News Flash:

Cinci minti luminate din Evul Mediu

23 Ianuarie 2014
1724 Vizualizari | 0 Comentarii
Ibu Khaldun
Ibu Khaldun este considerat de multi parintele istoriografiei. El este cel care a inregistrat pentru prima oara evenimentele notabile din istorie, fiind si un prolific teolog, filosof si logician. A inceput mai intai istoria Berberilor, dupa care a extins-o la intreaga lume. Notabile mai sunt si cercetarile sale in domeniul sintaxei si morfologiei arabe.
Paul din Aegina
Cunoscut si respectat mai ales in lumea araba, Paul din Aegina a fost un medic din secolul 7 care a scris o enciclopedie curprinzatoare, numita Medical Compendium, un brevar medical in 7 volume. Munca si cercetarile sale au inspirat si influentat multi dintre cei mai buni doctori din lumea araba, potrivit ziare.com.

Vezi si 
Solon - legenda si adevar 
Sf. Albertus Magnus
Pe langa faptul ca acum este un sfant catolic, Albertus Magnus a fost un academician respectat in multiple domenii precum filosofie, chimie, zoologie si fiziologie. Intreaga sa munca de cercetare a fost compilata intr-o enciclopedia de 38 de volume. A comentat deseori ideile lui Aristotel, oferind diverse teorii si in psihologie.
Khwarizimi
Al Khwarizimi a fost cel care a inventat algebra, publicand numeroase carti in domeniul matematicii. A oferit proceduri noi in privinta calculului matematic in aplicatii practice, primele directii de rezolvare a ecuatiilor polinomiale, primele functii trigonometrice ale sinusului si cosinusului. Ba mai mult, folosind geometria, Khwarizimi a stabilit si locatia meridianului 0.
Zahrawi
Primele interventii chirurgicale au fost gandite si proiectate de catre Al Zahrazi. Tot acesta a creat si primele instrumente folosite in operatii. Kitub al Tasrif este un ghid in 38 de volume care explica diverse tehnici folosite de el in medicina.
O alta carte, Liber Servitoris, o scriere in latina, detalia metode inedite din acelasi domeniu: crearea medicamentelor noi prin distilare si sublimare, ligatura unui vas de sange pentru ameliorarea durerii, descrierea unei sarcini extrauterine si metoda prin care se manevreaza un umar dislocat, metoda folosita si astazi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ibu khaldun parintele istoriografiei medical compendium vezi si
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1600 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019760 (s)