News Flash:

Cine sunt si de unde vin tiganii?

20 Februarie 2015
5222 Vizualizari | 0 Comentarii
Tigani este denumirea data in Europa centrala si de est unei populatii nomade care isi spune rroma sau sinti, si care provine din nordul Indiei, fiind vorbitoare a unor dialecte neo-indiene, cunoscute mai ales ca limba rromani, romani sau rromanes. In vestul Europei aceasta etnie este cunoscuta sub numele gitani, gipsies, zingari, boemieni, manusi, ienisi etc.

In spatiul romanesc numele „tigani” apare in toponimie, hidronimie, oronimie, onomastica etc. (In acest sens vezi: Tiganesti (dezambiguizare), Raul Tiganu (dezambiguizare) si Tiganca).

Deoarece denumirea tigani si unele din denumirile similare amintite (ex.gipsy) au capatat cu vremea o conotatie peiorativa, sunt arhaice sau inadecvate (ex. boemieni), ele tind sa fie abandonate, din motive de „corectitudine politica”, in favoarea denumirii autentice rromi, romi sau sinti. In rasaritul Europei multi tigani au avut vreme de secole statutul de robi.

Vezi si Tiganii ajunsi pe teritoriul tarii noastre in secolul al XIV-lea au stat in robie 500 de ani


Prima atestare documentara a robiei romilor pe teritoriul romanesc dateaza din 3 octombrie 1385. Conform statisticilor, in jurul anilor 1850, o treime din tiganii Europei locuiau in Moldova si in Tara Romaneaca, iar ponderea lor in raport cu populatia din interiorul granitelor principatelor romane era de 7%.

La 22 decembrie 1855, Divanul Obstesc din Principatul Moldovei a votat „Legiuirea pentru desfiintarea sclaviei, regularea despagubirei si trecerea emancipatilor la dare”. La 20 februarie 1856 domnitorul Barbu Stirbei a promulgat „Legiuirea pentru emancipatia tuturor tiganilor din Principatul Romanesc” pe baza unui text intocmit de Petre Mavrogheni si Mihail Kogalniceanu. Aceasta lege elibera din sclavie si ultima categorie de robi, aceia care apartineau proprietarilor particulari.

Vezi si Deportarea romilor in Transnistria

O foarte mare parte din tigani sau rromi au trecut prin procese de asimilare si aculturatie, adoptand viata sedentara, cultura scrisa si limbile si religiile popoarelor langa care au trait.

Din cauza modului lor de viata, a culorii pielii, limbii si obiceiurilor diferite, tiganii sau romii au fost, vreme indelungata, obiect de ura sovina si rasiala, care a culminat in secolul al XX-lea cu deportarea si uciderea in masa a unor categorii din randurile lor in cadrul politicii de genocid a celui de-al Treilea Reich si a unor regimuri aliate cu acesta.

La sfarsitul secolului al XIV-lea apare o noua categorie de populatii migratoare: tiganii, oameni lipsiti de libertate sau alte drepturi. Dupa istoricul Neagu Djuvara, tiganii ar fi fost un trib care a fugit din nordul Indiei din cauza faptului ca nu a mai suportat regimul la care era supus de catre castele superioare. Acestia faceau parte din casta Paria, de membri careia cei din castele superioare nici macar nu aveau voie sa se atinga.

Numele tiganilor in primele documente romanesti figura atigani care se pare ca ar fi derivat din verbul din limba greaca veche athinganein (a nu se atinge).

In drumul catre Europa au strabatut Orientul Mijlociu, fiind alungati de iranieni, turci. Prima tara din Europa locuita de tigani a fost Imperiul Bizantin. Numele Imperiului Bizantin este un termen modern. Termenul vremii era Ρωμανία (Romania) sau Βασιλεία Pωμαίων (Basileia Romaion), echivalentul latinescului Imperium Romanorum (Imperiul Roman). De abia in 1557, istoricul german Hieronymus Wolf, care a introdus un sistem de istoriografie bizantina in lucrarea sa Corpus Historiae Byzantinae, pentru a deosebi istoria antica romana de istoria medievala greaca. "Asadar din sederea lor in Romania si-au luat tiganii denumirea de romi."

Tiganii pot fi gasiti in aproape toata lumea, cel mai cunoscut grup fiind romii. In Europa, importante grupuri traiesc in Bulgaria, Cehia, Franta, Grecia, Macedonia, Romania, Serbia, Slovacia, Spania si Ungaria. Importante comunitati de romi traiesc si in Asia (mai ales in Turcia, Caucaz, Iran si India), in nordul Africii si in America. Se presupune ca numele de "tigani" (zingari, tsigans, zigeuner, cigani, cikani in alte limbi) provine din grecescul athinganein, (tradus: "a nu se atinge"), numele unei secte din Bizant care practica izolationismul, cu care romii au fost confundati.Alti termeni folositi in alte limbi sunt cei derivati din termenul "egiptean", respectiv "gypsy", "gitano", etc si se bazeaza pe faptul ca in evul mediu se presupunea ca originea tiganilor ar fi fost din Egipt.

Tiganii nu sunt o populatie omogena. Ei se impart in circa 40 de grupuri, structurate in functie de legaturile familiale, de profesii, de dialecte, de modul de viata sedentar sau nomad. Principalele grupuri sunt ursarii (dau spectacole cu ursii), caldararii (confectioneaza si repara vase de arama), fierarii (potcovarii), crastarii (vanzatorii de cai), spoitorii (spoiesc tigai si tingiri de bucatarie), rudarii (lucratori in lemn), boldenii (vanzatori de flori), argintarii (bijutieri), zlatarii (extrag aurul din albiile raurilor) etc. Intre grupuri exista foarte importante diferente lingvistice.

Limba romilor face parte din ramura indo-ariana a familiei de limbi indo-europene, fiind similara cu alte limbi indiene precum hindi.

Limba ienisilor este o limba germanica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tigani europa centrala est populatii nomade rroma sinti indiei romani
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2287 (s) | 23 queries | Mysql time :0.064216 (s)