News Flash:

Chiria petru Castelul Peles ar fi fost majorata de 10 ori! Reactia Casei Regale

10 August 2017
284 Vizualizari | 0 Comentarii
Castelul Peles
Casa Regala a Romaniei pare a se situa in centrul unui scandal. Jurnalistul Marius Ghilezan sustine ca, odata cu reinnoirea contractului, Principesa Margareta ar fi cerut o chirie de 10 ori mai mare pentru Castelul Peles.
"La reinnoirea contractului dintre Casa Regala si statul roman pentru folosinta publica a Castelului Peles, Custodele ar fi cerut o marire a chiriei de la 5000 de Euro la 50.000. Carcotasii (multi dintre ei decorati) nu stiu ca pe bursa pretul alamei a crescut, la fel ca numarul decoratilor", a scris pe Facebook jurnalistul Marius Ghilezan.
De cealalta parte, directorul Casei Regale, Ion Tuca, a infirmat miercuri informatia privind cresterea tarifelor la Palatul Peles, precizand insa ca, incepand cu aceasta luna, vor fi purtate discutii cu Ministerul Culturii in vederea prelungirii contractului de inchiriere. "E o confuzie. Urmeaza sa expire perioada contractuala si trebuie prelungit din nou contractul si sunt discutii pe care urmeaza sa le purtam cu Ministerul Culturii. Chiar luna aceasta de concedii o sa o avem alocata pentru negocieri cu Ministerul Culturii si cu Muzeul National Peles", a declarat Tuca, pentru AGERPRES.

Vezi si O placa de parchet, semnata in romana in anul 1949 de catre un detinut politic, donata de MAI Muzeului National de Istorie a Moldovei
El spune ca tarifele de la Peles nu au crescut, "pentru ca in momentul acesta sunt cele din vechiul contract", dar acest lucru "este luat in calcul" si de Casa Regala si de Ministerul Culturii.
"Probabil ca pentru urmatoarea perioada trebuie sa gasim forma cea mai potrivita si una dintre posibilitati este si marirea chiriei, astfel incat sa putem incepe lucrari de renovare si de restaurare, de reparatii la Castelul Peles. Pentru ca statul, din pacate, nu poate sa faca lucrul acesta si trebuie sa ne-o asumam in mod direct", a spus Ion Tuca.

Vezi si Tabara de arta plastica in cadrul proiectului cultural „Palatul Plesa – Neoclasic si tarani”
Directorul Casei Regale a precizat ca, in urma unor studii si expertize efectuate la Castelul Peles, "valoarea de piata a obiectivului este ceva mai mare, evident, decat e acum". "Asta pentru ca Majestatea Sa Regele subventiona, oarecum, chiria, o aducea la un nivel foarte mic, pana in acest moment, cu o intelegere care a durat destul de mult. Valoarea avuta pana acum a fost maxim 11.000 de euro, din care se platea impozit catre statul roman. De fapt, aceasta ar fi de aproximativ 50.000 de euro", a explicat Tuca.
El a mentionat ca discutiile vor fi purtate in lunile august si septembrie
Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie 2007, Regelui Mihai I, in urma unei decizii de retrocedare. Potrivit Memorandumului incheiat atunci intre Guvernul Romaniei si Casa Regala, proprietarul se angajeaza sa transforme muzeul Peles intr-un muzeu al statului roman, contra unei sume de bani, si isi asuma obligatia de a nu mai revendica bunurile mobile din Castelul Peles.
Astfel colectiile de la Peles au fost pastrate in interiorul castelului, contra unei chirii, si au putut fi vizitate in continuare, insa contractul initial incheiat intre Guvern si Casa Regala expira.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

carcotasii facebook marius ghilezan directorul ion tuca palatul peles
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1700 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018824 (s)