News Flash:

Eminescu si ecologia ingenua

15 Februarie 2013
2152 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7619 RON (-0.0003)
USD: 4.2322 RON (+0.0208)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Mihai Eminescu
Apropierea lui Eminescu de ecologie ar deveni posibilă, dacă acceptăm că scrisul său exprimă un conservatorism care conţine, pe langă ataşamentul faţă de vechi, şi o reticenţă faţă de progresul nelimitat.

Mesajul ambasadorului Marii Britanii cu ocazia zilei lui Mihai Eminescu a avut mare succes. Pentru spiritul public romanesc, rănit în atatea randuri de întalnirile nereuşite cu lumea occidentală, omagiul adresat de ambasadorul Marii Britanii a fost un adevărat balsam, aşa cum se poate constata şi din numeroasele intervenţii de pe blog.

Diplomatul britanic a postat pe site-ul său, un clip video în care recită poezia ”Revedere” de Mihai Eminescu: „Codrule, codruţule,/Ce mai faci drăguţule, şamd”. Dincolo însă de reverenţa diplomatică, Martin Harris, a schiţat tot în limba romană, o interpretare a poemului pe care l-a pus sub semnul ecologiei. ”Revedere” ar conţine, în opinia sa, un îndemn pentru conservarea ”pădurilor virgine” în starea lor neschimbătoare şi care s-ar acorda atat de bine cu un program ecologic susţinut în prezent de ambasada Marii Britanii.

Este posibil ca ortodoxia interpretării eminesciene să fie vexată: Eminescu ecologist pare o rizibilă trivializare. Dar mai înainte de a trage concluzii ar trebui să remarcăm două lucruri: 1. poezia poate primi şi altă utilizare mai largă decat cea pur estetică şi 2. ecologia este de multe ori înţeleasă greşit sau într-un mod restrictiv.

Intre metafizica lui Eminescu şi programul politic al ecologiştilor nu există, cu siguranţă, nicio legătură, dar ecologia conţine în semnificaţia sa originară sentimentul ultragiat al peisajului maltratat de intervenţia omului şi mai ales, de dezvoltarea nemăsurată a industriilor ”murdare”. Ecologia este strigătul de groază al omului care vede cum înseşi reperele sale neschimbătoare (Ce mi-i vremea, cand de veacuri/Stele-mi scanteie pe lacuri) intră într-un proces accelerat de degradare şi dispariţie.

Dacă dăm deoparte zgura ideologică şi impresia penibilă provocată de excesele organizaţiei Green Peace, descoperim sentimentul politic originar al ecologismului, unul de esenţă conservatoare. Este antipatic, poate, pentru multă lume şi moralismul cu care ecologiştii îşi dublează mesajul, dar în realitate acest aspect nu ţine de ecologia ca atare, ci de mijloacele prin care grupurile de activişti sociali încearcă să-şi impună mesajul.

Aşadar, o apropiere a lui Eminescu de ecologie ar putea deveni posibilă, dacă acceptăm că literatura sa exprimă un conservatorism care conţine laolaltă cu ataşamentul faţă de vechi şi o reticenţă faţă de progresul neîngrădit. Riscand o ipoteză neverificabilă, am spune că Eminescu, gazetarul, ar fi fost astăzi un adversar al exploatării nemăsurate a resurselor ca şi un oponent al proiectului de la Roşia Montana. Dacă punem pe primul plan vechile galerii miniere din epoca romană şi vestigiile arheologice de o valoare inestimabilă, ne-am putea repede imagina cum s-ar pune la lucru spiritul său polemic animat de ”romantismul ruinelor”.

In orice caz, decat un Eminescu naţionalist, citat sau ocultat după caz, ar fi mai bine să redescoperim un Eminescu conservator în spiritul Junimii, preocupat de măsură şi mai ales de adecvare în toate procesele de reformă şi modernizare socială. Modul în care Romania a copiat Constituţia franceză, scăpand pe drum cateva detalii esenţiale, pentru a sfarşi apoi în certuri politice interminabile, ar fi putut deveni, de asemenea, un obiect predilect al criticii sale. Cu toate acestea, o incidenţă a gandirii lui Eminescu cu ecologia contemporană ar fi fost mai probabilă pe terenul gandirii occidentale decat în Romania, căci pe aici nu trece cu adevărat prima linie a frontului dintre tehnologiile riscante şi prudenţa conservatoare.

Problema Romaniei nu este tehnologismul descătuşat, ci incapacitatea de a respecta rigori legale şi slăbiciunea în a pedepsi abaterile. Dacă pădurile au fost tăiate în exces este pentru că administraţia nu a reuşit să împiedice acest lucru, fiind adesea complice cu exploatările clandestine. Aşadar, nu industrialism descătuşat, ci indolenţă, corupţie şi lipsă de rigoare. In afara de aceste pagube greu recuperabile şi care pot fi puse cu precizie în seama cuiva, se manifestă însă mai ales o stranie neglijenţă faţă de peisaj, un fel de barbarie, de privire incultă, care nu s-a desprins încă de utilitarismul primitiv. Munţii şi pădurile, văile raurilor, marginile satelor romaneşti sunt pline de gunoaie. Este un fapt care iese din sfera disputei ecologice, sau mai curand unul care nici nu atinge acest nivel.

Ambasadorul Marii Britanii a mai spus un lucru pe care îl spun de regulă toţi occidentalii amabili despre Romania, un clişeu, care poate chiar plicitisi prin repetiţie: ”Romania are cele mai frumoase peisaje din Europa”. Cei mai mulţi reţin din acest enunţ adjectivul la superlativ (”cele mai frumoase”), fără să bage de seamă că autorul enunţului nu a spus ”natură”, ci ”peisaje”. Obişnuinţa didactică din Romania este să se vorbească la orele de literatură despre ”legătura dintre om şi natură”, în timp ce lumea occidentală cultivă, încă din timpuri îndepărtate, ”peisajul”. Or dacă „natura” reuşeşte uneori să asimileze gunoaiele, „peisajul” este mereu ultragiat.

Sursa: Horatiu Pepine - dw.de
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

eminescu ecologie conservatorism mihai eminescu revedere
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1657 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013022 (s)