News Flash:

Cartile blestemate ce au inspirat numerosi oameni de cultura (V)

19 August 2013
1144 Vizualizari | 0 Comentarii
Grupul oamenilor in negru
Pe langa lucrarile cu subiect interzis, care au o mare valoare pentru colectionari, in prezent, exista si lucrari a caror existenta este negata total, desi acestea exista. "Valkiria Chronicum" este un astfel de exemplu. Desi a fost recunoscut faptul ca ea exista intr-o colectie particulara, cataloagele pentru colectionari care alcatuiesc liste, prin enumerarea cartilor rare de valoare, o incadreaza la mituri, la lucrari pierdute sau inexistente. In Romania, un astfel de exemplu este "Octoihul de la Liov", care a supravietuit in doua exemplare, unul aflat intr-un muzeu din Europa si celalalt intr-o colectie particulara din tara. Totusi, in cataloagele destinate colectionarilor de profil, existenta lucrarii inca nu a fost recunoscuta, scrie formula-as.ro.
Intr-un mod subtil, cartile interzise si-au pastrat acest caracter "interzis" si in prezent. Se poate spune ca pe internet exista un anumit grad de cenzura in ceea ce priveste aceste subiecte. Chiar cartile care au fost prezentate aici sunt greu, daca nu chiar imposibil, de gasit pe internet, desi ele au fost scanate de catre colectionari, care au vrut sa le faca publice, pentru a se bucura si altii de continutul lor, continutul cartilor rare fiind foarte important si apreciat de catre colectionari. In cazul unora, pot fi gasite fragmente disparate sau cateva gravuri, dar variantele integrale scanate nu sunt de gasit si, in cazul unor carti atat de vechi, nu poate fi vorba de probleme legate de dreptul de autor.
Uneori se vorbeste despre un grup al oamenilor in negru, care nu trebuie confundati cu cei din domeniul ozenisticii. Este mai mult vorba despre un ordin care se pare ca a existat inca din cele mai vechi timpuri si a carui preocupare principala este ascunderea informatiilor care ar putea contrazice datele istorice cunoscute. De aceea, unii sustin ca istoria ar putea fi un set de minciuni care au fost stabilite prin comun acord si apoi adoptate ca adevar istoric real. Este tocmai datoria acestor oameni in negru sa se asigure ca nimic nu contravine cu acest "adevar istoric".
Pe langa acestea, ordinul negru are si datoria de a ascunde acele descoperiri care ar putea fi mult prea periculoase pentru omenire. Ei au menirea de a impiedica o evolutie prea rapida a progresului stiintific, care ar putea duce umanitatea la autodistrugere. Pe de o parte, acest ordin negru poate reprezenta un mecanism reglator, care permite pastrarea unui echilibru relativ, dar, pe de alta parte, existenta si activitatea lui contravine cu ideea de democratie si cu libera circulatie a informatiei.
Fara a mai lua in considerare acest lucru, cartile cu subiect interzis raman un subiect deschis. Mereu, intr-un loc ascuns sau uitat, pot fi gasite alte astfel de carti, pe care umanitatea considera ca le-a pierdut demult. Studiul acestora poate completa insa cunostintele actuale sau poate deschide noi directii de dezvoltare pentru stiinta moderna.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

valkiria chronicum
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1540 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012701 (s)