News Flash:

Cetatile din Dobrogea ce merita vizitate (VI)

1 August 2013
949 Vizualizari | 0 Comentarii
Halmyris
Cetatea romana si romano-bizantina Halmyris din judetul Tulcea a fost intemeiata intr-o zona cu urme de locuire din secolele VI-I a. Chr., pe malul sudic al golfului antic Halmyris al Marii Negre. Cetatea de la Halmyris se gaseste la 2 km SE de satul Murighiol si 200 m N de soseaua Murighiol – Dunavatul de Sus; 1,5 km S de bratul Sf. Gheorge.
A cunoscut mai multe etape evolutive: fortificatie romana de pamant (ultimul sfert al sec. I p.Chr.), castru de piatra – sediu al unor unitati (vexillatio) ale legiunilor I Italica si XI Claudia Pia Fidelis si sediul unei statii a flotei militare romane Classis Flavia Moesica – (inceputul sec. II – al treilea sfert al sec. III p.Chr.).
Inscriptiile descoperite la Poarta de Nord mentioneaza un Vicus Classicorum – “satul corabierilor”, probabil asezarea intemeiata de o parte a veteranilor flotei stabiliti la Halmyris dupa indeplinirea stagiului militar. Fortificatia romana tarzie dateaza din al treilea sfert al sec. III si functioneaza pana in primul sfert al sec. VII p.Chr.
In secolul al IV-lea, cetatea a cunoscut o deosebita inflorire, devenind unul din cele 15 orase importante ale provinciei Scythia Minor, in timpul domniei imparatului Constantin cel Mare, aici ridicandu-se o basilica episcopala.
Cetatea romano-bizantina are o forma trapezoidala, cu o suprafata de cca 2 ha, cu 15 turnuri, trei porti si trei valuri de aparare. Principalele monumente dezvelite si, in parte, “restaurate” sunt: Poarta de Nord, Thermae, Edificiul nr. 1, Poarta de Vest; Basilica paleocrestina – in anul 2001 a fost descoperita, sub altarul acesteia, o cripta care adapostea ramasitele sfintilor Epictet si Astion, martirizati in anul 290 p. Chr., in timpul domniei imparatului Diocletian, scrie turismmioritic.ro.
Ruinele sunt in prezent reconditionate, o parte a Portii de Nord, precum si o parte a peretilor au fost refacute, se lucreaza la cripta Basilicii (dar nu se poate intra), se pot vizita Thermaele, si zonele administrative.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

halmyris cetatea romana tulcea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1645 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019902 (s)