News Flash:

CO-NATURAL - Expozitia personala a artistei Alexandra Pirici deschisa la New York

9 Februarie 2018
343 Vizualizari | 0 Comentarii
Alexandra Pirici

Artista Alexandra Pirici combina sculptura, coregrafia si performance-ul pentru a reflecta asupra manifestarilor simbolice ale istoriei prin ipostaze care definesc prezenta corporala, atat in spatiul real, cat si in cel virtual.

"CO-NATURAL" (2018) – noul sau proiect, conceput special pentru spatiul expozitional South Galleries al New Museum, din New York – ia forma unei actiuni continue, in care performeri “live” vor dansa, timp de noua saptamani, alaturi de un "interpret virtual" - o holograma realizata dupa ultimele tehnologii, ca lucrare “site-specific”. Proiectul abordeaza dispersia in crestere a prezentei umane si a sinelui in societatea contemporana, ca urmare a tehnologiilor digitale si a influentei tot mai puternice a institutiilor fianciare, si, in sens extins, ca urmare a disocierii moderne dintre natura si cultura, dintre corp si spirit, dintre individ si colectivitate. “Co-natural” isi propune sa interpreteze dispersia prezentei corporale si sa comenteze procesele contemporane de abstractizare, care separa semnul de substanta si imaginea de suportul material. Pe de alta parte, lucrarea submineaza totodata aceasta fragmentare, prin potentialul sau de a crea o noua idee despre sine, dincolo de timp, spatiu, corp, istorie si memorie.

Aceasta noua lucrare continua interesul recent al artistei romane pentru corpul colectiv, prin coregrafii care conecteaza evenimente din spatii si timpuri diferite in prezent. Explorand memoriale si monumente; lucrari de arta si obiecte aflate in colectii muzeale, pierdute sau stocate in porturi libere de vama; precum si abstractizarea subiectului viu in date cuantificabile si monetizabile - prin intermediul corpurilor fizice, vocii si imaginilor fantomatice -, lucrarea le restituie in noi relatii si retele de semnificatii. Alexandra Pirici contextualizeaza holograma, un fragment al unui "intreg", prin actiunea live; holograma devine un mediator al prezentei, dezvaluind caile prin care imaginile si corpurile vii se influenteaza reciproc. “Co-natural” propune un organism unic, modular, construit atat din materie vie, cat si din materie digitala, care se reuneste treptat si se disperseaza din nou, pe parcursul fiecarei zile a expozitiei.

Expozitia-performance, curatoriata de Helga Christoffersen, de la New Museum, va fi prima personala a artistei din Romania in SUA si va putea fi vizionata, in perioada 6 februarie - 15 aprilie 2018, in South Galleries, un spatiu expozitional recent inaugurat, destinat premierei noilor productii artistice la New Museum. South Galleries (cu care New Museum s-a extins de curand spre sud) pastreaza caracterul spatiilor de tip "loft" ale cladirii initiale, unde multi artisti au lucrat si au expus de-a lungul timpului.

New Museum este singurul muzeu din New York City dedicat exclusiv artei contemporane. Fondat in 1977, New Museum este un centru de expozitii, informatii si documentare despre artisti din intreaga lume. De la inceputurile sale, ca un birou cu o camera pe Hudson Street, la inaugurarea primei cladiri independente de pe Bowery Street, in 2007, New Museum continua sa fie un loc de experimentare si un centru pentru arta noua si idei noi.

“Alexandra Pirici: Co-natural” este interpretat de performerii: Juli Brandano, Farid Fairuz, Paula Gherghe, Miguel Angel Guzmán, Jordan Isadore si Jennifer Tchiakpe.

Lumini, scenografie, design holografic: Andrei Dinu

Holograma tip "Fantoma lui Pepper": Archi3D Limited

Director de imagine: Barbu Balasoiu

Alexandra Pirici (n. 1982) locuieste si lucreaza la Bucuresti. Avand o formatie de dansator clasic, este una dintre cele mai interesante artiste care lucreaza in prezent in mediul performativ, la nivel international. Proiectele sale au fost prezentate in ultimii ani la: Neuer Berliner Kunstverein, din Berlin (2017); Skulptur Projekte Münster (2017); Bienala de la Berlin (2016), Tate Modern Londra si Tate Liverpool (2016); Off-Biennale, Budapesta (2015); Muzeul de Arta Moderna, Varsovia (2015); Manifesta 10, St. Petersburg (2014); Centre Pompidou, Paris (2014); Van Abbemuseum, Eindhoven (2014). In colaborare cu artistul Manuel Pelmus, a reprezentat Romania la cea de a 55-a editie a Bienalei de la Venetia (2013). In 2015, a fost primit "Premiul de Excelenta in Coregrafie", de la Centrul National al Dansului, Bucuresti.

“Alexandra Pirici: Co-natural” este un proiect organizat de New Museum, din New York. Proiectul a fost posibil datorita suportului major din partea European ArtEast Foundation si a Art Encounters, precum si cu sprijinul Toby Devan Lewis Emerging Artists Exhibitions Fund si al Artemis Council of the New Museum. Expozitia este realizata in colaborare cu Kunstenfestivaldesarts, Bruxelles.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

co-natural
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1746 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017893 (s)