News Flash:

Cum a sfarsit Marcus Annaeus Lucanus

7 Ianuarie 2015
1091 Vizualizari | 0 Comentarii
Marcus Annaeus Lucanus
Marcus Annaeus Lucanus (n. 3 noiembrie 39 AD - d. 30 aprilie 65 d.Hr.), mai bine cunoscut ca Lucan, a fost un poet roman, nascut in Corduba (azi Cordoba), in Hispania Baetica. In ciuda scurtei sale vieti, el este privit ca una dintre figurile remarcabile din perioada clasica latina. Tineretea sa si viteza creatiei il deosebesc de alti poeti.

Scrierile sale sunt remarcabile prin predilectia pentru pitoresc si culoare, putere de evocare realista, concizie taioasa sau amplificari retorice ale stilului.

Pe 3 noiembrie 39 se naste la Cordoba, ca fiu al lui Annaeus Mela si nepot al oratorului din oras Acilius Lucanus, celebru in acea perioada, de la care a luat numele sau. Mama poetului, Acilia, era sora acestui orator. In 47 ajunge la Roma, adus de parintii sai, unde devine ucenicul unchiului sau patern, Lucius Annaeus Seneca, filozoful si totodata, perceptorul viitorului imparat roman Nero. Lucanus incepe sa studieze cu rectorul Verginius Flavius, cu gramaticul Palemon si cu filozoful stoic Annaeus Cornutus. In 53 ajunge imparat Nero, Lucanus devenind favoritul acestuia, dar tot din cauza imparatului va fi si condamnat la moarte prin sinucidere.

Vezi si Urmarile si ecourile rascoalei lui Horea, Closca si Crisan

In 54 Lucanus compune si recita primele sale poeme in greaca si latina. In 58 pleaca in Grecia pentru a-si definitiva studiile, anul urmator este rechemat la Roma de catre Nero, care il introduce in cenaclul curtii imperiale.

Vezi si Moartea lui Burebista si destramarea statului dac


In 60 participa la Jocurile Cvincvenale, unde dobandeste o faima literara deosebita, datorita recitarii unui elogiu pentru Nero. In acelasi an compune poemul Coborarea lui Orfeu in infern, iar peste 2-3 ani compune primele trei canturi din Farsalia.

In 61 este numit cvestor de imparat, apoi este numit augur.

In 62 apare ruptura definitiva intre imparat si poet, caruia i se interzice sa publice si sa recite in public, astfel ca Lucanus scrie din ce in ce mai multe poeme violente contra imparatului.

In 65 se descopera Conspiratia lui Piso impotriva lui Nero. Pe 3 aprilie 65, in urma acuzatiilor ca ar fi participat la conspiratia lui Calpurnius Piso primeste ordinul imperial de a se sinucide. Poetul ofera un banchet stralucit prietenilor sai, apoi porunceste medicului personal sa-i taie venele in baie. Moare recitand versurile din Farsalia care descriu moartea asemanatoare a unui soldat. Acestea au fost ultimele lui cuvinte.

Trei ani mai tarziu, in 68, este ucis imparatul Nero.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lucan poet roman corduba roma verginius flavius grecia nero
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1515 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023360 (s)