News Flash:

Batalia de la Cannae

13 Iulie 2014
3163 Vizualizari | 0 Comentarii
In primavara anului 216 i.Hr. , Hannibal a luat initiativa si a pus mana pe depozitul mare de alimentare de la Cannae , in campia din Puglia . Prin captarea Cannae , Hannibal s-ar fi plasat insusi intre romani si sursele lor esentiale de aprovizionare . Dupa ce Senatul roman a reluat alegerile lor consulare , in 216 i.Hr. , l-au numit pe Gaius Terentius Varro si Lucius Aemilius Paullus drept consuli . In acelasi timp , romanii , in speranta de a obtine succesul prin puterea pura si superioritate numericǎ , a ridicat o noua armata de dimensiuni fara precedent , estimat la 100.000 de oameni , dar mult mai probabil in jurul 50-80,000 .
Romanii si legiunile aliate , care aveau sǎ se confrunte cu Hannibal au marsaluit spre sud la Apulia. Ei l-au gasit in cele din urma pe Hannibal pe malul stang al raului Aufidus si au asezat tabǎra la sase mile ( 10 km ) distanta.

Vezi si Batalia de la Poltava
Cu aceasta ocazie , cele doua armate au fost combinate intr-o una singura , iar consulii au preluat comanda pe turatie. Varro care a fost la comanda in prima zi , a fost un om de caracter nechibzuit si hubristic (Livius ) si a fost determinat pentru a-l invinge pe Hannibal. Acesta se baza pe dorinta de Varro si l- a atras intr-o capcana prin utilizarea une tactice de invaluire , care a eliminat avantajul numeric Roman de scadere in zona de lupta . Hannibal a intocmit infanteria sa intr-un semicerc in centru , cu aripile compuse din cea galica si cavaleria numidianǎ. Legiunile romane au fortat prin modul lor centrul slab a lui Hannibal , dar mercenarii libieni au amenintat flancurile.
Atacul de cavalerie a lui Hannibal a fost irezistibil si Maharbal comandantul cavaleriei sef lui Hannibal , care a condus cavaleria numidianǎ pe dreapta , a spulberat cavaleria romana ce se opunea . Cavalerie grea iberica si galicǎ a lui Hannibal , condusǎ de Hanno pe stanga , a invins cavaleria grea romanǎ , iar apoi atat cavaleria grea cartaginezǎ si numidianǎ au atacat legiunile din spate . Ca urmare 
armata romana nu avea nici un mijloc de evadare.

Vezi si Top 7 mari generali romani 
Avand in vedere aceste tactici geniale , Hannibal , cu o armatǎ inferioarǎ numeric , a reusit sa inconjoare si sa distruga armata . In functie de sursa , se estimeaza ca 50,000-70,000 romani au fost ucisi sau capturati . Printre cei morti au fost Consulul roman Lucius Aemilius Paullus , precum si doi consuli din anul precedent , doi chestori , 29 din 48 de tribuni militare si 80 de senatori voluntari. A fost lupta cu cea mai catastrofalǎ infrangere din istoria Romei antice , si una dintre cele mai sangeroase lupte din intreaga istorie a omenirii ( in ceea ce priveste numarul de vieti pierdute intr-o singura zi ) .
Dupa Cannae , romanii au ezitat sa se confrunte cu Hannibal in batalie , preferand in schimb sa-l slabeasca prin uzura , bazandu-se pe avantajele lor de linii interioare , de aprovizionare , si forta de munca . Ca rezultat , Hannibal nu a mai dus lupte mai mari in Italia, pentru restul razboiului. Se crede ca refuzul sau de a asedia Roma in sine a fost din cauza lipsei de angajament de la Cartagina de a aduce oameni , bani si materiale - in principal echipamente de asediu . Oricare ar fi motivul alegerea l-a determinat pe Maharbal de a spune: " Hannibal , stii cum sǎ obtii o victorie , dar nu stii sǎ profiti de una. "
Ca urmare a acestei victorii , multe parti ale Italiei s-au alaturat cauzei lui Hannibal. Dupa cum noteaza Polybius  " La cat de gravǎ a fost infrangerea de Cannae , cele care au precedat se poate observa prin comportamentul aliatilor Romei. Inainte de asta zi fatidica , loialitatea lor a ramas neclintitǎ , acum a inceput sa se clatine pentru simplul motiv ca ei au disperat romanii de putere . " In acelasi an , orasele grecesti din Sicilia au fost induse sa se revolte impotriva controlului politic Roman , in timp ce macedoneanul rege , Filip V , a promis sprijinul sau pentru Hannibal - initiind astfel primul razboi macedonean impotriva Romei . Hannibal a asigurat o alianta cu Hieronymus, recent numit de Syracuza ca rege. Sustine ca in cazul in care Hannibal ar fi primit intariri materiale corespunzatoare din Cartagina , el ar fi reusit sǎ atace direct Roma.
In schimb , el a trebuit sa se multumeasca cu supunerea cetatilor , si singurul alt eveniment notabil din 216 i.Hr. a fost dezertarea unor teritorii italiene , inclusiv Capua , al doilea mare oras din Italia. Cu toate acestea , doar cateva dintre orasele-state italiene care se asteaptau sa castige in calitate de aliati au incetat colaborarea.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hannibal cannae puglia senatul roman au marsaluit cavalerie roma
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1850 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014287 (s)