News Flash:

Civilizatia porumbului din Evul Mediu

3 Iunie 2015
813 Vizualizari | 0 Comentarii
Civilizatia porumbului a aparut in Mexic, in mileniul al II-lea i.en. Era cultivt porumbul salbatic, cu stiuleti de 2–3 cm, cu cateva zeci de boabe. Prin selectia semintelor, calitatea porumbului s-a ameliorat, iar randamentele au crescut, ajungandu-se la 100:1.

Cultura porumbului s-a extins in America de Nord, America Centrala, precum si in partea nordica si vestica a Americii de Sud. Porumbul era cultivat si la altitudini inalte, pe platourile andine. A fost cultivat in simbioza cu alte plante cu randament ridicat, cu fasolea si dovleacul.

Vezi si Practici medicale din Evul Mediu


De asemenea, potentialul agricol era intregit de cartofi si tomate. Potentialul alimentar a sporit cresterea populatiei, cele mai mari densitati fiind atinse in Mexic si Peru. In ciuda avantajelor, civilizatia porumbului nu a cuprins intreaga America precolumbiana. In multe parti din America de Nord si America de Sud inca mai existau comunitati de vanatori-culegatori.

Vezi si Regulile impuse de Biserica in Evul Mediu


America precolumbiana a pastrat pana la cucerirea europeana o structura economica duala, caracterizata prin coexistenta unor teritorii intinse si slab locuite de vanatori si culegatori pe teritoriile actuale ale Canadei, SUA, Braziliei, Argentinei, si a unor civilizatii agricole cu populatii numeroase, concentrate in Mexic, America Centrala si in vestul Americii de Sud, cu mari creatii culturale si politice. Insa animalele domestice erau absente. Bovinele, cabalinele, porcinele si ovinele lipseau pana la sosirea europenilor. Lama era domesticita in regiunile andine, fiind utilizata moderat. Tehnologia era inca la nivel eneoliticului, lipsind prelucrarea metalelor dure.

Absenta cailor si armelor de metal s-a dovedit fatala in momentul sosirii europenilor. Dupa descoperirea Americi, spaniolii au descoperit avantajele porumbului si l-au adus in Europa in secolul al XVI-lea, fiind cultivat masiv in Peninsula Iberica, in Italia, in Imperul Otoman, extinzandu-se in multe tari europene. A patruns tarziu in China, din secolul al XVIII-lea, prin colonizarea masiva a unor regiuni inalte, nefavorabile orezului. Extensia porumbului si aducerea cartofilor si tomatelor au avut loc pana in secolul XVIII.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

civilizatia porumbului mexic porumbul salbatic boabe alimentar sua
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2263 (s) | 23 queries | Mysql time :0.071282 (s)