Eveniment-Social

Zeci de macelarii inchise

Publicat: 05 feb. 2007
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de macelarii inchise
1

• Pietele iesene raman fara macelarii deoarece unitatile in care este transata si vanduta carnea nu corespund normelor sanitar veterinare • Sambata, un magazin alimentar din Piata Nicolina, SC Sanda SRL, a primit o amenda de 200 milioane lei (20 mii RON) pentru ca avea la vanzare peste 40 kilograme carne stricata si 14 kilograme telemea de vaca, fara termen de valabilitate • Inspectorii sanitar-veterinari cred ca nu mai mult de cinci – sase macelarii din municipiul Iasi sunt in prezent dotate conform prevederilor legale in vigoare

Nerespectarea normele europene privind siguranta alimentelor si igiena din unitatile care comercializeaza produse de origine animala duce la inchiderea multor macelarii din judet. In fiecare zi inspectorii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi inchid cateva macelarii care nu corespund legislatiei in vigoare. In Piata Nicolina a mai ramas o singura macelarie, dupa ce societatile comerciale DLL Company SRL si Ana Midora SRL au fost inchise deoarece nu respectau conditiile de igiena in conformitate cu legislatia specifica in vigoare. Unitatile care desfasoara aceasta activitate trebuie sa aiba vestiare, camere frigorifice, sursa de igienizare a ustensilelor si toaleta proprie. Nici in Piata Alexandru situatia nu este mai buna, medicii veterinari au inchis saptamana trecuta doua unitati de profil, SC Enetit Com SRL si AF Ghibanu Alex. Inspectorii veterinari sustin ca vor continua controalele pana cand pe piata vor ramane doar unitatile care corespund noilor standarde. Mai grav este ca acestia cred ca nu mai mult de cinci – sase macelarii din municipiul Iasi sunt in prezent dotate conform Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) numarul 301 din decembrie 2006. In acest Ordin este precizat faptul ca unitatile care desfasoara aceasta activitate trebuie sa aiba vestiare, camere frigorifice, sursa de igienizare a ustensilelor si toaleta proprie. „Aceste unitati au fost inchise pe perioada temporara, de maximum 20 de zile, timp in care trebuie sa-si rezolve toate probleme constatate de echipele de control ale DSVSA Iasi. Daca dupa cele 20 de zile nu si-au remediat deficientele, activitatile vor fi inchise definitiv”, a explicat Gabriel Ciobanu, seful Biroului de Igiena si Sanatate Publica din cadrul DSVSA Iasi.

Amenda de 200 milioane lei

O firma ieseana – SC Sanda SRL, a primit in urma cu doua zile o amenda de 200 milioane lei (20 mii RON) pentru ca in rafturile magazinului alimentar din Piata Nicolina erau expuse la comercializare produse expirate care deja prezentau modificari organoleptice, dar si telemea de vaca care nu avea termenul de valabilitate inscris pe eticheta. Astfel, pe langa amenda inspectorii au oprit definitiv de la comercializare peste 6,5 kilograme preparate din carne, 19 kilograme pulpe de pui neambalate, 15 kilograme carne de pasare, toate fiind expirate, si 15 kilograme telemea de vaca pentru care comerciantul nu putea oferi clientilor un termen limita pana la care produsul putea fi consumat. „La aceasta unitate a fost gasita o cantitate importanta de produse de origine animala care prezentau modificari organoleptice. Toate produsele gasite cu deficiente au fost puse sub sechestru sanitar veterinar si urmeaza a fi predate unei firme specializate pentru a fi incinerate. Controlul de ieri (in urma cu doua zile – n.r.) a fost organizat din ordin al prefectului, iar inspectorii de la DSVSA Iasi merg in echipe mixte impreuna cu inspectori de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Iasi si Inspectoratul Judetean de Politie (IPJ) Iasi”, a declarat Mihai Cantemir, director executiv adjunct al DSVSA Iasi.

Adauga un comentariu