News Flash:

Cine erau “tartanii” ?

12 Ianuarie 2014
1576 Vizualizari | 0 Comentarii
In Romania, se foloseste uneori cuvantul “tartan”...
Deseori auzi, mai ales prin partile Moldovei, expresii de genul: “Nu fii tartan” sau “Bai, tartane”, etc. Nu cred ca cei care-l folosesc ii cunosc definitia care apare in Dex, sau poate o stiu si tocmai de aceea ii dau conotatii jignitoare: “marlan”, “ghertoi”, etc . 
Apeland la “instrumente” istorice, hai sa deslusim adevarata definitie a “tartanului”, cum, cand si unde a aparut el, potrivit istoriaincomoda.wordpress.com/
Cuvantul a aparut pe la sfarsitul sec. XVIII si deriva din germanul unterthan” (supus). 
Era o perioada grea, ca multe altele, pentru Tarile Romane, supuse turcilor, cu domni fanarioti, ocupati cu jupuirea populatiei si in care consulii marilor puteri se bucurau de o mare autoritate. 
La inceputul sec. XIX, incep sa apara in valuri succesive si evreii in Tarile Romane, cu predilectie in Moldova, unde , ei invadeaza localitatile din nordul principatului,pentru ca, mai tarziu, sa se extinda peste tot. Mai ales dupa 1829, ii gasim in orice localitate romaneasca.
Iata cum prezinta marele istoric A.D. Xenopol :
“Aceasta respingere a strainilor si deci si a Evreilor, care erau fiecare “ein oesterichischer Untertan” (supus austriac n.a.), din care romanii au scos apelativul cel nu prea binevoitor al Evreilor de “Tartani”, isi avea motivul de a fi, in proteguirea afara din cale a supusilor din partea consulilor lor. 
In documentele timpului gasim aratate, pentru Moldova, pricinile de ura contra strainilor, care se pot aplica din cuvant in cuvant si la Muntenia. Domnul Moldovei, loan Sandu Sturza se jaluieste intr-un rand Portii contra strainilor, mai ales Evrei ce au navalit tot mai multi in tara dela razboiul din 1806 – 1812 incoace.
Ei fiind foarte protejati de consulii lor, fac toate nelegiuirile nepedepsiti. Acesti straini au deschis pretutindeni pravalii, au cumparat proprietati, gradini, vii, fiind ingaduiti a o face de catre domnii Greci (fanarioti) care aveau interes a sta bine cu consulii ; mai luasera inca in arenda, cu preturi de ras, mosiile manastirilor ; imprumutasera cu amanet (ipoteca) pe pamanturi cu dobanzi neauzite, luandu-le apoi, la neplata, amaneturile in proprietate, fara a respecta formele prevazute de legile tarei. Dadeau falimente frauduloase acoperite de consuli, care aveau singuri caderea de a se amesteca in asemenea treburi, saracind astfel pe nationali.
Moldovenii vazand ce bine le merge supusilor, se fac si ei pe intrecutele supusi straini, scazand venitul tarii si putandu-se opune cu obraznicie la toate ordinele domnesti.
Moldovenii cari trec in tarile vecine nu capata nici o dreptate, daca raman ca Moldoveni. Ei trebuie si acolo sa se faca supusi, pentru a o capata ; iar cand strainii vin in Moldova, ei pun mana pe toate, ca la ei acasa, si fac tot ce vor si cum vor ; ei traiesc neatarnati, fiind totdeauna siguri de a fi protejati de consulii lor. 
Evreii insa care se inmultisera in Moldova, in urma necontenitei lor imigrari in aceasta tara, incep a-si revarsa preaplinul lor in Muntenia si ei prind a se aseza in orasele muntene si mai ales in Bucuresti. 
Aceasta sporire a numarului lor ajunge a destepta ingrijirea ocarmuirei muntene care instiinteaza pe consulul prusian, ca nu va mai invoi asezarea de Evrei veniti din Moldova in Bucuresti.” (A. D. Xenopol – ISTORIA POLITICA A TARILOR ROMANE DELA 1822 -1848, p.66)
Asadar cuvantul “tartan” echivaleaza cu OBRAZNICIA si in Dex, unde gasim definitia urmatoare: “…cind ii luai din scurt, strigau: Oivei ! Oesterreichischer unterthan ! (adica „supus austriac”). 
Romanul, cu sarcasmul lui, tot auzindu-i strigand unterthan, a zis un Tirtan. Epitet plin de dispret la adresa veneticilor: mai Tirtane !
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tartan partile moldovei germanul unterthan supus tarile romane
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1716 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025426 (s)