News Flash:

Cine a inventat GAURA covrigului?! Istoria celei mai cunoscute "gustari": de la "PRETIOLA", la "BREZEL"

13 Aprilie 2016
509 Vizualizari | 0 Comentarii
Sunt consumati in intreaga lume! Sunt ieftini, ii gasim oriunde si sub forme diferite. Dar cati dintre cei care ii cumpara le stiu si istoria? Conform cartilor, totul a inceput undeva prin secolul al VII-lea. Inca nu s-a aflat de unde. Unii zic ca germanii i-au inventat, altii le atribuie italienilor tot meritul

Lucrarea “Istoria Stiintei si a Tehnologiei”, scrisa de Bryan Bunch si Alexander Hellemans, pare sa "spuna" adevarul: covrigii au fost inventati in anul 610 de catre un calugar Italian, fiind folositi drept rasplata pentru copiii care invatau rugaciunile. O alta sursa localizeaza inventia intr-o manastire din sudul Frantei!

"PRETIOLA" - MICILE RECOMPENSE: fasii de aluat copt, incolacite


Covrigul cu bucle ar mai putea avea legaturi cu painea greceasca in forma de inel, derivata de la painea folosita la slujbe in manastiri in urma cu aproape 1.000 de ani. In Germania exista povesti care relateaza ca inventia covrigilor a fost a brutarilor disperati tinuti captivi de catre conducatorii local.

Enciclopedia “Meyers Konversations-Lexikon” din 1905 explica ca originea covrigului odata cu interzicerea traditiilor pagane de copt, precum forma Crucii Soare, la Sinodul din Estinnes din anul 743. Covrigul ar fi aparut ca un inlocuitor.

BREZEL -COVRIGUL GERMAN!


Covrigul a fost folosit drept emblema brutarilor si mai apoi a breslelor acestora din zonele sudice din Germania si s-au pastrat pana in secolul al XII-lea.

In Biserica Catolica, covrigii erau considerati ca avand o semnificatie religioasa datorita ingredientelor si a formei. Covrigii erau realizati dupa o retea simpla folosind faina si apa pentru a putea fi mancati pe perioada postului, scrie a1.ro.

Si totusi ramane o intrebare: “CINE A INVENTAT GAURA COVRIGULUI?”:

Un covrig este definit de golul din mijlocul sau. Un covrig fara gaura ar fi o simpla chifla cam tare. Asemenea gaurilor din mijlocul paini plate suedeze (ceea ce permitea agatarea lor pe sfori), buclele covrigilor ar fi putut servi unui scop practic. Astfel, puteau fi atarnati pe bete, acestea fiind proiectate in sus de pe o coloana centrala.

PRECLIL, VIIPURINRINKELI SAU KRINGLE!


In Cehia, covrigul este cunoscut sub numele de “preclik”, in Finlanda ca si “viipurinrinkeli”, iar in Slovacia este numit “praclik”. Spaniolii, francezii, si italieni ii numesc “pretzel”, “bretzel” sau “brezel”, norvegienii si danezii il numesc “kringle”, polonezii ii spun “precel”, in maghiara si croata este numit “perec”, iar in sarba i se spune “pereca”.

In Romania, covrigul a intrat pe filiera turca, probabil odata cu restul beneficiilor aduse de imperiul otoman.

Indiferent de forma, marime, ca sunt cu susan, sare sau mac, covrigii si-au castigat un binemeritat loc in brutariile si patiseriile din intreaga lume.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ieftini bryan bunch alexander hellemans frantei crucii soare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2066 (s) | 34 queries | Mysql time :0.056152 (s)