News Flash:

Cetatea Sucidava, lasata la voia intamplarii si a hotilor

8 Octombrie 2013
2736 Vizualizari | 0 Comentarii
La circa 300 de metri la sudul orasului Corabia, se intinde cetatea Sucidava, unul dintre cele mai importante obiective istorice ale Oltului. O reintoarcere in istorie, un spatiu unde se contopesc peste cinci milenii de locuire, de la satul neolitic apartinand culturii Vadastra si pana in prezent. Cetatea sucilor a devenit cetate militara romana in vremea imparatului Aurelian si a fost rezidita in vremea lui Constantin cel Mare, potrivit turismistoric.ro.
Contactul cu istoria incepe chiar de la primul pas facut pe aleile pavate in urma cu doua milenii. Cale de circa doua hectare, vizitatorul este indemnat sa descopere urme ale inaintasilor: zidurile si cele opt turnuri de la intrarea in cetatea romano- bizantina, basilica, cladirea hypocaust- cu ingeniosul sistem de incalzire roman prin pardoseala, piciorul podului lui Constantin cel Mare construit peste Dunare in vremea sa, poarta constantiniana care face legatura intre port si cetate, baile romane, fantana romana din secolul al II-lea.
Pazit de ghid
Desi Sucidava prezinta un mare potential turistic, lipsa unei promovari adecvate si a fondurilor pentru reabilitare fac sa ramana necunoscuta publicului larg. Doar circa 500 de turisti vin anual aici, intrarea fiind 1 leu pentru elevi si 2 lei pentru adulti. La ora actuala, paznicul de zi este si ghid, iar noaptea complexul este pazit doar de un lacat. Obiectele cu valoare istorica au facut mai tot timpul cu ochiul hotilor.
Caramizile de la zidul de sud al castrului au ajuns in zidurile caselor din apropiere, iar hotiile continua. „In urma cu trei ani au fost doua spargeri. Au disparut obiecte din metal, catarame din bronz, fibule, cu o mare valoare istorica si documentara. Nu s-a recuperat nimic. Acum se mai fura un fier, o tabla de pe un acoperis”, recunoaste Mirela Cojoc, directorul Muzeului de Arheologie si Etnografie Corabia.
Fantana secreta ascunde un izvor al iubirii
Una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din cetate o reprezinta Fantana secreta. Accesul la putul aflat la o adancime de 18 metri sub forma unui turn inalt se face printr-un coridor de 26 de metri, care coboara din incinta fortaretei pana la izvor. Legenda spune ca apa din izvorul nesecat are puterea de a vindeca sufletul si de a inteti iubirea cuplurilor si de a-i uni pe cei despartiti.
Reabilitarea cetatii romano-bizantine Sucidava, proiect doar pe hartie
Cea mai importanta cetate romano- bizantina dintre Carpati si Dunare a fost cuprinsa in vederea reabilitarii si introducerii in circuitul turistic in cadrul unui proiect cu finantare europeana. Investitia se pastreaza de doi ani doar in forma scrisa, complexul arheologic fiind sarit pana acum de la finantare.
Proiectul realizat de catre Primaria Corabia si Muzeul de Arheologie si Etnografie Corabia, cu o valoare de 3 milioane de euro, a fost depus prin Programul Operational Regional la Agentia pentru Dezvoltare Regionala S-V Oltenia in 2009, iar in primavara anului trecut a fost declarat eligibil. De atunci, autoritatile orasenesti asteapta finantarea.
„Anul trecut, am primit raspuns de la ADR cum ca se afla pe lista de rezerva, deoarece fondurile pe axa 5 s-au epuizat. Proiectul nostru este al treilea pe lista de asteptare. Am facut cerere pentru realocare de fonduri, fara raspuns, aducand in atentie faptul ca acest complex este unicat in Oltenia si este monument istoric de categoria A.”, spune Mirela Cojoc, directorul Muzeului de Arheologie si Etnografie Corabia.
Proiectul prevede restaurarea turnului A al cetatii, reconstituirea Portii de Vest, a basilicei paleobizantine, consolidarea coridorului de acces spre Fantana secreta, recostituirea Portalului podului lui Constantin cel Mare, amenajarea unui muzeu de sit cu baza de cerectare arheologica laborator de restaurare, spatii de cazare si utilitati.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

corabia cetatea sucidava obiective istorice oltului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1759 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019633 (s)