News Flash:

Camil Velican, primarul implicat in organizarea Unirii de la 1 Decembrie 1918

23 Octombrie 2013
1926 Vizualizari | 0 Comentarii
Camil Velican s-a nascut la 18 decembrie 1878 la Targu Mures, fiind fiul judecatorului Alexandru Velican si al Mariei Tarlea. A urmat scoala primara la Alba Iulia, iar liceul la Blaj. Cu studii universitare la Cluj si Budapesta, in anul 1903, s-a inscris la baroul din Alba Iulia, unde a activat, ca avocat. La Budapesta a fost membru al societatii de lectura “Petru Maior“, infiintata din initiativa studentilor romani. Membru activ al Partidului National Roman, la intoarcerea sa de pe frontul italian, in noiembrie 1918, a avut o intrevedere cu Iuliu Maniu, la Viena, de la care a primit dispozitia de a merge la Arad, unde se mutase sediul Consiliului National Roman Central. Intelegerea era de a se pune la dispozitia Consiliului in vederea Convocarii Marii Adunari Nationale la Alba Iulia, pe data de 1 Decembrie 1918 si pentru realizarea legaturilor cu populatia romana din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, scrie adevarul.ro.
Reintors la Alba Iulia pe data de 8 noiembrie 1918, Camil Velican a fost cooptat de CNR local, in cadrul caruia a luptat pentru organizarea zilei de 1 Decembrie 1918. In acele zile a mai primit sarcina de a intampina trupele germane ale maresalului Mackensen aflate in retragere din Romania. A obtinut acordul ca trupele germane sa ocoleasca orasul Alba Iulia pentru a nu deranja buna desfasurare a Mari Adunari Nationale si a Marii Adunari Populare Romanesti.   Casa familiei Velican a devenit unul din principalele locuri stabilite pentru primirea delegatilor si de intalnire a fruntasilor ardeleni in vederea organizarii zilei de l Decembrie. Consfatuirile incepeau de dimineata si adesea se terminau tarziu in noapte. A fost aleasa acesta casa deoarece era incapatoare, cladirile institutiilor din oras fiind ocupate de autoritatile administratiei austro-ungare. Un alt criteriu a fost acela ca familia Velican avea vechi relatii cu luptatorii marcanti pentru cauza Unirii.
In casa avocatului Camil Velican a avut loc sedinta de constituire a Consiliului Dirigent, cu depunerea juramantului de credinta fata de Marele Sfat National, si discutarea altor probleme organizatorice. Consiliul Dirigent a functionat aici, pana la stramutarea sa la Sibiu, pe 4 decembrie 1918. Dupa evenimentul Unirii, in 3 decembrie 1918, Camil Velican a fost numit primar al Albei Iulia, iar in ziua de 5 decembrie si-a preluat functia. Era primul primar roman din Ardealul revenit la Romania.
Implicat decisiv in dezvoltarea orasului  
 Activitatea in rolul de primar a fost una deosebita si a contribuit la dezvoltarea orasului, care devenise unul foarte importanta pentru tara intreaga, avand in vedere evenimentul istoric desfasurat aici. Munza sa este prezentata foarte sugestiv intr-un articol publicat de revista „DacoRomania”:   
„A inceput activitatea ca primar cu preluarea institutiilor de stat, a bibliotecii si a muzeului, pentru a le proteja patrimoniul. O atentie deosebita a acordat preluarii scolilor, pentru ca acestea sa-si inceapa activitatea cat mai curand. Toate trebuiau renovate si amenajate, ceea ce era foarte costisitor si presupunea o munca sustinuta. Trebuiau selectionati profesori cu pregatire si functionari disciplinati. Denumirile strazilor si ale firmelor trebuiau schimbate, dar mai erau multe alte deziderate ale populatiei, intre care si aducerea la Alba Iulia a prefecturii din Aiud. Fruntasii romani au luat in evidenta inca de pe atunci o seama de proiecte, care, rand pe rand, se vor realiza in anii urmatori, cum ar fi: alegerea orasului Alba Iulia ca loc de incoronare a suveranilor ca rege si regina a tuturor romanilor, in care scop trebuia construita o catedrala a Unirii, un muzeu de istorie romanesc si o statuie ecvestra a lui Mihai Viteazul.    Tot primarului i-a revenit organizarea primirii armatei romane si instalarea acesteia in Cetate. A urmat primirea oficiala, cu festivitatea de rigoare, a familiei regale, cu ocazia vizitei in Ardeal. Acest eveniment a fost consemnat de Radu Cosmin, in cartea Prin Ardeal. Pentru culturalizare a angajat artisti de frunte ai Teatrului National si a operei Romane din Cluj pentru spectacole si concerte. Astfel, a venit la Alba Iulia  Zaharia Barsan cu piesa sa Trandafirii Rosii, in interpretarea autorului si a sotie sale, Olimpia Barsan. Au mai venit sa cante artisti reputati ai Operelor din Bucuresti si Viena, acum angajati ai Operei din Cluj abia injghebata ca: Acca de Barbu si Lya Pop, mult admirata pentru rolul principal din Carmen, apoi Stefan Marcus si Nicu Apostolescu. Cu totii au fost primiti cu bucurie si rasplatiti cu aplauze si ovatii. In anul 1922, dr. Camil Velican a fost numit prefect, functie pe care a indeplinit-o pana in 1926.”   In functia de prefect, s-a preocupat de reorganizarea agriculturii si definitivarea improprietaririi taranilor, inceputa in anul 1921. A reusit in scurt timp si cu cheltuiala minima sa maresca randamentul pamantului, angajand in judet si legumicultori bulgari, recunoscuti pentru priceperea si experienta lor. Ca prefect, s-a achitat si sarcina de a definitiva pregatirile si de a organiza festivitatile incoronarii Regelui Ferdinand si a Reginei Maria la Alba Iulia, desfasurate in octombrie 1922   Camil Velican a fost vicepresedintele Baroului Alba si reprezentantul acestuia in Uniunea Barourilor din Romania. In urma activitatii sale, a fost onorat cu numeroase decoratii si medalii: Ordinul Ferdinand I, Coroana Romanie in grad de Comandor, Steaua Romaniei in grad de Ofiter, Vulturul, Rasplata Muncii cl. I, Meritul; Comercial si Cultural. A murit in 1937, la varsta de 58 de ani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

camil velican alexandru velican mariei tarlea iuliu maniu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1645 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013369 (s)