News Flash:

Cetatile din Dobrogea ce merita vizitate (III)

29 Iulie 2013
1307 Vizualizari | 0 Comentarii
Dinogetia
Se pare ca la inceput, Dinogetia romana a fost in stanga Dunarii, la Barbosi, iar de la inceputul sec. IV d.C. s-a stramutat pe popina de la „Bisericuta” (Garvan), unde a dainuit pana la sfarsitul sec. VI. Sapaturile arheologice incepute de Gh. Stefan in 1939 si continuate din 1949 de un alt colectiv, au descoperit aproape in intregime incinta cetatii refacuta, cel mai probabil, in timpul lui Diocletian.
S-au gasit mai multe caramizi cu ttampila legiunii I Iovia Scythica si in apropierea cetatii, un cuptor de ars tigla datat cu ajutorul  monedelor descoperite de la Diocletian si Maximian. Caramizi cu stampila legiunii a V-a Macedonica, Cohorta I Cilicum, Cohorta a II-a Mattiacorum si Classis Flavia Moesica, numeroase fragmente ceramice si monede din sec. I—III d.Hr. confirma existenta unei fortarete romane la „Bisericuta” si inainte de Diocletian, dar ruinele ei n-au fost identificate.
In sec. IV au fost inaltate in interiorul cetatii, refacute de Diocletian, mai multe constructii, dintre care au fost dezvelite prin sapaturi arheologice ruinele presupusului „praetorium”, ale unei basilici, ale casei („domus”) unui aristocrat s.a., iar in exterior, la cca 100m NE de incinta, in marginea garlei Latimea, ruinele unor terme. Cetatea,  impreuna cu bazilica si alte cladiri din interior, au fost refacute in timpul lui Anastasius si Iustinian.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dinogetia dinogetia romana bisericuta garvan diocletian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1769 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019447 (s)