News Flash:

Civilizatia chineza, una dintre primele civilizatii ale Antichitatii

8 Noiembrie 2013
4720 Vizualizari | 0 Comentarii
Una din primele civilizatii ale Antichitatii, civilizatia chineza,. s-a nascut si a inflorit in mileniul III I.Hr. de-a lungul marilor fluvii din Extremul Orient: Huang-Ho, Yangtze si Zhuziang. Prin harnicia, cumpatarea, inventivitatea si inteligenta lor, chinezii au creat o civilizatie mistica si bogata, care avea sa impresioneze peste veacuri cultura europeana. Traditia situeaza la inceputurile istoriei chineze cativa imparati legendari. Astfel, primul imparat, Fu-xi a inventat plasa de pescuit, fiind cel dintai care a inceput sa coaca alimentele, sa imparta tara in clanuri si sa domesticeasca animalele. Succesorul sau Huang-Ji a inventat caruta si barca, arcul si sagetile, mortarul si construirea caselor, scrierea si cele 12 tonuri muzicale.
Tot el a instituit riturile mortuare si sistemul preturilor, a impartit tara in provincii si a initiat cresterea viermilor de matase. Ultimii trei imparati, Yao, Shun si Yu, au avut un caracter mai putin mitic. Primului i se datoreaza inventia imbracamintei, muzica liturgica, determinarea astronomica a lunilor si anotimpurilor, lupta contra triburilor Miao, instituirea celor 5 pedepse si a sistemului functionaresc; iar ultimilor doi – organizarea statului, reglarea cursului fluviilor si turnarea primelor trepieduri din bronz.
Civilizatia chineza cuprinde in dezvoltarea sa istorica mai multe perioade marcate de diverse dinastii, care si-au pus amprenta asupra organizarii politico-sta-tale a Chinei. Astfel, cea mai veche dinastie a carei existenta este incontestabila, fiind atestata de arheologie, este dinastia Xia, mitica dinastie a „creatorilor Chinei”, situata conform traditiei intre 2205 si 1766 I.Hr. Adevaratul inceput al istoriei Chinei este marcat de dinastia Yin (1466-1112 I.Hr.), in timpul careia apar scrierea legata de religie, cetatile inconjurate de ziduri, un regim militar si feudal precum si carele de lupta.
Din anul 907 pana in 960, intr-o epoca foarte tulbure, se succed cinci dinastii, in 960, un general intemeiaza dinastia Shong, punand bazele unei civilizatii infloritoare care va triumfa pana in 1279, cand se instaleaza dominatia mongola prin care China isi pierde o parte din caracterul sau national. Chinezii aveau o activitate economica intensa si o administratie perfecta. Reteaua de cai navigabile si de canale de care dispuneau favoriza comertul si schimburile cu tarile vecine si indepartate, imparatul era seful suprem al administratiei, iar inaltii functionari, mandarinii, erau recrutati din randurile nobilimii prin concurs.
Armata era compusa in special din soldati de meserie, numarand in secolul al Xl-lea 1.260.000 oameni. Chinezii au manifestat o inclinatie deosebita pentru stiinta, domeniile in care au excelat fiind astronomia, aritmetica si algebra, in jurul anului 100 d.Hr. au fabricat hartia, iar mai apoi au inventat busola, pe care au folosit-o in navigatie. Cu sute de ani inaintea europenilor, au construit vase cu panze, manevrate cu ajutorul carmelor. Au fost de asemenea primii care au impartit anul in 365,25 de zile, in calendarul chinez. Praful de pusca, inventat tot in China, a inceput sa fie folosit din secolul al IX-lea d.Hr. Mesteri iscusiti, chinezii  foloseau pentru artele lor materiale perisabile ca lemnul, hartia, matasea, dar si materiale rezistente cum ar fi bronzul, piatra, argila si portelanul.
Pentru comparatie, portelanul a inceput sa fie fabricat in Europa abia in secolul al XVIII-lea d.Hr. Cultura chineza a Antichitatii a cunoscut un avant fara precedent. S-a dezvoltat cu succes pictura, arhitectura, muzica, teatrul si poezia. Descoperirile si inventiile civilizatiei chineze au insemnat un pas imens in dezvoltarea intregii omeniri. Astfel, europenii si americanii au preluat de la chinezi o serie de inventii (tiparul, cerneala, sistemul ecuatorial folosit in astronomia moderna, orologiul mecanic, hartia), tehnici (procedeele de foraj, cresterea viermilor de matase), numerosi arbori, plante si flori (piersicul, portocalul, bujorul).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

civilizatii antichitatii ivilizatia chineza extremul orient
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1618 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013215 (s)