News Flash:

Civilizatia etrusca

23 Ianuarie 2015
2050 Vizualizari | 0 Comentarii
Originile etruscilor sunt controversate, iar limba vorbita de acestia poarta mister. Herodot afirma ca etruscii ar fi imigrat in Italia din Lidia, Dionis din Halicarnar ii considera locuitori ai Italiei. Solul si subsolul Etruriei, corespundea Toscanei actuale, bogate in resurse naturale: lemn utilizat pentru constructii navale, mine de plumb argentifer, staniu , cupru si fier. Etruscii au format o civilizatie urbana prospera, relevata de numeroase monumente: morminte ornate cu fresce, vase, reliefuri. Au fondat orase opulente, in care au introdus , sistematizat si codificat practici grecesti. In orasul Caere (care masura 150 ha) se concentrau 25 000 de locuitori. In secolul al VII-lea i.Hr. civilizatia etrusca a cunoscut o larga expansiune, iar intre sec. VII-V i.Hr. a existat o confederatie etrusca, menita a promova interesele asezarilor urbane etrusce, intre Bologna si Capua. Pana in secolul al VI-lea i.Hr. orasele etrusce au fost conduse de un monarh-lauche, inzestrat cu drepturi militare si de coercitie asupra supusilor, drept simbolizat de securea si nuielele purtate de garzile lui, lictorii. Poseda rol religios, a caror puteri le erau transmise pe linie dinastica.

Era asistat de un consiliu oligarhic, care a sfarsit prin a-l inlatura, cu exceptia cetatii Veii, unde el s-a mentinut stapan pana la cucerirea romana. Societatea etrusca era caracterizata de o structura oligarhica, iar nobilii dominau cu o mana de fier, iar slujitorii lor osteneau pe ogoare, in orase, in ateliere industriale sau in mine.

Vezi si Era civilizatia chineza una din cele mai stabile din lume?

Nu existau adunari populare, dar femeile detineau o functie relevanta in viata politica, dar si in cea privata a etruscilor. Familia etrusca era impartita in multe ramuri. Erau religiosi, crezand ca zeii intervin fara incetare in viata oamenilor, iar prezicatorii specializati, haruspicii, desluseau sensul interventiilor divine in descifrarea semnelor divine exprimate de ficatul victimelor animale sacrficate. Panteonul etrusc era populat de numerosi zei care se deosebeau de la un oras la altul. Influentele grecesti asupra panteonului erau evidente, etruscii adoptand cultul lui Heracles. Etruscii venerau zei ca Tinia, Uni, Menerva, Nethuns, Turan, Maris.

Vezi si Misterul civilizatiei minoice, dezlegat

Cele 12 cetati ale confederatiei etrusce dispuneau de un sanctuar comun plasat la Voltumna. Aristocratii ridicau cavouri bogate si decorate, iar vinul libatiilor si sangele animalelor sacrificate determinau defunctii sa nu se mai intoarca printre muritori. Aveau la dispozitie porturi, corabiile si negustorii lor strabateau Mediterana. Confederatia etrusca, de multe ori agitata de tensiuni interne, a cucerit valea Padului la nord, Latium si o parte din Campania la sud, inclusiv Capua. Au fost aliati cu cartaginezii pe termen limitat. Dupa ce au fost invinsi intr-o batalie navala in fata cetatii Cumae in 474 i.en., Capua a ajuns pe mana samnitilor in 432 i.en. Samnitii si alte populatii italice au blocat ulterior expansiunea grecilor. Etruria septentrionala a prosperat, porturile situate pe aceste meleaguri realizand un comert activ cu Grecia continentala, mai ales cu Atena.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

originile etruscilor controversate herodot italia lidia dionis italiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2375 (s) | 34 queries | Mysql time :0.086392 (s)