News Flash:

Chimistul care a scris istorie si a ajuns sa fie o victima propriului succes

31 Ianuarie 2018
289 Vizualizari | 0 Comentarii
Mendeleev

La 20 ianuarie 1907 a murit chimistul rus Dmitri Mendeleev, cel care a descoperit legea periodicitatii si a ordonat (1869) elementele chimice intr-un tabel numit sistemul periodic al elementelor, care-i poarta numele.

Dimitri Ivanovici Mendeleev s-a nascut la 8 februarie 1834, in Tobolsk, Siberia, fiind ultimul dintre cei 14 copii ai lui Ivan Pavlovici Mendeleev si al Mariei Mendeleeva.

In 1849, familia Mendeleev, al carui statut social si situatie materiala decazusera considerabil din cauza mortii tatalui, se muta la Sankt Petersburg, unde tanarul de numai 16 ani intra la Institutul Pedagogic din Sankt Petersburg. Dupa terminarea acestuia, in 1855, este diagnosticat cu tuberculoza, ceea ce determina mutarea sa in Peninsula Crimeea, intr-o zona recunoscuta pentru valentele terapeutice ale aerului sau sarat, esential in tratamentul tuberculozei. Acolo, preda stiinte la gimnaziul local pentru un an. Dupa completa sa insanatosire, se reintoarce total refacut la Sankt Petersburg (in 1856).

Dupa ce a absolvit Institutul Pedagogic Central din Sankt Petersburg, Dimitri a plecat timp de doi ani sa faca cercetari la Paris si Heidelberg, intorcandu-se in 1861 la St Petersburg, unde a devenit profesor de chimie generala, in 1867.

A inceput sa scrie un manual de chimie anorganica, „Principiile chimiei”, pe care ulterior l-a publicat in numeroase editii si limbi. Organizandu-si materialul pentru lucrare, Mendeleev a grupat elementele in capitole, in functie de valenta acestora. In timp ce se afla in Germania, Mendeleev a aflat despre masele atomice ale lui Cannizzaro si le-a utilizat pentru a aranja elementele in ordine crescatoare.

Ziua cruciala pentru Mendeelev a fost cea de 17 februarie 1869 (calendarul iulian). El a anulat o vizita planificata la o fabrica si a ramas acasa, pentru a solutiona problema modului in care sa aranjeze sistematic elementele chimice. Pentru a-l ajuta in acest demers, el a scris fiecare element si principalele sale proprietati pe un cartonas separat si a inceput sa le aranjeze in mai multe moduri diferite. La un moment dat, a ajuns la o forma care i s-a parut potrivita si a copiat-o pe o foaie de hartie. Ulterior, in aceeasi zi, el a decis ca este posibil un aranjament mai bun si l-a copiat si pe acesta, aranjament in care elementele similare erau grupate in coloane verticale, spre deosebire de primul sau tabel, in care erau grupate pe orizontala. Aceste documente istorice exista inca.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tobolsk siberia mariei mendeleeva sankt petersburg
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1909 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025485 (s)