prezentari de cai si plimbari cu trasurile. Dupa deschiderea cetatii, in timpul verii va fi organizat si un festival dedicat
compozitorului Wilhelm Georg Berger, nascut la Rupea in 1929.
Costurile promovarii orasului, care se ridica la peste 40.000 de lei, sunt suportate tot din fonduri europene, potrivit primarului.
Cetatea Rupea, ridicata pe Dealul Cohalmului, a fost construita si extinsa in secolele XIV - XVII, ca refugiu pentru satele din imprejurimi. Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul Romaniei, primele semne de asezari omenesti datand din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 i.H.). Prima atestare documentara dateaza din anul 1324, cand sasii rasculati impotriva regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat in interiorul cetatii, Castrum Kuholm. Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Documente din secolul al XV-lea mentioneaza cetatea ca fiind un important centru comercial si mestesugaresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificatie, dar si ca refugiu pentru populatia care locuia pe dealurile si valea din imprejurimi, asezarea acesteia fiind strategica: la imbinarea drumurilor cacre faceau legatura intre Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca prin pasurile sud-estice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rupea brasov flavius dumitrescu cetatea ruina primaria rupea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1780 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013820 (s)